Передплата 2024 «Добра кухня»

Чи можуть власники квартир з менталітетом покоління 1930-х до “бебі бумерів” та покоління “Х” разом створити ОСББ?

Коротка відповідь - ТАК. А для тих, хто прагне цього досягнути - коротенька історія та покрокова інструкція

Отже, коли ви є власником майна вас завжди непокоїть його стан та вартість утримання, особливо, якщо поруч є сусіди, що спільно користуються сходами, підвалом, подвір'ям.

В нашому випадку все це почалось, ще задовго до страшилок про «управлінські компанії», які замінять ЖЕКи (або ЛКП) і різко підвищать ціни на утримання будинків та супутні послуги. Ще у 2005 році, після особистого звернення в Шевченківську районну адміністрацію, вдалось побілити під'їзд і замінити вікна, та це не вирішило проблем, яких у будинків радянської доби є чимало.

Вже після 2014 р., щотижня відвідуючи свою маму, я ставав свідком різних аварійних ситуацій у будинку та звертався в ЛКП «Під Голоском-410», щоб вони усували ті чи інші проблеми.

Переважна більшість цих проблем це — зношені комунікації, опалення, прибирання будинку й території навколо.

Маючи вже багато інформації про будинок, який побудований у 1985−86 роках, де більшість квартир були надані службовцям (з МВС, КДБ, СДПЧ, Армії тощо), а решта черговикам міста, розумів, що буде важко. Тому почав сам і старався знайти активних мешканців, що не керувались принципом «моя хата скраю».

У 2016 та 2017 роках декілька разів офіційно кликав ЛКП «Під Голоском-410» прийти і подивитись стан підвалу, дитячого майданчика та хідників біля дому, які постійно «плавали після дощу». Але, після отриманої купи негативу та хамства, назбирав копії письмових звернень та написав скаргу до міського голови, і це подіяло.

Як результат — прийшла комісія з міської ради та зафіксувала те, що люди показали. На жаль, таких з 250 квартир виявилось троє (я і ще дві жінки), решта не мала часу спускатись у півали, ходити по будинку та складати рукописний акт і підписувати його. Тут дуже влучні народні прислів'я: «Під лежачий камінь вода не тече» або «хто стукає, тому відкривають».

Протягом декількох місяців ЛКП «Під Голоском-410» планувало і виконувало роботи, які до сьогодні економлять кошти вже діючому ОСББ (Об"єднання співвласників багатоквартирних будинків). Решта ж проблем з непрацюючою запірною арматурою водопостачання та опалення чекає на судові засідання з подальшим відшкодуванням.

Що стосується створення ОСББ у будинку батьків, спочатку була перша невдала спроба сусідів його створити у 2017 році. Та тоді почали не з того, бо замість основного акценту, як від’єднатись від управлінської безгосподарності ЛКП і прийти до самоврядування та господарності, почали з необхідності достойної зарплати для голови, яка стала гальмом процесу і відбила охоту створити ОСББ, аж до 2019 року.

Як почались інформаційні маніпуляції з означенням майбутньої долі будинку (і спільного майна) та невідомими управляючими компаніями, це пробудило вже більшу кількість сусідів.

Так цей процес тривав протягом цілого 2019 року.

Не знаючи, що ЛКП проводило свою роботу з мешканцями будинку (переконували підписуватись за ЛКП, бо з ним все одно буде дешевше), одного разу, після чергових недільних зборів активістів у лютому 2019, все ж організувалась ініціативна група зі створення ОСББ.

Деякий час йшов процес усвідомлення, який знову зупинився і активізувався, лише після того, як ЛКП «Під Голоском-410» у червні 2019р. почало надсилати квитанції з новими цінами. Як пізніше виявилось (вже у грудні 2019 р., на загальних зборах з заснування ОСББ), що двоє обдурених сусідів з нашого будинку збирали у січні 2019 р. підписи мешканців за ЛКП «Під Голоском-410» і від імені 251 квартири підписали у травні 2019р. договір з ЛКП «Під Голоском-410», і ясна річ не читаючи його умов.

Отже, провівши установчі збори у актовій залі сусідної середньої школи і отримавши згоду 66% власників ми зареєстрували ОСББ «Юрія Липи 39». Лише через 9 місяців у вересні 2020 року (виносили майже як дитину, та то були різні обставини в т. ч. пандемія коронавірусу і відпускний період працівників держреєстру та його вдосконалення). За той час ЛКП «Під Голоском-410» передало будинок до іншого ЛКП «Варшавське-407», яке Львівська міська рада перейменувала в управляючу компанію ЛКП «Варшавське-407».

Для нас є цікавим, що ЛКП «Під Голоском-410» насправді досі юридично існує (!), та не здійснює господарської діяльності, як ми почули у суді від директора ЛКП «Варшавське-407». Проте чому ми подали до суду на ЛКП наступного разу?

На нашу думку, така «рокіровка» була зроблена для того, щоб ЛКП «Під Голоском-410» могло уникнути перевірки фінансової та господарської діяльності податковими органами.

Тобто вони протягом трьох років не вестимуть діяльності, і їх не рухає податкова, а через три роки тобто у січні 2023 року, зможуть без відповідної перевірки закрити ЛКП «Під Голоском-410» та знищити всі документи (крім зарплатних). А це — звернення мешканців про ремонт, акти виконаних робіт з ремонтів та купівлі матеріалів, які точно не проходили по системі «ПРОЗОРО».

Цікаво, чи може прокуратура та податкові органи скористатись поданою нами тут інформацією для здійснення перевірки ЛКП «Під Голоском-410» після прочитання цього матеріалу, хоча б для годиться.

Отже, настав час брати будинок у свої руки. Ми написали однакові листи в ЛКП «Під Голоском-410» та в ЛКП «Варшавське-407».

ЛКП «Варшавське-407» нехотячи це робило, навіть вороже. В чому проявилась ворожість:

  • небажання директора ЛКП «Варшавське-407 йти на огляд будинку;
  • внесення неактуальних даних показів двох лічильників споживання електроенергії місць загального користування;
  • для того, щоб працівники ЛКП «Варшавське-407» вивезли накопичений у шести комірках хлам (старі ванни, унітази, пляшки, арматуру, поламані крісла і навіть крадений візок з «Арсену», треба було звернутися за допомогою до голови Шевченківської районної адміністрації. До речі, сміття назбиралось аж Камази і вивозили його протягом двох робочих дні. Бачили б ви цих «прибиральників» з ЛКП «Варшавське-407».

Тож, взявши будинок в свої руки, відразу стало зрозумілим, що ми можемо раціонально використовувати зібрані гроші. Протягом двох перших місяців покращилось прибирання, освітлення місць загального користування. За рахунок використання енергоощадних ламп, а пізніше нових діодних світильників, отримали значну економію коштів, у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року.

Після прийняття будинку відразу виникли нові виклики:

  • терміновий пошук двірника та прибиральниці на сім під'їздів — це було великою проблемою;
  • термінова організація сміттєвого майданчика;
  • контроль кількості чужого сміття, бо рахунки за сміття зашкалювали;
  • освітлення території та під'їздів;
  • обрізка дерев;
  • опалювальний сезон осінь 2020 — весна 2021.

Що зараз у нас на часі:

1. Ремонт хідників та вхідних вузлів (сходи та пандуси).

2. Оператори інтернету, які мають забрати з дахів та фасадів хаотично прокладені дроти, оптимізувати мережу.

3. Інженерна мережа опалення квартир без можливості регулювання та спуску застояної води та іржі, де треба на кожному стояку ставити нові запірні та зливні крани.

4. Інженерна мережа холодного і гарячого водопостачання, яка вся іржава, а запірні крани не регулюються, бо заіржавіли теж (їх можна лише замінити, а це інвестиції з боку ОСББ). Чи погодяться на це мешканці? Адже треба збирати гроші на матеріали та послуги вже цього літа.

5.Облік води.

6. Каналізація, яка теж потребує ремонту.

При визначеному у нас внеску 6,51 грн/м2 ми даємо собі раду з покращення стану будинку та прибирання, а поки працюємо над тим, щоб максимально отримувати від всіх співвласників внески.

До речі, ви повинні знати, щоб вирішувати завдання для будь-якого будинку, якому понад п’ять років, необхідно мати кошти, бо переважно на цей термін надається гарантія забудовниками, а вже далі це проблеми співвласників.

Отже, покроково, що вам потрібно:

1. Знайдіть серед сусідів того, хто готовий взяти на себе відповідальність за об'єднання громади будинку.

2. Створіть ініціативну групу (потрібно хоча б три співвласники житлових/нежитлових приміщень будинку) та сформуйте план дій з підготовчої роботи для створення ОСББ. Протокол та інші документи є на дуже доброму сайті у Львівської міської ради.

3. Проведіть установчі збори на подвір'ї або у актовому чи спортивному залі сусідньої школи.

4. Проведіть реєстрацію ОСББ в найближчому районному ЦНАПі.

Ярослав Галицький, голова правління ОСББ «Юрія Липи 39»

Читайте також: В ОСББ «Тичини-15» сортують сміття, отримують за це гроші та використовують їх на потреби ОСББ

Схожі новини