Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В ОСББ «Тичини-15» сортують сміття, отримують за це гроші та використовують їх на потреби ОСББ

  • 26.07.2017, 18:07
  • 1 972

Мешканці нещодавно створеного ОСББ «Тичини-15» проводять роботи з благоустрою прибудинкової території, сортують сміття, заробляють на цьому гроші, за які мають можливість модернізовувати своє житло.

ОСББ «Тичини-15» офіційно почало діяти з 1 травня цього року. Станом на сьогодні мешканці провели роботи з благоустрою, встановили дитячий майданчик, провели ремонт теплового пункту (замінили крани, утеплили труби, побілили стіни, прочистили та замінили стічні труби).

Мешканці будинку на вул.Тичини, 15 модернізовують свій будинок за кошти, які отримують за вторсировину, за рекламу у ліфтах, від інтернет-провайдерів, за здачу в оренду приміщення та з «Внесків на утримання будинку», які становлять 3,66 грн за 1 кв.м для мешканців 1-2 поверхів та 3,78 грн за 1 кв.м. для мешканців 3-9 поверхів (різниця у тарифі через використання ліфтів).

«Ми займаємось сортуванням сміття, заключили договір з приватними фірмами, які щомісяця приїжджають та забирають вторсировину і за це нам на рахунок перераховують гроші. Ці кошти ми розподіляємо на різноманітні ремонтні роботи. Наші контейнери для сортування сміття є ззаду будинку, у цьому нам допомогла фірма «GreenEra». Також фірма, що приймає вторсировину, забезпечила нас спеціальними контейнерами. За папір та картон ми отримуємо орієнтовно 400 гривень, за скло — 200 гривень.

Спершу мешканці виносили все сміття у загальний контейнер, ми робили їм зауваження. Після того, як ми вперше здали вторсировину і отримали за це гроші, то жителі побачили, що за це реально отримувати кошти і вони почали самостійно сортувати сміття. У нас закріплені спеціальні люди, які відповідають за сортування, вони це контролюють.

Останні гроші, які ми отримали за здачу вторсировини, ми витратили для ремонту теплопункту (пофарбували труби, побілили стіни, замінили стічні труби та деякі крани). Зараз у нашому будинку ми плануємо встановити пластикові вікна по програмі «Теплий дім» - 142 тис. гривень на це передбачено, а також замінити труби подачі холодної води, так як у цьому плані 37 років не проводилось жодних ремонтних робіт. Ці роботи ми плануємо виконати до осені цього року», - зазначив голова правління ОСББ «Тичини-15» Тарас Колодій.

«ОСББ «Тичини-15» цікаве тим, що студент, який щойно закінчив університет, взяв ініціативу у свої руки і станом на сьогодні добився чудових результатів для свого будинку. Це є прикладом співпраці мешканців, які згуртовано працюють та модернізовують своє житло.

Вже є десяток ОСББ, які почали активно залучати своїх мешканців до сортування сміття. У кожному будинку це виходить по-різному: одні швидко гуртуються, інші повільніше. У цьому ОСББ досвід показує, що коли люди одразу бачать результат та економію від того, що вони банально сортують сміття, то вони набагато ініціативніше та відповідальніше це роблять. З одного боку ОСББ здають сміття та отримують за це кошти, а з другого боку вони ще й економлять на тому, що перевізник дає знижку через те, що об’єм сміття набагато менший.

Місто зі свого боку допомагає ОСББ у тому плані, що у нас є програма по енергозбереженню «Теплий дім», яка передбачає відшкодування 30% витрат. Також кожного місяця у районних адміністраціях проходять збори ОСББ, де пояснюють як все робити, на що звернути увагу, тобто дають певну інструкцію дій на наступний місяць», - зазначив начальник супроводу ОСББ Львівської міської ради Сергій Солтис.

Нагадаємо, станом на 1 липня у Львові є 1154 ОСББ, які обслуговують 1101 будинок. Цього року в бюджеті міста на допомогу ОСББ передбачено 9,5 млн. гривень (2 млн.гривень — на підтримку ОСББ та 7,5 млн.гривень — для впровадження заходів у межах програми «Теплий дім»). Нагадаємо, програма «Теплий дім» діє з 2015 року. За цей час нею скористалось 32 ОСББ. Сума відшкодування з бюджету міста становила понад 2,5 млн грн. Джерело: прес-служба ЛМ