Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Мені ср... ти на вашу Україну! Поставлю вас на коліна!»

П’яний як чіп священник московської церкви погрожував «хохлам-бандерівцям»

Чимало душпастирів православної церкви, назва якої починається зі слова «Українська», зневажають Україну, в якій живуть і де проповідують науку Божу. Попри свій сан, принижують громадян, плюють на вітчизняні закони і суспільну мораль. Більше того, вчиняють кримінальні дії, які можна розцінити як відверте зазіхання на державний суверенітет і територіальну цілісність нашої держави, розпалювання національної та релігійної ворожнечі. Це вкотре доводить приголомшлива за дикістю історія зі «слугою Божим», що сталася на Буковині.

Того вечора отця Василя Савку, насто­ятеля храму Святих архангелів Михаїла та Гавриїла у селі Балківцях Новоселиць­кого району (належить до Української православної церкви із організаційно-духовним центром у Москві), на тра­сі біля села Коровії вимушено зупинили — бо був п’яним за кермом. На своєму Renault Megane служитель культу виляв вліво-вправо, нахабно «підрізав» сусідні автівки, створюючи реальну загрозу для життя інших учасників дорожнього руху. Горе-шофера, який лика не в’язав, оче­видці змусили вийти з машини, забрали у нього ключі, викликали на місце «НП» поліцейських.

І тут «проповідник добра» показав, ким насправді є. Розпускаючи руки до правоохоронців, які намагалися заспо­коїти неадекватного водія, обливав їх та свідків словесним брудом. Погрожував, що ті попадуть під його «роздачу». А по­тім взагалі, що називається, пустився берега. «Через пів року прийдуть руму­ни. Знаєш молдовську, румунську мову? Ні? Бандерівець! Ти є хохол! Але завтра, запам’ятай, я тебе на коліна поставлю! Якщо не будеш знати румунську, я тобі — кулю в лоб й розстріляю! Сволочь бен­деровская!» — наводить слова свяще­ника Василя Савки (мовлені ламаною російською) очевидець інциденту — Ар­тем Жук, депутат Чернівецької районної ради.

Ці та інші матюки чути у відеозапису поліцейської нагрудної камери, що його на запит журналістки Галини Єреміци надав згодом суд. Є там й інші «перли» агресивного представника УПЦ МП. Як ось такі. «Я — румин… Мені ср… на Укра­їну. Україна — це злость». А далі — таке ж несуразне. «Я єсть Українська право­славна церква», — мимрив нетверезий «батюшка». І тут же продовжив — «Мені ср… ти на вашу Українську православну церкву…».

Цей інцидент за участі священни­ка трапився ще 18 квітня. Поліцейські склали на Василя Савку два протоколи: за керування у нетверезому стані та за дрібне хуліганство, лайку і образи. На су­дове засідання «батюшка» не з’явився. За першим адмінпротоколом Глибоць­кий райсуд визнав його винним — на рік позбавивши права керування автомобі­лем і оштрафувавши на 17 тисяч грн. А от про покарання за дрібне хуліганство нічого невідомо.

Притягнути до відповідальності Васи­ля Савку повинні б і за значно серйозні­ший злочин: за прояв сепаратизму, зне­ваги за расовою та етнічною ознаками. До справи, вочевидь, мала би взятися Служба безпеки України…

Із заявою-осудом ганебної поведін­ки священника виступила фракція партії «Європейська Солідарність» у Чернівець­кій райраді, депутатом якої є Артем Жук. У цій заяві, зокрема, йдеться: «Публічно звертаємося до Священного синоду УПЦ МП з вимогою надати оцінку діям та зая­вам священника Василя Савки. Також пу­блічно звертаємося до правоохоронних органів з вимогою надати правову оцін­ку заявам та діям священника УПЦ МП. Вважаємо, що толерантність до проя­вів сепаратизму, мови ворожнечі, прини­ження за національною ознакою, погроз вбивством є ознакою слабкості держави та ознакою некомпетентності та нефахо­вості державних органів».

Предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій досі не відреагував на цинічну поведінку свого підлеглого, хоча з часу резонансної події минуло півтора міся­ця.

Коментар для «ВЗ»

Артем Жук, депутат Чернівецької райради

Жодної реакції правоохоронних органів щодо погроз моєму життю і здоров’ю немає. Як і реакції щодо се­паратистських заяв священника. Ра­зом із адвокатами готуємо відповідні звернення. Ні сам Василь Савка, ні в його єпархії навіть не пробували по­просити пробачення за те, що стало­ся. Адвокат священника у суді ствер­джував, що його підзахисний… не розумів української мови, і що він вза­галі не був за кермом. Хоча це не так. У мене є відео, де видно, як отець Ва­силь Савка керує транспортним засо­бом.

Схожі новини