Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Батьківщина» хоче референдуму щодо землі, Зеленський — щодо Донбасу

Для проведення плебісциту треба зібрати не менш ніж 3 млн голосів

Першою правом на скликання всеукраїнського референдуму за народною ініціативою скористалася партія «Батьківщина». Керманич цієї політичної сили, громадські діячі та аграрії подали у Центральну виборчу комісію заяву про реєстрацію ініціативної групи для збору підписів за проведення референдуму. Хочуть винести на голосування питання про землю. А точніше — про заборону її продажу іноземцям.

У «Батьківщині» вважають: якщо і продавати землю сільськогоспо­дарського призначення, то тіль­ки громадянам України, тільки че­рез державний земельний банк і за ринковою ціною. Антинародним у «Батьківщині» назвали і ухвалений (по­чинає діяти з 1 липня) закон про ринок сільськогосподарської землі. «Батьків­щина» скерувала у Конституційний Суд подання про неконституційність цього закону. Розглядати звернення у КС по­чнуть 3 червня.

Паралельно у Тимошенко хочуть за­ручитися волевиявленням народу. Для цього і взялися за проведення референ­думу. 22 травня на всеукраїнських збо­рах за участі фермерів, представників аграрних асоціацій, профспілок, громад­ських організацій утворили ініціативну групу зі скликання «земельного рефе­рендуму». Списки активістів з їхніми зая­вами, персональними даними та інші до­кументи і передали у Центрвиборчком. До 12 червня ЦВК має ухвалити рішення про те, дати чи не дати дозвіл на збиран­ня підписів за проведення цього рефе­рендуму. За законом, таких підписів має бути не менш ніж 3 мільйони. Зібрати їх повинні упродовж 90 днів не менш як у двох третинах всіх областей України. У кожній області має бути зібрано не менш ніж 100 тисяч голосів…

Якщо потрібну для організації рефе­рендуму кількість голосів зберуть, у ЦВК їх перевірятимуть упродовж 14 днів. І якщо не виникне зауважень, ухвалять по­станову про проведення всеукраїнсько­го референдуму. Передадуть її прези­дентові, щоб той видав відповідний указ. Зробити це глава держави повинен не пізніше 15-го дня після рішення ЦВК. Дата референдуму — остання неділя 60-денного строку з дня видання прези­дентського указу про його проведення. Відтак для агітаційної чи контрагітаційної роботи з питання, яке винесуть на рефе­рендум, відводять два місяці.

У разі проведення «земельного» ре­ферендуму, це буде третє таке всена­родне опитування від часу Незалежності. Перше було у 1991 році — про підтрим­ку Акта державності України, друге — у 2000-му, про внесення змін до Консти­туції.

А тим часом…

Президент України Володимир Зеленський заявив, що одним з перших на всеукраїнський рефе­рендум може бути винесено питання про ситуацію на Донбасі. За його словами, «це один із планів, якщо не спрацює інший».

Схожі новини