Передплата 2024 «Добре здоров’я»

“Заміна міністрів на чергових непрофесіоналів не змінить хаосу у владі...”

Рада звільнила міністрів охорони здоров’я, інфраструктури і економіки

У четвер, 20 травня, Верховна Рада збирається призначити трьох нових членів уряду — замість відставлених напередодні міністра інфаструктури Владислава Криклія, міністра розвитку економіки Ігоря Петрашка і міністра охорони здоров’я Максима Степанова. Відповідне подання у парламент день перед тим вніс прем’єр Денис Шмигаль. Пропозицію йому зробила фракція «Слуга народу».

Криклій і Петрашко начебто добровільно подали заяву про відставку. Степанов іти не збирався — попри шалену критику у суспільстві за провал боротьби з пандемією, не почувався винним. Відмовився давати рекомендацію про його звільнення і профільний парламентський комітет.

«У мене в житті є принцип — завершувати почате. Я не писав жодних заяв на звільнення, тому що несу відповідальність перед людьми», — пафосно заявляв Степанов у сесійній залі.

Однак деякі опоненти радили йому «не викручуватися, як вуж на сковорідці». 292 голосами «за» Степанова звільнили. Допоміг у цьому і одіозний нардеп зі «Слуги народу» Бужанський. Ще кілька днів тому горою стояв за цього міністра, називав його чи не найкращим фахівцем. А коли настав «день Х», без докорів сумління «сплавив» очільника МОЗу…

Пересісти у більш престижні крісла мають високі шанси тепер донедавна керівник Державної податкової служби Олексій Любченко (відповідатиме за економіку країни, торгівлю, сільське господарство), ексглава «Укравтодору» Олександр Кубраков — йому доручать інфраструктуру, а також колишній головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Думка з приводу

Ірина Геращенко, народний депутат України («Європейська Солідарність»)

Рада звільнила міністрів охорони здоров’я, інфраструктури і економіки. Їхні прізвища вже завтра забудуть навіть самі «слуги». Адже цих невиразних, непрофесійних людей призначав офіс Зеленського — монобільшість не має права голосу. Примітно, роботу міністрів визнали задовільною. Але при цьому звільнили, бо так попросив Зеленський…

«Європейська Солідарність» — єдина фракція ВР, яка не несе жодної відповідальності за уряди Зеленського. На відміну від інших, ми не голосували за жодного міністра. Підсумки діяльності цих урядів: мінус 4% ВВП, дефіцит бюджету зріс на 19 млрд грн, ще вчора прибутковий «Нафтогаз» тепер має збитки 19 млрд грн, комунальні послуги зросли на чверть.

Кабінет міністрів не має стратегії, його хаотична діяльність базується на популізмі. Заміна міністрів на чергових непрофесіоналів не змінить, на жаль, хаос у владі…

Схожі новини