Передплата 2024 ВЗ

«Вважаю заяву Більченко про самогубство маніпуляцією та провокацією»

Скандальна професорка Євгенія Більченко шантажує керівництво педуніверситету ім. Драгоманова

Професорка культурології Національного педагогічного університету України ім. М. П. Драгоманова Євгенія Більченко, яку усунули від роботи через публічні висловлювання щодо української мови й мовного закону, написала заяву, у якій, по суті, шантажує керівництво університету. У заяві викладачка пише, мовляв, якщо звільнять, то вчинить самогубство… При цьому в заяві, написаній від руки, чимало орфографічних і стилістичних помилок.

«Даною заявою ставлю вас до відома, що з 18 січня 2021 року, після моєї публікації на Фейсбуці на тему: „О русском языке без банальности“, я була піддана жорстокому гро­мадському цькуванню з боку праворадикальних груп людей та інших нацистських організа­цій в Україні, — йдеться у зая­ві професорки. — Мені постій­но погрожують, позбавляють людяності мій зовнішній ви­гляд, намагаються морально мене зламати і довести до са­могубства. На даний момент я перебуваю в затягнутій де­пресії. На мій превеликий жаль і розчарування, окремі поса­дові особи університету під­тримали громадське цькуван­ня моєї персони. На підставі вищевикладеного доводжу до вашого відома, що моя психіка може не пережити системного психологічного булінгу. Звіль­нення мене із займаної по­сади по надуманих підставах може бути крапкою в цій істо­рії. Впевнена, що у разі настан­ня трагічних подій, керівництво університету понесе кримі­нальну відповідальність згідно Кримінального кодексу Укра­їни — доведення до самогуб­ства».

Нагадаємо, скандал набув широкого розголосу, коли одна зі студенток написала заяву про відрахування з університету че­рез публічні висловлювання професорки культурології Євге­нії Більченко. Вона, зокрема, на­зиває війну Росії проти України громадянською, демократич­но обрану владу — неонацист­ським режимом. Пишається дружбою з одіозним російським письменником, окупантом За­харом Прилєпіним… Останньою краплею стало те, що навчаль­ний заклад ніяк не реагував на провокативні заяви Більченко, а ректор університету заявив, що не звільнятиме Більченко че­рез її політичні погляди. Сама викладачка написала у соцмережах, що «вона разом з ке­рівництвом університету „під­тирається скаргами“, які на неї надходять».

Лише після демаршу сту­дентки педагогічного універ­ситету Марії Прошковської на сайті навчального закладу з’явилося звернення голови первинної профспілкової орга­нізації працівників НПУ ім.М. П. Драгоманова. Вони засудили висловлювання згаданої ви­кладачки стосовно функціону­вання української мови як дер­жавної, заявивши, що «вона у неприпустимій і неприйнят­ній формі висловилася про­ти української мови, україн­ських громадян та Української держави». На засіданні вче­ної ради було вирішено усуну­ти професорку Є. Більченко від роботи.

Студентка факультету укра­їнської філології та літератур­ної творчості ім. Андрія Малиш­ка НПУ ім. М. Драгоманова Соня Денисюк одна з перших напи­сала звернення на своїй сторін­ці у Фейсбуці щодо скандаль­них заяв викладачки Більченко (та називає Закон України «Про функціонування української мови як державної» «напухлим лімфовузлом», а Україну — «аме­риканською колонією»). У звер­ненні студентки йдеться, зокре­ма, про те, що «державна мова — це не привілей, не пільга, а функція, яка вимагає викорис­тання на всіх рівнях, зокрема в державних та освітніх закла­дах».

«Студентський парламент факультету закликає керівни­цтво відреагувати на цю си­туацію. За нами — майбутнє України. Яким воно буде — за­лежить тільки від нас. А ми точ­но не хочемо чути „какая раз­ніца“. І ця аксіома не потребує коментарів, — пише, зокрема, Соня Денисюк. — Дуже важко виборювати з року в рік нашо­му університетові першість се­ред передових вишів України, а з такими „просвітниками“ — майже неможливо. Таким ви­кладачам не місце в універси­теті».

Реакція Більченко та її од­нодумців не забарилася. В од­ному з проросійських видань Денисюк назвали «близькою до радикальної націоналістич­ної організації С14». «Скорее всего, она и собрала вокруг себя кружок субъектов, недо­вольних моей деятельностью, эти люди и входят в состав общественных организаций, которые меня судят», — сказа­ла в інтерв’ю Більченко.

Соня Денисюк у коментарі журналісту «ВЗ» сказала: «На­шого терпіння вистачить не на­довго. Мого — так точно! Дех­то думає, що ми хайпуємо на цій темі. Але насправді відчу­ваємо моральне спустошен­ня і прикрість, що через ось таких страждає репутація висококваліфікованих викладачів та небайдужих студентів. Я не знаю, які після цього абітурієн­ти вступлять сюди. Свідомі? Не думаю».

«Я вважаю заяву Більченко про самогубство маніпуляці­єю та провокацією, — веде далі Соня Денисюк. — Людина, яка хоче піти з життя, це зробить, а не буде шантажувати заявою… Ректор університету сказав, що через її погляди її звільня­ти не будуть. Проте він дослу­хається до органів самовря­дування, які є в університеті. Робоча група працює. Напри­кінці місяця — ректорат, я вірю в те, що нам повідомлять ви­сновки. Поки — офіційна тиша».

— Керівництво навчаль­ного закладу чинить на вас тиск через вашу позицію?

— Я не отримала зауважен­ня через нашу позицію. Рек­тор слухає думки усіх. Є й ті, хто зберігає нейтралітет, мов­ляв, моя хата скраю… Як по­яснюють такі студенти, їм не подобається, що вона написа­ла, проте не можуть її судити за те, що вона висвітлила свою думку у соціальній мережі.

Тим часом Євгенія Більчен­ко написала у соцмережах, що «оголошує на своїй сторінці ка­рантин». Заявляє, що «не ви­тримала знущань над собою за останній місяць, тим більше, що знущання підтримали мої колеги, залишивши мене пе­дагогічного покликання. Я зму­шена шукати фриланс, більше мені у цій країні нічого не хо­четься: ні науки, ні педагоги­ки, ні сцени, ні поезії… У мене сильно підірвалось здоров’я, почались кишкові кровотечі, через 10 днів мене чекає коло­носкопія. З цієї причини я біль­ше не хочу використовувати свою сторінку, як поле, де про­являються біси».

Схожі новини