Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На кавовій гущі у Львові не ворожать. Нею… доріжки посипають

На ЛКП «Зелений Львів» сушать 100 кг кавових фусів

Через сильні снігопади у Львові призупинили пілотний проєкт із посипання доріжок кавовою гущею. Нагадаємо, 1 лютого відбувся перший етап експерименту, ініційованого радницею міського голови Львова Іриною Оршак. Тоді чиновники посипали близько 200 метрів доріжок у Парку 700-річчя Львова замість піскосуміші кавовою гущею, і були задоволені результатом.

Першу партію гущі взяли у львів­ських кав’ярнях, розташованих у центрі міста. Використали 20 кі­лограмів гущі. Виявилося, фуси з кави не шкодять землі, не роз’їдають взуття людей та лапи собак, і водночас мають абразивні властивості, тому можуть бо­ротися з ожеледицею. Ба більше — кава є одним із символів Львова, тож така «ка­вова посипанка» має і певний промоцій­ний ефект.

Ідею одразу «зацінили» у польському Кракові, де управління міського озеле­нення повідомило: «Надихнувшись Льво­вом, починаємо експериментальне ви­користання фусів від кави для зимового догляду за стежками і алеями в одно­му з наших парків. Просимо всі краків­ські кав’ярні, якщо мають бажання, взяти участь у цьому експерименті». Як повідо­мило Польське радіо, у Кракові вже про­вели опитування мешканців, більшість схвально поставилися до кавового ноу-хау. Щоправда, дехто хвилювався, чи не зашкодять фуси міським голубам. Тож влада звернулася до професора-орніто­лога, який запевнив, що гуща не зашко­дить, навіть буде корисною для птахів. Тим більше, вона навіть є добривом для квітів.

Тож окремі ресторатори і у Кракові, і у Львові вже почали збирати кавові фуси і безкоштовно здавати їх до місцевих ко­мунальних підприємств зеленого госпо­дарства. Однак зараз, коли Львів завали­ло снігом, фуси ні до чого…

«Вважаємо наш пілотний проєкт вда­лим, його треба продовжувати, — розпо­віла „ВЗ“ радниця мера Львова Іри­на Оршак. — Зараз відгукнулися й готові до співпраці з нами мережі кав’ярень — Fest Lokal, Kredens Cafе, Aroma Kava, Lviv Croissants, а також крафтові кав’ярні, які не мають мережі, але готові долучати­ся. Щойно мені телефонували з рестора­ну „Кумпель“, там теж готові долучатися. Зараз завдання комунального підприєм­ства „Зелений Львів“ — вивчити доско­нало властивості гущі, аби її належним чином зберігати. Треба розрахувати, скільки нам у подальшому того ресурсу буде потрібно, скільки можемо його зі­брати тощо. Цьогоріч проєкт пілотний, тому тестуємо тільки у Парку 700-річ­чя Львова. А наступного року, якщо буде все гаразд, зможемо його використову­вати на інших локаціях».

Ірина Оршак розповіла, що зараз екс­перимент не продовжують, бо треба чистити доріжки. Коли знову буде оже­ледиця, то продовжать посипати доріж­ки фусами — у частині парку біля церкви Св. Йосафата. Зараз на ЛКП «Зелений Львів» є близько ста кілограмів зібраної гущі. Підприємство закупило дерев’яні плити, розстелили на них клейонку і поки що сушать таким чином. Наразі дума­ють, як уніфікувати цей процес, щоб було зручно працівникам і можна було заго­товляти велику кількість цього ресурсу. Потрібне спеціальне приміщення з від­повідними умовами зберігання.

Як збирають кавовий ресурс? Кав’ярні пакують використану гущу у пакети чи контейнери, а працівники ЛКП «Зелений Львів», згідно із графіком, приїжджають і забирають ті пакети. Останній раз гущу, накопичену в кав’ярнях за суботу-неді­лю, забрали в понеділок, 8 лютого.

Ірина Оршак тішиться, що її ідею щодо використання кавової гущі запози­чив Краків: «Вони, можливо, прочитали про це в соцмережах. Крім того, в мене брало інтерв’ю Польське телебачення з Варшави, яке було у Львові. Насправді у Львові є й критика цієї ідеї, але якби в нас усе було так зле, то поляки цієї ідеї від нас би не запозичили».

Схожі новини