Передплата 2024 «Добре здоров’я»

“Децентралізація” у Львові розпочалася... 150 років тому

1 жовтня 1871 року відбулося перше розширення Львова

Нині у всіх на вустах децентралізація, зокрема те, що під час створення Львівської ОТГ до Львова приєднається ще 15 населених пунктів. Відтак межі Львова значно розширяться. Але, як виявляється, такий процес зовсім не новина для старовинного міста Лева. Своєрідна «децентралізація» із розширенням меж міста відбулася тут… майже 150 років тому.

Старший науковий співробітник Львівського історичного музею Ярослав Бишкевич розповів журналісту «ВЗ», що 1 жовтня 1871 року відбулося перше розширення Львова: влада Австро-Угорщини розширила місто втричі. Тоді до складу Львова увійшли: Єзуїтський фільварок, Святоюрська гора, Галицьке передмістя і давня передміська дільниця Сикстівка.

Усі чотири фіртелі (у перекладі з німецької — «чверть»: так у середньовіччі називалися квартали у старій частині Львова), які існували у Львові, об'єднали у Середмістя (воно отримало назву М), а новоприєднані терени поділили на дільниці: Перша Галицька (отримала скорочену назву ½) і Друга Краківська (отримала назву 2/2). Межа між дільницями проходила вулицею Коперника.

Головна причина розширення Львова — відкриття Залізничного Двірця імені Карла-Людвіга. Він став головною стратегічною точкою міста. Крім Двірця знаковими локаціями були Університет, пізніше — Політехніка і Головна Пошта.

Розширення Львова 1871 року відбулося на зразок розширення Відня та інших міст Австро-Угорської імперії: Зальцбурга, Лінца, Загреба. Новоприєднані львівські дільниці отримали народні «назвиська», які походили від назв міських дільниць Відня, Праги і Будапешту. Так, назвисько віденської центральної дільниці було Рінгштрассе (з німецької — коло), празької — Нове Место, а будапештської — Пешт. Відповідно у Львові центральну дільницю, Першу Галицьку, теж називали Рінгштрассе, абож Корзо (у перекладі з італійської — «найкраща міська вулиця», «вулиця для прогулянки»).

Цю інформація Ярослав Бишкевич знайшов у автентичних австрійських і німецьких путівниках.

Процес розширення Львова тривав і далі. У 1885 році Львів розширили у п’ять разів, в результаті чого з’явилося ще дві дільниці. Дільниці, які приєднали у 1871 році, тепер вже приєднали до Першої Галицької дільниці (вони отримали назву ¼). Другу Краківську дільницю (2/4) перенесли на північ. І додали ще дві дільниці Третю Жовківську (¾) і Четверту Личаківську (4/4).

Схожі новини