Передплата 2024 «Добрий господар»

«Не рекомендуємо вчитися на проросійських телеканалах»

«Із них не злазять Медведчук і Рабинович», – нагадав директор Львівської школи східних мов і бойових мистецтв «Будокан» Олександр Козловський

Для українських школярів із 6 квітня запускають «Всеукраїнську школу онлайн». Про це сказав у своєму зверненні президент Володимир Зеленський. «40 педагогів з Києва на час карантину фактично стануть учителями для всієї України. Школярі з 5-го по 11-й клас зможуть дистанційно вивчати 11 предметів», — повідомив Зеленський. Телеуроки з понеділка по п’ятницю о 10.00 транслюватимуть, зокрема, телеканали ZІК, 112 та NewsOne, відомі своєю проросійською позицією… На своїй сторінці у соцмережі директор Львівської середньої школи східних мов і бойових мистецтв «Будокан» Олександр Козловський звернувся до учнів та батьків своєї школи з проханням — не використовувати контент цих телеканалів.

— Не забороняли, а не рекоменду­вали вчитися за цими телеканалами, — пояснив журналісту «ВЗ» свою позицію Олександр Козловський. — Ми, вчите­лі, виконуємо не тільки функцію навчан­ня з математики, з історії та української мови і літератури, — ми повинні доноси­ти до дітей проукраїнську позицію! Було би дивно, якби директор школи і керів­ництво загалом рекомендувало диви­тися відверто проросійські телекана­ли. З екранів яких не злазять Медведчук і Рабинович! Тоді зникає сенс вивчати у школі, наприклад, історію України чи предмет «Захист Вітчизни»… Те, що ми робимо, — логічна й послідовна освітня українська позиція українського освіт­нього закладу.

Я зателефонувала також директор­ці Львівського ліцею № 66 Лілії Фе­щук.

— Урок — це є урок. Його тема конкрет­на, не має ніякого політичного забарв­лення, — вважає пані Лілія. — Такі уроки — допомога для дітей та батьків, і для всіх, хто цікавиться освітнім процесом. Вітаю усіх, хто проводить уроки, а не політичні виховні години.

Прокоментувати ситуацію я попроси­ла начальника управління освіти де­партаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Зоряну До­вганик.

— У Львові працюємо на навчаль­них платформах, — розповіла пані Зо­ряна. — Намагаємося допомогти усім вчителям долучитися до онлайн-плат­форм, де можна працювати на рівні по­стійного зв’язку з учнями. Маючи у Львові доступ до Інтернету, запропо­нували учителям зареєструватися на платформах. Найголовніше те, що ми їх на постійній основі підтримуємо і вчимо. Тоді вчителі і діти не будуть за­лежати від того, які канали що показу­ють, і які вчителі ці уроки викладають. Вчимо на рівні міста Львова. Вчите­лі того закладу освіти, який проводить навчання, виставляють свої відео і та­ким чином навчають учнів.

— То школярам краще буде вчитися на навчальній платформі чи все-таки перейти на ТБ-канали?

— Коли дитина дивиться будь-які про­грами на телебаченні, зворотного зв’язку з вчителем нема. Якщо учень чогось не розуміє, не може перепитати, уточнити. Нема живого спілкування. Якщо дитина працює на платформі, має безпосеред­ній зв’язок з учителем. Усі діти підключа­ються до програми і працюють у режимі уроку. У програмі Google-класу є можли­вість для вчителя безпосередньо спілку­ватися з учнем.

— Чи хтось з директорів шкіл відре­агував на те, що наших учнів будуть вчити проросійські канали? Чи під­тримують директори позицію Олек­сандра Козловського?

— Для нас найголовніше — забез­печити належний рівень навчання для учнів із використанням дистанційних форм навчання. Це нове — як для вчи­теля, так і для дітей. Були школи, зо­крема, пана Козловського, які давно працювали з системами дистанційно­го навчання. Тож коли почався каран­тин, їм легше, а інші школи лише впро­ваджують нову систему освіти. Кожна школа налагоджує процес дистанцій­ного навчання, навіть створено вайбер-групи, хоча це не зовсім правильно. Але вчитель бачить — виконує учень завдан­ня чи ні.

А тим часом…

Диверсією проти України назвав політичний експерт Андрій Смолій ве­дення уроків на проросійських каналах. «Влада запускає онлайн-уроки для учнів 5−6-7-х класів на промосковських каналах ZIK, NewsOne та 112, що належать Козаку-Медведчуку, — написав Смолій. — Зеленський ініцію­вав навчання учнів через телебачення… на каналах, які щодня поливають Україну брудом, принижують українських військових, називають війну з РФ „гражданскім конфліктом“, пропагують „мир“ з агресором. „Прекрасна“ ініціатива на шостому році війни з Росією. Піднімати рейтинги каналам, які одразу після „онлайн-уроків“ пропагуватимуть ОПЗЖ та пропутінських по­літиків… Це не інакше як черговий абсолютний провал інформаційної полі­тики та відверта диверсія проти України».

Довідка «ВЗ»

Трансляції уроків стартують у по­неділок, 6 квітня. Відбуватимуться з понеділка до п’ятниці, розпочинати­муться о 10:00. Уроки для кожного класу показуватиме конкретний те­левізійний канал:

5-й клас — «ПлюсПлюс» та «112 Україна»

6-й клас — ZOOM та NewsOne

7-й клас — ZIK

8-й клас — «Індиго» та УНІАН

9-й клас — «Рада» та UA: Культура

10-й клас — UA: Перший

11-й клас — М1