Передплата 2024 ВЗ

Урядова солянка

Ким приправили «нові обличчя»?

Урядові наймолодшого з українських прем’єрів Олексія Гончарука судилася ще одна «регалія» з приставкою «най». Він став найкороткотривалішим з усіх попередників, протримавшись лише 188 днів. У відставку його провели швидко, а ось з формуванням нової урядової збірної у повному складі виникли складнощі. Тож стартував Кабмін Дениса Шмигаля з недобором: прем’єр, три віцепрем’єри, 15 міністрів і чотири наразі «нічийні» портфелі (віцепрем'єрський з економічного розвитку, очільників Міністерства освіти, Мінкульту та Міністерства енергетики).

«Не красти мало. Це уряд „нових облич“, але облич за­мало. Потрібні нові мізки і нові серця. Ми повинні визнавати помилки і говорити правду», — такий прощальний комплімент зі шпилькою відважив уряду Гончарука президент Воло­димир Зеленський, за участі якого відбувалося позачерго­ве засідання парламенту з ка­дровим порядком денним.

Спровадивши «нові облич­чя», взялися за нові мізки і серця. Ось тільки з новизною далеко не всюди склалося. Серед запропонованих до го­лосування кандидатур зна­йшлося місце не для одного «стріляного» кадра. У крісло міністра охорони здоров’я за­пропонували повернутися Іллі Ємцю, який хоч і недовго, але встиг покерувати цим же мі­ністерством в уряді Азаро­ва. На Мінфін «оформили» Іго­ря Уманського, який трудився на різних посадах в урядах Ющенка, Кінаха, Януковича, Тимошенко, Яценюка. Соцпо­літику вирішили доручити Ма­рині Лазебній, котра працюва­ла у «соцміністерстві» за часів Тігіпка та його наступниці Ко­ролевської, за президентства Януковича очолювала Дер­жавну службу зайнятості, а на фініші урядування Гройсма­на отримала призначення в очільниці Державної соціаль­ної служби.

Неоднозначну реакцію ви­кликала присутність у списку «нових мізків і сердець» дирек­тора департаменту молоді та спорту Київської міської дер­жавної адміністрації Вади­ма Гутцайта. У серпні 2018-го прізвище олімпійського чемпіона з фехтування нашумі­ло у зв’язку з озвученими на його адресу звинуваченнями щодо бізнесу у Росії (спільно з головним тренером збірної РФ із фехтування, полковни­ком Збройних сил Р Ф Ільгаром Мамедовим). За інформацією «Української правди», на сьо­годні Гутцайт вже не значиться серед співзасновників росій­ської компанії «Альтаир» — пе­редав свою частку.

Дехто з урядовців-попере­дників надовго у відставниках не затримався. Крім Дениса Шмигаля (останній із призна­ченців в уряді Гончарука: замі­нив на посаді міністра розви­тку громад і територій Альону Бабак), у новому Кабміні пра­цюватимуть непотоплюваний Арсен Аваков (МВС), Дмитро Кулеба та Вадим Пристайко.

Кого призначили до нового уряду

Прем’єр-міністр — Денис Шмигаль;

Віцепрем’єр-міністр циф­рової трансформації — Ми­хайло Федоров;

Віцепрем’єр — міністр з питань реінтеграції тимча­сово окупованих територій — Олексій Резніков;

Віцепрем’єр із питань єв­ропейської та євроатлантич­ної інтеграції Вадим При­стайко;

Міністр розвитку громад та територій — Олексій Чер­нишов;

Міністр внутрішніх справ — Арсен Аваков;

Міністр інфраструктури — Владислав Криклій;

Міністр охорони здоров’я — Ілля Ємець;

Міністр молоді та спорту — Вадим Гутцайт;

Міністр у справах ветера­нів — Сергій Бессараб;

Міністр юстиції — Денис Малюська;

Міністр соціальної політи­ки — Марина Лазебна;

Міністр фінансів — Ігор Уманський;

Міністр закордонних справ — Дмитро Кулеба;

Міністр оборони — Андрій Таран;

Міністр Кабінету Міністрів — Олег Немчінов.

Схожі новини