Передплата 2024 «Добрий господар»

Тріумфальний тур де Ла Тура

Після річної реставрації у Львові оновлений шедевр французького живописця «Платіж» помандрував на виставку до Мілана

Картина французького живописця XVII ст. Жоржа де Ла Тура «Платіж» є перлиною колекції Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького. Це єдине полотно відомого майстра в Україні, ціна якого сьогодні сягає 5 мільйонів євро. Зараз полотно помандрувало в італійський Мілан, у Галерею Палаццо Реале, куди на тематичну виставку звезли загалом 16 робіт де Ла Тура — з різних країн світу.

Як розповів «ВЗ» гендиректор Львівської національної галереї мистецтв Тарас Возняк, наше полотно спричинило серед поціновувачів мистецтва справжній фурор. Львівський Ла Тур на виставці — найкращий. А передувала цьому понад річна титанічна праця львівських реставраторів і довгоочікуване відкриття виставки у залах палацу Потоцьких.

За словами помічника гендиректора Львівської національної галереї мистецтв Василя Мицька, під час реставрації з’явились нові дані щодо датування твору, підпису автора, який був знищений часом і майже непомітний, та щодо сюжету картини. «Хоча довкола цього шедевра ще багато знаків запитання, наші науковці покладають надію на нові контакти з європейськими колегами — для відкриття усіх таємниць картини, — сказав Василь Мицько. — Картина тривалий час перебувала в Галереї у статусі «невиїзної, вразливої для мандрів роботи».

Кураторка виставки, мистецтвознавиця Оксана Козинкевич розповіла, що на сьогодні у світі є лише 32 твори Жоржа де Ла Тура. «Як картина потрапила у Львів? — розповідає мистецтвознавиця. — Одна зі львівських панянок, донька белзького воєводи Анна Цетнер, у четвертий раз вийшла заміж — за представника родини багатих французьких аристократів Гізів, Ежена Ламбеска. Він був із Лотарингії. Відомо з історичних документів, що у 1623- 24 роках Гізи замовили Жоржу де Ла Туру полотно. Яке — достеменно невідомо. Цілком можливо, що Ежен Ламбеск привіз цю картину до Львова й подарував її коханій дружині».

Повністю ідентифікувати підпис майстра вдалося за допомогою інфрачервоних променів. Також мистецтвознавці досі дискутують щодо справжньої назви картини та сюжету, зображеного на ній. У радянські часи ця картина називалася «У лихваря». Зараз експерти припускають, що на полотні може бути зображений євангельський сюжет про «рибу святого Петра», і воно може умовно називатися «Святий Петро платить данину». Або, можливо, це сюжет, коли Юда отримує свої тридцять срібняків?.. До Львова картина повернеться на початку червня.

Довідка «ВЗ»

Жорж де Ла Тур (1593 — 1652) — французький живописець з Лотарингії. Народився в багатодітній родині простого булочника, дитинство його минуло в ремісничому середовищі. У 27-річному віці одружився з Діаною ле Нерф, яка походила зі шляхетної родини. Після весілля художник за рішенням герцога Лотаринзького переїхав до Люневіля. Ла Тур став свідком трагічних подій у Лотарингії під час Тридцятирічної війни. 1636 року Люневіль знищила пожежа, у якій згоріло багато творів Ла Тура. 1639-го художник отримав у Парижі офіційний титул «ординарного живописця короля». Існує легенда, яка розповідає, що одного дня Жорж де Ла Тур підніс Людовику XIII свою картину «Святий Себастьян». Королю настільки сподобалось полотно, що він наказав прибрати зі своїх покоїв усі інші полотна. 1646 року Ла Тур призначений головним живописцем короля. Після смерті (1652) його творчість була надовго забутою, аж до XX століття.

Схожі новини