Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Запитав «Чий Крим?» – отримав статтю за хуліганство

Поліція побила і поставила на коліна українських активістів, які протестували проти лекції у Києві «кримнашистської» блогерки

За останніми резонансними подіями в Україні та світі губляться новини, які за інших обставин також мали би мати ефект інформаційної бомби. Одна з таких подій — затримання українських активістів, які наважились спитати російську блогерку, яка приїхала до Києва з лекцією про домашнє насильство, чий Крим.

Передісторія така — росіянка Алєксан­дра Мітрошина, яка сама себе у соцме­режах позиціонує як «розумна блогер­ка», приїхала до Києва на зустріч зі своїми українськими шанувальницями. Її спокій­но пропустили на територію нашої держа­ви українські прикордонники, хоча мали всі підстави не пускати, оскільки вона незакон­но відвідувала анексований Крим. Уже піс­ля інциденту прес-служба МВС зробила заяву, прикордонники «проморгали» Мітро­шину, мовляв, всіх не угледіти. Офіційною мовою це прозвучало так: «під час перевір­ки не з’ясували всіх деталей щодо її візиту в Крим».

На відміну від прикордонників, українські активісти більше поінформовані щодо заїж­джих росіян. На зустріч з московською гос­тею прийшли не лише її фанати, а й активіс­ти з організації «Відсіч». Під час зустрічі вони чемно дочекалися своєї черги до мікрофо­на і спокійно запитали дівчину: «Чий Крим?». Звісно, блогерка не дала чіткої відповіді. На­томість на українських активістів, які протес­тували проти проведення зустрічі з «кримна­шисткою», напали прихильники Мітрошиної. Вони звинуватили активістів у провокаціях з метою зірвати зустріч. Внаслідок конфлік­ту сталася бійка. Хтось із проукраїнських ак­тивістів викликав поліцію. В результаті полі­цейські побили і затримали не тих, хто напав на активістів, а активістів «Відсічі» Леоніда Овчаренка та Олексія Кальницького. Згодом їх доправили у райвідділ поліції. Там одно­му з хлопців стало погано, і йому викликали «швидку». Лікарі наполягали, що хлопця тре­ба відвезти до лікарні, але правоохоронці не дозволили. Активістам «шиють» статтю «ху­ліганство».

Натомість нападникам дали можливість спокійно піти з місця події. До них претен­зій у правоохоронців не було. Пізніше один з них, Микита Толмачов, публічно вибачився за бійку перед активістами «Відсічі». Він по­яснив, що підтримує більшість поглядів па­тріотичних активістів, але через скандал у лекційному залі повівся неадекватно і спро­вокував конфлікт. «Бійка, яка сталася, не че­рез політичні погляди… Це було на емоціях і через мою особисту перепалку з хлопцями. Це було у стані афекту. Це було неврівнова­жено. Це була помилка з мого боку створю­вати цей конфлікт», — виправдовувався він і повідомив, що вже помирився з активістами та дав свідчення поліції. «Активісти пробачи­ли мені цю дурну бійку. Я ні в якому разі нічо­го не маю проти нашої країни і дуже поважаю наших солдатів», — заявив Толмачов.

Натомість одіозний Андрій Портнов дія­ми правоохоронців під час цього інциденту був вельми задоволений. На своїй сторінці у соцмережі він написав, що має «раціона­лізаторську пропозицію»: за запитання «Чий Крим?» — «одразу бити у нахабне і тупе рило». «Це повинно стати загальнонаціональним флешмобом», — написав Портнов, який від­верто наривається на такі дії щодо себе.

Фото проукраїнського активіста у кайдан­ках і на колінах під улюлюкання натовпу при­хильниць московської блогерки — це і є най­краща ілюстрація реваншу проросійських сил в Україні. Активістів, які намагаються обстоювати гідність українців, принижують власні правоохоронні органи! Чому одіозний Аваков досі на своїй посаді? Лише цього га­небного факту достатньо, аби усі причетні до цього інциденту поліцейські були покарані, а міністр з ганьбою нарешті пішов у відставку. Але ні. І це йому зійде з рук…

До речі, вже після інциденту прес-служба МВС зробила заяву, що заборонить росіянці Алєксандрі Мітрошиній в’їзд в Україну.