Передплата 2024 ВЗ

Убивство журналіста вішають на фронтовиків і медиків

Захист каже про фальшування справи. Активісти – про піар поліцейського міністра

«Повною брехнею» назвали підозрювані у вбивстві білоруського журналіста Павла Шеремета звинувачення на свою адресу з боку правоохоронних органів України, які прозвучали з уст міністра внутрішніх справ Авакова та його підлеглих. Мають великі сумніви щодо причетності цих осіб до резонансного злочину трирічної давності журналісти, незалежні експерти і навіть мати покійного журналіста. Більше за все вона боїться, щоб не постраждали невинні…

Саме таким вважає себе сержант Сил спеціальних операцій, му­зикант (автор гімну Сухопутних військ) Адрій Антоненко, якого за рішен­ням суду на час досудового розслідуван­ня на два місяці помістили у слідчий ізо­лятор. Через свого адвоката Антоненко передав на волю записку, в якій, зокре­ма, зазначив: «Я не причетний до загибе­лі Павла Шеремета, і ні в чому не винен, щоби там не казали люди „згори“. Це все брехня. Повна! З першої букви».

Не вірить у те, що вбивство журналіс­та скоїв цей фронтовик, і командуван­ня Операції об’єднаних сил. На адресу суду воно скерувало лист з проханням обрати менш суворий запобіжний захід Антоненку. «Із суто людської точки зору, а не з позиції чиновників, віримо у не­винуватість нашого військовослужбов­ця», — йдеться у листі керівництва ООС на адресу суду.

Своєю чергою, інша із п’яти звинува­чених — дитячий хірург (!) Юлія Кузь­менко заявила: «Я з гідністю перенесу це приниження. Але коли буде доведе­но мою непричетність, за моє принижен­ня відповість перед законом і мораллю кожен, хто підписав брехливі експерти­зи, хто ухвалив наперед незаконні рішен­ня. Я також публічно розтопчу репутацію кожного експерта, поліцейського, проку­рора і судді, які причетні до цієї справи».

Третім фігурантом справи є медсе­стра парашутно-десантного баталь­йону Яна Дугарь — на час слідства її від­правили на два місяці під цілодобовий домашній арешт. Вона з адвокатами теж заперечує твердження МВС, що вчиня­ла злочин. Ще двома підозрюваними у відомстві Авакова називають подруж­жя фронтовиків-добровольців Вла­дислава та Інну Грищенків.

Про розкриття вбивства Павла Ше­ремета, яке сталося 20 липня 2016 року, міністр Аваков заявив 12 грудня у присутності президента і журналіс­тів. Запевнив, що слідство здобуло об­ґрунтовані докази. Каже, що мотивом вбивства журналіста була «дестабілі­зація суспільно-політичної обстанов­ки» у країні. Антоненку приписували ще й ксенофобію.

Незважаючи на показані відеороли­ки-схеми, копії експертних висновків, вражаючі цифри начебто проведених МВС слідчих дій, годин прослуханих за­писів, журналісти засумнівалися у пере­конливості наданих поліцією матеріалів. Не витримують критики твердження про те, що названі особи були давно знайо­мі між собою, заздалегідь домовляли­ся. Адвокати надали суду документи, які спростовують докази слідства. Скажімо, слідчі кажуть, що порівнювали жінку на відео, зняту перед вбивством Шереме­та 15, 18 липня 2016 року, із відеозапи­сами, зробленими 11 липня 2019 року, і твердять, що на цих записах одна і та ж жінка — Яна Дугарь. Остання спростовує це, каже, що її не могли знімати відеока­мери 11 липня 2019-го, бо в цей час пе­ребувала не у Києві, а за кордоном. Зре­штою, у день вбивства Шеремета Яна Дугарь (і це засвідчують документи) пе­ребувала на території військової части­ни, у закритому госпіталі…

Адвокати заперечили також твер­дження слідчих, що напередодні і у день вбивства телефон Юлії Кузьменко був «підозріло неактивним» — на доказ цьо­го показали скріншот її листування з подругою 20 липня 2016-го. А сержант Антоненко, відкидаючи закиди у національній нетерпимості, заявив, що за ним таке не водиться, бо за походжен­ням він наполовину єврей…

Захист та звинувачені вказали на інші очевидні неув’язки у твердженнях слід­ства. Зокрема на суттєві протиріччя в експертизах, відмінну конфігурацію об­лич, вух, інших частин тіла, манеру ходь­би осіб, які фігурують на записах камер спостереження, і у самих підозрюваних. Адвокати кажуть, що під час розгляду справи по суті легко доведуть суду, що ці докази маніпулятивні.

А тим часом…

Юлія Кузьменко написала лис­та матері Павла Шеремета. «Ми з Вами не знайомі особисто, але вже, на жаль, знайомі заочно, — йдеть­ся у цьому листі. — Я не буду писа­ти і переконувати Вас, що я тут ні до чого — я хочу, щоб Ви це дізналися з об’єктивних експертиз і доказів, на проведенні яких я наполягаю…

Хочу висловити Вам моє щире співчуття. Ви пережили те, що боїть­ся пережити кожна мати більше за все на світі, — смерть своєї дитини. Ви три роки після цього спостеріга­ли імпотенцію нашої структури МВС у розслідуванні його смерті. Вибачте, але Вам доведеться знову побачи­ти, що зі смерті Вашого сина роблять шоу з нашою участю. Вибачте нашій країні за це. Я просто побажаю, щоб одного разу перед Вами поставили справжніх вбивць, і Ви могли б поди­витися їм в очі. Тримайтеся".

Схожі новини