Передплата 2024 «Добра кухня»

Купив квиток до Києва, а приземлився у Німеччині...

Після затримання екснардепа-утікача Онищенка вирішують питання щодо його екстрадиції

Примусове повернення в Україну колишнього нардепа Олександра Онищенка, директор НАБУ Артем Ситник ще минулого місяця анонсував. Але видачі утікача Іспанією так і не дочекалися: Онищенко «злиняв» до Німеччини. Та обжитися там не встиг: екснардепа затримали у місті Аахені.

Онищенко фігурує у справі щодо організації та провертання злочин­них газових схем, через які дер­жава зазнала збитків майже на три мільярди гривень. У Вер­ховній Раді минулого скликан­ня, депутатом якої він був, ще у липні 2016-го проголосували за зняття з нього недоторканнос­ті та дали згоду на затриман­ня й арешт. Але Онищенко встиг утекти за кордон. Географія пе­реміщень екснардепа розши­рювалася від Білорусі та Росії до Австрії і Великої Британії. Вре­шті Онищенко осів в Іспанії, ра­зом з матір’ю, Інесою Кадиро­вою, яка теж фігурує у справі щодо газових оборудок.

Іспанська «відпустка» Ка­дирової закінчилася 25 липня цього року. Жінка повернула­ся в Україну, і її затримали про­сто в аеропорту. Грозився при­летіти до Києва і сам Онищенко. Навіть демонстрував авіаквиток на рейс з Барселони, датований 13 грудня. Запевняв, що напи­сав заяву про намір добровільно повернутися в Україну, й іспан­ський суд, мовляв, надав йому відповідний дозвіл.

Натомість у НАБУ заявили, що очікують видачі екснардепа-утікача за процедурою екстра­диції. «Онищенко повертається, ну майже повернувся в Україну. Чому? Тому що програв усі суди на території Іспанії — і щодо екс­традиції, і щодо визнання його політичним біженцем. Орієн­товна дата — грудень 2019 року. Звичайно, щось ще може відбу­тися, але суди він програв. Є рі­шення про його екстрадицію», — повідомив минулого місяця директор НАБУ Артем Ситник. Уточнюючи, що може завади­ти екстрадиції, припустив втечу Онищенка до Німеччини, де екс­нардеп встиг налагодити бізнес.

Наче у воду глядів: не мину­ло і півмісяця, як Онищенко таки сплив у Німеччині. Тепер питан­ня щодо екстрадиції утікача Київ вирішує з німецькою стороною.

Поки екснардеп бігав, у НАБУ завершили розслідуван­ня «газової справи». У люто­му цього року Спеціалізова­на антикорупційна прокуратура передала обвинувальний акт до Солом’янського районного суду столиці. А у вересні, коли в Україні нарешті запрацював Ви­щий антикорупційний суд, спра­ву Онищенка «переоформили» туди. За кримінальними стаття­ми, які інкримінують екснарде­пові, йому загрожує від семи до 12 років за ґратами.

Схожі новини