Передплата 2024 ВЗ

У «Голосі» позбулися «медведчуківця», у «Зе!команді» – підозрілого ексурядовця...

Як у партіях підчищають виборчі кадри

Попри те, що голосування за відкритими списками так і залишилося обіцянкою (наразі?), нинішня виборча кампанія все ж внесла певні корективи у традиційний «шахер-махер» щодо формування кандидатських збірних. Чистка рядів із формулюванням «через невідповідність критеріям» — це щось новеньке. Як і непоодинокі відмови від заманливих пропозицій «сходити у парламент».

Поки у ЦВК зайняті розглядом уже поданих документів для реєстрації від самовисуванців-мажоритарників, у деяких партіях проводять ревізію своїх списків — як партійних, так і висуванців в одномандатних округах. Перевіряють інформацію щодо «зальотників» і в разі її підтвердження просять «грішників» на вихід.

У «Голосі» Святослава Вакарчука вже вказали на двері двом своїм претендентам на мандати у мажоритарних округах. Обидва потрапили під приціл через причетність до структур з антиукраїнським шлейфом. Тарас Шкітер (претендував на один із округів у Луцьку) засвітився у зв’язках із «Українським вибором» Медведчука, Євген Кугук (мав балотуватися від «Голосу» у Києві) — у співпраці з «Опоблоком». Як особи з такими «пунктиками» у біографії просочилися у «мажоритарний» список «Голосу»? У партії кивають на те, що «ревізійна комісія» недогледіла — через брак часу на «глибоке буріння» кандидатів і відсутність певної інформації у відкритому доступі. Зрештою, ті, кому є що приховувати, намагаються ретельно замітати брудні сліди. Так, як підчистив свою політичну історію вже згадуваний Шкітер. Згадки про те, що він співпрацював з «Українським вибором», просто «вивітрилися» з відкритих джерел.

Як заявила у коментарі «УП» представниця «Голосу», дотична до роботи «ревізійної комісії», Олександра Устінова, відомості про Шкітера навіть зі сторінки «Українського вибору» видалили. Та скріншоти не горять. Докази прямої причетності Шкітера до медведчуківської структури надали партії у громадському русі «Чесно». «Нам вислали прінтскріни за 2013 рік про те, що ця людина насправді представляла „Український вибір“. Це, звичайно, стало для нас аргументом для того, аби вилучити людину з нашої партії», — заявила Устінова. Перед появою цієї неприємної для нього звістки Шкітер пробував відхреститися від озвучених на його адресу звинувачень. «На мене вилилися тонни бруду, звинувачували у непатріотичності та недостатній любові до України. Запевняю, це відверто маніпулятивна та брехлива інформація», — написав Шкітер на своїй сторінці у Facebook. Але не спрацювало: проти задокументованих доказів не попреш.

Із «розсекреченням» Кугука постарався небайдужий інформатор. Він і звернув увагу партревізорів на те, що у 2014-му цей персонаж балотувався до Верховної Ради у списку «Опозиційного блоку» (дані збереглися на сайті Центрвиборчкому). «На жаль, ми цієї інформації не побачили. Коли перевірили, виявилося правдою», — заявила «УП» Олександра Устінова, додавши, що триває ретельна перевірка ще по кількох кандидатах від партії.

На підходах до ЦВК зазнала змін і збірна «слуг народу». З партійного списку відмінусували Дмитра Співака (№ 33), Юрія Гусєва (№ 41), Ірину Панченко (№ 73) та Вадима Гутцайта (№ 81). Поява у рейтингу «Слуги народу» трьох перших прізвищ зі згаданої четвірки викликала шквал коментарів у соцмережах. Ексдепутата Одеської міської ради Співака «препарували» і за зміну політичної орієнтації (був у «Батьківщині», 2012-го йшов до парламенту у списку партії Королевської), і за «ватні» висловлювання, і за прописку на медведчуківському каналі NewsOne (там Співак і за експерта, і за ведучого).

Співак назвав це компанією з дискредитації і гримнув дверима. «Розумію, що моя публічна позиція, яку я обстоюю вже кілька років з телеекранів, багатьом не подобається. Але я не буду її змінювати на догоду нинішній кон’юнктурі. І заради мандата — теж. А тому не хотів би завдати репутаційних ризиків президентові Зеленському і його партії», — з посту Співака у Facebook.

Колишньому заступникові міністра оборони Гусєву закидали причетність до корупційних оборудок, пов’язаних, зокрема, із закупівлею пального для армії та будівництва житла для військових. У трактуванні Гусєва, звинувачення на його адресу — спланована інформаційна атака. Виліт зі списку «Слуги народу» колишній замміністра подав як самовідставку. «Це моє рішення не продовжувати участь у парламентських виборах», — заявив Гусєв у коментарі виданню «Новое время».

А що з Іриною Панченко? Після звістки про її «прописку» у «Зе!збірній» інформаційними просторами розійшлися подробиці про любов 25-річної юристки і доньки кіровоградського бізнесмена до мажорських тусовок, зависань у клубах, відвертих фотосесій. Що з переліченого суперечить кастинговим критеріям, у партії вирішили не уточнювати. Обмежилися коротким поясненням: рішення ухвалили за результатами додаткової перевірки.

Директор департаменту молоді та спорту Київської міської державної адміністрації Вадим Гутцайт (чоловік ведучої ICTV Оксани Гутцайт) свою відмову від балотування у списку «СН» пояснив тим, що не бачить себе у політиці. «На жаль, парламент — це чвари, розмови. Я звик працювати по-іншому», — написав Гутцайт у Facebook. Але відмежувався лише від депутатства, а не від інших політичних «вимірів».

«Упевнений, що більше користі принесу у виконавчій владі, — додав. — Чи то у Києві як керівник департаменту спорту, чи у Міністерстві з питань молоді і спорту». У парламент — ні, а в уряд — можна подумати. Серед кандидатів-мажоритарників від «Слуги народу» не буде ведучого телеканалу «1+1» Сергія Іванова. Він оголосив, що не братиме участі у виборах з кількох причин. Перша — сім’я проти. Другу сформулював так: «Вижити у столиці за 30 тис. грн. депутатської зарплати, маючи сім’ю і літніх батьків, дуже складно… Обмеження, пов’язані з виконанням депутатських повноважень, не дозволять мені додатково заробляти, а порушувати закон я не хочу». Третя причина — небажання полишати журналістську роботу. І, нарешті, четверта — певні розбіжності з «лінією партії».

«У світлі останніх указів, призначень і заяв представників чинної влади не впевнений, що наші світогляди і сприйняття законності збігаються настільки, щоб ми змогли працювати разом. Попри те, що в „Зе!команді“ дуже багато патріотичних, гідних людей, мене дуже непокоїть ватний прошарок оточення президента, і я не збираюся про це мовчати. Готовий у будь-який момент надати інтелектуальну допомогу президенту та його політичній силі за умов, якщо це сприятиме втіленню у життя цінностей, за які стояв Майдан і за які Україна б’ється з російським окупантом на сході», — резюмував Іванов.

Схожі новини