Передплата 2024 ВЗ

МОЗ вводить нові правила виклику «швидкої»

Мають запрацювати вже у жовтні.

МОЗ вводить нові правила виклику служби екстреної медичної допомоги. Ці інновації мають запрацювати вже у жовтні, повідомив речник МОЗ Олександр Ябчанка. За новими правилами, «швидка» виїжджатиме лише на екстрені випадки, в інших медичну допомогу людям надаватимуть лікарі первинної допомоги.

«На екстрені випадки гарантовано виїжджатиме бригада медичної допомоги. Ці правила деталізовані, щоб внести ясність і конкретику в роботу диспетчерів служби виклику екстреної медичної допомоги. Якщо диспетчер вагатиметься, екстрений випадок чи ні, тобто якщо ситуація непевна, то він радше відправлятиме бригаду. Якщо випадок усе-таки не екстрений, диспетчер перенаправлятиме цю людину на первинну ланку медичної допомоги. Проте якщо і тут пацієнт не отримає допомоги впродовж години, тоді диспетчер відправлятиме вільну машину», — каже Олександр Ябчанка.

За новими правилами, швидку медичну допомогу можна буде викликати у випадках:

втрати свідомості,

судом;

раптового розладу дихання;

раптового болю в грудній клітці;

гострого болю в черевній порожнині та поперековому відділі;

головного болю, що супроводжується запамороченням або нудотою;

порушення мовлення, слабкості у кінцівках, що виникли раптово;

гіпо- та гіперглікемічної коми;

гіпертермічного синдрому (при температурі тіла 39 °C і вище та відсутності ефекту від прийнятих жарознижувальних лікарських засобів);

значної зовнішньої кровотечі;

ознак внутрішньої кровотечі;

ознак гострого отруєння;

порушення перебігу вагітності (передчасні пологи, кровотеча тощо);

анафілактичної реакції, спричиненої різними чинниками;

укусів змій та павуків;

травм, які загрожують життю;

нещасних випадків будь-якого характеру;

теплового удару і переохолодження, які загрожують життю;

асфіксії всіх видів (утоплення, потрапляння сторонніх тіл у дихальні шляхи, удушення);

надзвичайних ситуацій будь-якого характеру;

гострих психічних розладів (з поведінкою, небезпечною для життя пацієнта (потерпілого та/або людей поруч);

інших станів, які загрожують життю та здоров’ю людини;

до дітей віком до двох років.

Нагадаємо, цього тижня «Фейсбук» облетів гнівний пост батька Сергія Мутіна, у якого син перед тренуванням отримав перелом плечової кістки. Як написав батько, отператор на «швидкій» сказав, що «немає вільних машин». Син знепритомнів. Батькові довелося самому везти сина до лікарні. Там начебто не було знеболювального…

Як розповів заступник головного лікаря з хірургічної допомоги 8-ї міської клінічної лікарні Львова Ігор Стояновський, у травмпункті лікарі оперативно, впродовж 11 хвилин, надали пацієнту всю необхідну допомогу: провели знеболення, обробили рану і наклали пов’язку, зафіксували ушкоджену руку шиною, а також запропонували викликати «швидку» — аби перевезти дитину до дитячої лікарні для проведення операції. «Проте від „швидкої“ батько відмовився, сказавши, що доправить дитину сам. Тому о 16.45 чоловік із дитиною покинули травмпункт», — розповів Ігор Стояновський.

Як зауважив головний лікар міської дитячої клінічної лікарні Дмитро Квіт, у лікарні хлопця одразу ж оглянув черговий травматолог, зробили рентген і взяли аналізи, а згодом провели операцію. Пацієнта у задовільному стані уже виписали — для продовження лікування в амбулаторних умовах.

Схожі новини