Передплата 2024 «Добра кухня»

Наступного року на станцію «Академік Вернадський» поїдуть жінки

Проведуть в Антарктиді цілий рік. Востаннє зимували на станції у 1997-му

На станцію «Академік Вернадський» в Антарктиді вирушила 23-я українська експедиція під керівництвом метеоролога Віктора Ситова. Група із 12 осіб (сім науковців та п’ять технічних працівників, з них новачків, які поїдуть вперше, — троє) пробуде на Шостому континенті цілий рік.

Дослідники започаткують фотоідентифікаційні каталоги китів, оновлять каталоги тюленів Веддела, вивчатимуть склад мікробних угруповань у ґрунтах, визначатимуть живі організми за «екологічною» ДНК, визначатимуть вміст мікропластику у воді, а також аналізуватимуть вміст хімічних забрудників у тканинах риб і молюсків.

Загалом вся цьогорічна українська антарктична програма коштує 72 млн. гривень — на 13 млн. більше, ніж торік. Наразі Міністерство освіти і науки виділило 15 млн. Ці гроші планують витратити на капітальний ремонт станції.

Як і всі українські науковці, зарплатню полярники отримують скромну. Зате мають гідні добові. За місяць заробляють у середньому 600 євро (майже 20 тисяч гривень).

«Це — остання зимівка, яка складається виключно з чоловіків, — анонсував в. о. начальника Національного антарктичного центру Євген Дикий.

— Відновлюємо практику гендерної рівності, щоб нарівні з чоловіками на станції проводили дослідження жінки". Востаннє жінки зимували на станції 21 рік тому. На станцію відправили «змішану» групу — вісьмох чоловіків-науковців і чотирьох жінок. 300 днів на рік на станції падає сніг. Відкидати його доводилося представникам сильної статі. Роботу, розраховану на 12 осіб, виконувати довелося вісьмом.

В Антарктиду відправлять також сезонну експедицію з 12 вчених. Протягом трьох тижнів науковці відбиратимуть взірці для досліджень, заявки на які подали 20 науково-дослідних установ України.

Найближчим часом на станції планують налагодити якісний інтернет-зв'язок, аби вести онлайн-трансляції. Зараз кореспонденцію, особисту та службову, зимівники відсилають і отримують раз на тиждень. Про події в Україні та світі дізнаються з релізів, де написана переважно позитивна інформація.

Станція «Академік Вернадський» — єдина українська антарктична станція. Після розпаду СРСР Росія оголосила себе правонаступницею всіх антарктичних станцій Радянського Союзу і відмовила Україні у передачі однієї з них. У 1993 році Велика Британія розповсюдила серед посольств пропозицію про передачу станції «Фарадей», розташованої на мисі Марина острова Галіндез за 7 км від західного узбережжя Антарктичного півострова, одній із держав, яка не має станції на континенті. У 1996 році Британська Антарктична Станція продала станцію Україні за символічну ціну — 1 фунт стерлінгів (37 гривень за сьогоднішнім курсом). Так Україна стала однією з 33 країн, що мають власні станції в Антарктиді. Саме на станції «Академік Вернадський» було виявлено першу озонову діру.

Найнижча температура, яку коли-небудь фіксували на станції «Академік Вернадський», -44°С, найвища +14°С. Тут часто дме сильний вітер, і лише 30−35 днів на рік світить сонце. Всередині континенту є лише дві дослідницькі станції — американська «Амундсен-Скотт» і російська «Восток». Критичні температури (до -70°С) навіть загартованим людям важко витримати.

З приходом зими зимівники опиняються у льодовій пастці. Все сковує крига, і судна не можуть пришвартуватися біля берега. Не привозять ні продуктів, ні палива. Не гостюють на станції туристи.

Полярники сподіваються, що одна із західних країн передасть їм у користування не нове, але придатне для використання у наступні 10 років наукове судно. Переговори вже ведуться, однак дослідники Антарктиди не розголошують подробиць.

Схожі новини