Передплата 2024 «Добра кухня»

Чи застане зима комунальників зненацька

Хоча дороги є чим очищати від снігу, але громадського транспорту надалі бракуватиме... Транспортний колапс посилиться.

Комунальні служби Львова готові до роботи у зимовий період. Про це запевнили чиновники Львівської міської ради, які зібралися на спеціальну нараду, де обговорили, чи не бракує місту снігоприбиральної техніки. Для механізованого прибирання доріг від снігу підготовлено 141 одиницю спецтехніки: піскорозкидачі, підмітальні машини, трактори, грейдери. Для посипання дорожнього полотна заготовлено 15 тисяч кубометрів піску.

Як зазначила під час наради директор департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради Ірина Маруняк, цих запасів піску та техніки цілком вистачає, аби зима не застала комунальників зненацька. “120 снігоприбиральних машин перебувають на балансі шляхово-ремонтних підприємств районних адміністрацій, — каже чиновниця. — А ось за прибирання у Сихівському районі відповідатимуть приватні підприємства (цей спальний район міста прибиратиме 21 одиниця спецтехніки). Якщо будуть сильні снігопади, до роботи буде залучено додаткових працівників шляхоремонтних підприємств. Додатково набиратимуть водіїв, щоб забезпечити цілодобове чергування на дорогах”.

Нагадаємо, у січні 2017 року, коли вдарили морози, більш ніж половина маршруток не їздили, бо, мовляв, замерзло “літнє пальне”. Через старі запчастини, автобуси виходили з ладу: хтось взагалі не виїжджав на лінію, дехто — “з’їжджав”. У літній та осінній періоди автобуси працювали на “трійку”. У робочі дні замість 620-650 машин виїжджають 400-500...

“Замість того, щоб покращувати якість перевезень, у Львові поступово зменшують кількість автобусів на маршрутах, — сказав голова громадської організації «За якісний транспорт» Святослав Товстига. — У будні їздять на 26 маршруток менше, ніж раніше. У деякі робочі дні ситуація ще критичніша: працюють лише 396 автобусів... На території автопарків простоюють понад два десятки автобусів”.

“Приватні перевізники не готові до зими, — сказав “ВЗ” директор АТП 14630 Степан Кузбит. — Не закупили “зимового” пального, нових запчастин... Бо не маємо коштів! Гроші є лише на поточний ремонт машин та на зарплату працівникам — водіям, слюсарям (середня місячна зарплата — 4-9 тисяч гривень). Ситуація з транспортом критична і буде погіршуватися. Пальне подорожчало, мерія не відшкодовує нам коштів за перевезення пільговиків. Перевозимо їх 45-50%. Якщо у Ратуші нічого не зроблять (або підвищать тариф за проїзд, або компенсують за пільговиків), то взимку буде транспортний колапс”.

Фото з архіву «ВЗ»

Схожі новини