Передплата 2024 ВЗ

Рекультивація Грибовицького сміттєзвалища: 180 свердловин для дегазації

Екологічно небезпечний смітник заховають під шар ґрунту і засіють травою.

Наступного року заплановано рекультивувати Грибовицький полігон твердих побутових відходів. Цього року львівська мерія визначить на конкурсі фірму, яка буде цим займатися. Над технічними завданнями проекту працює французька фірма Egis (за основу беруть проект рекультивації від «Гірхімпрому», який підлаштовують під європейські стандарти). Тим часом ширяться чутки, мовляв, санація екологічно небезпечного смітника відбудеться в економ-варіанті і без необхідної дегазації. Екологи забили на сполох: недегазований смітник — бомба сповільненої дії. Гази від зігнилого сміття накопичуватимуться під землею, і рано чи пізно може статися вибух.

Телефоную у компанію, яка координує процес рекультивації Грибовицького сміттєзвалища та зведення у Львові сміттєпереробного заводу. Директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря підтвердив «ВЗ», що кошторис проекту урізано. Рекультиваційні роботи виконають лише за грантові кошти — 10 мільйонів євро (раніше планували, що будуть залучені кошти міського бюджету). Він запевнив, що проект рекультивації передбачає встановлення на смітнику 150-180 газових свердловин, через які будуть викачувати біогаз. Є два варіанти використання цього газу. Перший — утилізовувати на місці, для цього встановлять спеціальне обладнання. Другий — господарський: встановлять когенераційну установку - обладнання, яке виробляє з біогазу електроенергію. За словами Вадима Ноздрі, ще думають, що робити з біогазом.

«Рекультивація Грибовицького сміттєзвалища передбачатиме також встановлення систем переробляння та зберігання фільтратів, перепрофілювання схилів полігону, перекриття ділянок полігону ґрунтом, - розповів Вадим Ноздря. - Зверху засіють травою».

У питанні рекультивації є чимало юридичних проблем. Одна з ключових - рішення суду, яке забороняє проводити на полігоні будь-які роботи. Нещодавно феміда дозволила встановити на смітнику спеціальний канал для стоку фільтратів. Наразі зняти заборону на інші роботи не можна.

Коментар для «ВЗ»

Ігор ІВАНЮК, громадський активіст, еколог, депутат Дублянської міської ради

Природа і без допомоги чиновників Львівської міської ради частково рекультивувала смітник. На деяких ділянках виросла трава... За два-три роки там буде зелений сміттєвий пагорб, який, якщо його належно не санувати, у будь-який момент може злетіти у повітря. Щоб не трапилося чергової біди, потрібна мережа газових свердловин. На дегазації Грибовицького сміттєзвалища економити не можна. Бо одна з причин обвалу сміттєвої гори, який стався у травні 2016 року (тонни сміття поховали під собою трьох рятувальників, працівника ЛКП «Збиранка» Олександра Бутіна досі не знайшли. — Авт.), — знищена система дегазації, яку раніше проводила фірма «Гафса». Ще одна причина трагедії — порушення вимог щодо перешаровування відходів. У порожнинах утворився газ, який повинен був кудись виходити. Щоб на сміттєзвалищах не було самозагорянь та вибухів, потрібна якісна дегазація. Це природні процеси, метан накопичується і загрожує вибухом. Що робити з гудроновими озерами та з озером інфільтратів? Дамба озера інфільтратів просідає...

Із досьє «ВЗ»

22 вересня 2017 року Європейський інвестиційний банк погодив виділення 75 млн. євро на рекультивацію Грибовицького звалища та будівництво сміттєпереробного заводу. У березні 2018 року львівська мерія має визначитися з компанією, яка зведе сміттєпереробний завод. На території ТЕЦ-2 побудують завод, де застосовуватимуть механіко-біологічну переробку. Тут буде сміттєсортувальна лінія та установка для компостування органіки. Ця технологія зменшить кількість відходів, які підлягають захороненню, на 30%. За інформацією «ВЗ», звести такий завод зголосилося три десятки фірм з багатьох країн, зокрема з Італії, Польщі, Німеччини, Фінляндії, Словенії.

Фото з архіву «ВЗ»