Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На обороноздатність додали чотири мільярди. А на Генпрокуратуру, МВС і президентську ДУСю – шість!

«Конфіскат» Януковича розділили по-попандопульськи.

«Зміни до бюджету передбачають фінансування ряду важливих програм, починаючи від пільг і субсидій, закінчуючи розширенням програм безкоштовних ліків, а також лікування важкохворих за кордоном, багато інших соціальних програм, у тому числі й підтримка нашої безпеки та оборони. Дуже важливо, щоб ми змогли прийняти всі необхідні рішення, які очікують мільйони українців», — рекламував «пакращення» прем’єр Володимир Гройсман перед голосуванням у Верховній Раді за перекроювання бюджетних статтей. Якщо народ чекає, народні обранці раді старатися — проголосували. Не завадив фінансовому щастю для мільйонів і президент: цього тижня підписав ухвалені парламентом зміни до бюджету. А коли їх офіційно опублікували, стало зрозуміло, для кого і Кабмін, і депутати, і Банкова так старалися. У фантик з написом «Для людей» смачну цукерочку для себе та «собі подібних» загорнули.

Під шумок дешевого піару про «олюднення» бюджету і вливання коштів у зміцнення безпеки й обороноздатності країни ласу добавку й у свої корита підкинули. Ні Верховну Раду з Кабміном не обділили, ні про президентську господарку не забули. А для Генпрокуратури, МВС, Нацполіції та СБУ як розщедрилися! Таке враження, що в країні, яка вже четвертий рік — у стані війни, не армію, а поліцейську систему розбудовують. На одне лише міністерство Авакова додали більше, ніж на «оборонку»: 4,7 мільярда — проти чотирьох. Ще майже мільярд додаткових коштів перепав Нацполіції. Звідки взяли такі суми? Схоже, зі стелі. Принаймні детальних розрахунків, скільки на що потрібно, «закрійники» поправок до бюджету надати не потрудилися. «Що нам пише Мінфін? Паливно-мастильні матеріали, боєприпаси, спецзасоби та автотранспорт. Ми абсолютно не знаємо, на що піде мільярд гривень матеріально-технічного забезпечення поліції. Можливо, там є і потрібні речі, але детальних підрахунків і калькуляції витрат парламенту не надали», — змалювала процедуру бюджетного дерибану нардеп Тетяна Острікова.

За таким же принципом «були б гроші, а куди освоїти, знайдемо» і решту слонів роздали. Понад 800 додаткових мільйонів підкинули Генпрокуратурі. Мовляв, заслужила, забезпечивши повернення до бюджету півторамільярдного «конфіскату» Януковича. Майже півмільярда гривень додали СБУ. На Вищу раду правосуддя (ВРП), якою у рамках судової реформи замінили Вищу раду юстиції, вділили 283 мільйони. Це ж яка пекельна робота — по кілька годин на день скарги на суддів розглядати! За такі труди членам ВРП й ого-зарплату виплачують (кому 150 тисяч на місяць, а кому й усі 200), і захмарні оздоровчі до відпустки дають (по 225 тисяч!), щоб було за що розхитане важкою роботою здоров’ячко поправити.

Під приводом того, щоб Апарат Верховної Ради через буцімто низькі зарплати не розбігся, парламенту додали 94 мільйони гривень. Не образили і Кабмін, доваживши йому майже півмільярда. Ну, і про Банкову, звісно ж, не забули: видатки на президента і його Адміністрацію одним махом на 73 мільйони гривень збільшили. З урахуванням решти «надбавок» (зокрема, на безкінечний ремонт Маріїнського палацу ще 200 мільйонів докинули — на додачу до вже закладеної такої ж суми) бюджетний рядок Держ­управління справами загалом на 340 мільйонів пожирнішав.

Карикатура Ігоря КОНДЕНКА

Схожі новини