Передплата 2024 «Добра кухня»

Депутатські голови у трилітрових банках і з яєчним «гарніром»

Передостанній пленарний день сесії перетворився на бойовик.

Де барабани виявилися безсилими, у хід пішли яйця. Так після уроків зі «сухого вівторка» (коли Верховна Рада не підтримала жодного подання про затримання й арешт депутатів з генпрокурорського списку, а двом його фігурантам навіть вдалося зберегти недоторканність) розпочався парламентський четвер. Декому з депутатів довелося відмивати з голови яєчню. А «опоблоківцю» Михайлу Добкіну, розгляд подань щодо якого запланували на цей день, запасатися змінним одягом і зубною щіткою.

Рішення Регламентного комітету у справі Добкіна (йому інкримінують організацію й участь у масштабних махінаціях з виділенням земельних ділянок під забудову, коли ще був харківським мером) не стало винятком із трьома «за». Подання про зняття з «опоблоківця» депутатської недоторканності визнали обґрунтованим. А ось два інші (про затримання й арешт) комітетського благословення не отримали.

Наступного дня питання мали винести на голосування у сесійній залі. Однак, коли спікер анонсував, що розгляд планують на 17-ту годину, під стінами парламенту, де зі самого ранку зібралися учасники протесту, запахло смаженим. Як у прямому («зашкварчало» кілька димових шашок), так й у переносному значеннях. Пішов поголос, що голосування відтягують до вечора, аби організувати черговий «договорняк», обмінявши свободу для Добкіна на голоси «Опозиційного блоку» за потрібні Банковій рішення.

До будівлі Верховної Ради, входи і виходи з якої заблокували протестувальники, депутати пробиралися під «обстріл» запитань (щодо вівторкового голосування за генпрокурорські подання). А дехто — і під яєчний град. Добряче дісталося «курпродуктом» нардепу Олегові Барні («БПП»), який під час перепалки з блокувальниками велів їм стулити рота. Після такого одне з яєць розчавили просто об депутатську голову. Поки Барна відмивався від яєчні, Добкін розмірковував, брати змінний одяг зі собою у Верховну Раду чи залишити у машині. «Опоблоківець» заявив журналістам, що приїхав на роботу з «тривожною валізою», в якій — спортивний костюм, кросівки і зубна щітка (на випадок, якщо ВР таки дасть згоду на його затримання, і зі сесійної зали доведеться одразу у «клітку» їхати).

Тим часом у сесійній залі ставало усе спекотніше. Так звана група депутатів-єврооптимістів заблокувала трибуну, озвучивши список своїх претензій і вимог. Серед оголошених пунктів: негайний розгляд подань щодо Добкіна, внесення до порядку денного законопроекту про спрощення процедури притягнення нардепів до кримінальної відповідальності, ухвалення закону про Антикорупційний суд, припинення спроб розвалити Антикорупційне бюро (зокрема, через призначення кишенькового аудитора НАБУ і намагання звільнити керівництво бюро).

Після яєчного граду нардепу Барні знадобилися душ і хімчистка.
Після яєчного граду нардепу Барні знадобилися душ і хімчистка.

Поки нардепи-блокувальники, озброївшись гучномовцем, проводили мітинг-політінформацію, перший віце-спікер Ірина Геращенко продовжувала вести засідання. На розгляд у другому читанні винесли законопроект про Конституційний Суд, який теж викликав обурення через буцімто «монополізацію» його Банковою. «Працювала робоча група, яка була створена для підготовки законопроекту до другого читання. Були домовленості про те, як покращити процедуру конкурсу (щодо відбору суддів. - «ВЗ»), роботу Конституційного Суду. Були добрі наміри, але в останню ніч всі ці поправки були відхилені. Мабуть, метою процесу є не покращити роботу КСУ, а зробити його більш залежним і ручним», - озвучила підозри віце-спікер Оксана Сироїд.

Заблокована трибуна і гучна «СИРЕНАда» у сесійній залі голосуванню за розкритикований законопроект не завадили. Коли ж на табло висвітився результат з розкладом по фракціях, стало очевидним: без 25 голосів «Опоблоку» рішення було приречене на провал.

Не відмовили «опоблоківці» у донорстві для недокоаліції, й у наступному голосуванні — за призначення аудитора НАБУ. З подачі антикорупційного комітету ВР на розгляд парламенту винесли чотири кандидатури — Олександри Яновської (професор Київського національного університету ім. Т. Шевченка), Сергія Гончаренка (з Академії адвокатури), Марти Борщ (американський адвокат) та Карлоса Кастресани (іспанський прокурор). Перед голосуванням опоненти Банкової заявили, що після першої невдалої спроби призначити «кишеньковим» аудитором НАБУ «лижного інструктора» Найджела Брауна у президентській Адміністрації зробили ставку на Яновську. Судячи з рейтингового голосування, в якому за пані професора у «БПП» розщедрилися на 111 голосів (для порівняння: за інші кандидатури фракція давала мінімум 17, максимум 48 «за»), підозри небезпідставні. Але навіть з підтримкою від «ОБ» (у 20 голосів) затвердити Яновську аудитором не вдалося: 216 проти 226 необхідних. Схоже, «аудиторський» конкурс піде по третьому колу.

Вечірнє засідання Верховної Ради стартувало з розгляду змін до бюджету. Серед поправок, які провели результативним голосуванням, - збільшення видатків на парламентський апарат (понад 50 мільйонів гривень) і Генпрокуратуру (на 810 мільйонів)!

Попри вчасну (на 17-ту годину) явку у ВР очільника Генпрокуратури Юрія Луценка й антикорупційного прокурора Назара Холодницького, до питання по Добкіну приступили із майже півгодинним запізненням. Поки спікер зачитував подання, після чого на депутатські запитання відповідав генпрокурор, Добкін перемовлявся з молодшим братом і колегами по фракції, пив воду й обтирав спітніле обличчя хустинкою. А під час виступу з трибуни заявив, що звинувачення проти нього надумані, проте він власноруч голосуватиме за подання про зняття з нього депутатської недоторканності. На час здачі номера до друку обговорення у сесійній залі тривало, до голосування не дійшли.

Фото «Автомайдану» і Дениса Казанського

Схожі новини