Передплата 2024 «Добра кухня»

«Штурмовики» у Львівській облраді

  • 31.05.2017, 20:58
  • 3 638

Під час провокації, яку влаштували радикали, постраждали п’ятнадцятеро людей.

Такого у Львівській обласній раді давно не було. 30 травня, під час засідання сесії, у залу увірвалися десятки молодиків і підлітків із символікою націоналістичних праворадикальних організацій і політичних партій (ВО “Свобода”, “Правий сектор”, “Національний корпус”, “Сокіл”).

Правоохоронці на вході не змогли стримати “активістів”, які закидали приміщення димовими шашками. Вриваючись у сесійну залу, молодики виламали двері. Що цікаво, серед них було багато російськомовних. Голова облради Олександр Ганущиноголосив перерву, а протестувальники всілися за столом президії і виголосили свою вимогу — прийняти “Національний маніфест”. Документ було внесено до порядку денного на вимогуочільника ЛОО ВО “Свобода” Руслана Кошулинського.

Тим часом кілька сотень активістів, що зібралися перед облрадою, тримали плакати з написами: «Реформи за рахунок олігархів, а не народу!», «Розірвати стосунки з РФ!», «Українцям — право на зброю!», «Ні — земельній прихватизації! Земля належить нації!». Зранку до пікетувальників вийшов голова Львівської ОДА Олег Синютка. Вони його запевнили, що вимагають лише, аби облрада прийняла “Національний маніфест”. Після цього пан Синютка поїхав зустрічати прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, який того дня приїхав із офіційним візитом на Львівщину.

Тим часом деякі львівські активісти зауважили, що пікетники-праворадикали мають при собі димові шашки. Ті запевнили, що збираються влаштувати на вулиці фаєр-шоу після того, як облрада підтримає маніфест. Чому цій «дитячій» версії усі повірили, залишається здогадуватися... А далі «пішла жара» — радикали, мотивуючи тим, що звернення не прийнято до 13.00, як вони того вимагали, увірвалися у приміщення облради...

Наслідки плачевні — під час сутичок постраждало 15 осіб, з них 12 поліцейських і три жінки. Як розповіла речник Львівської облради Уляна Лаврик, серед постраждалих — жінка 77 років, яку із опіками спини госпіталізували, її стан задовільний. Також постраждала вагітна журналістка. Ще одна постраждала — активістка Леся Турашвілі, у неї обпечені пальці лівої руки. По гарячих слідах дав брифінг лише голова облради Олександр Ганущин. Не забарилися коментарі політичних сил. «Свобода» заявила, що «керівництво облради не відійшло від принципу попереднього режиму — неповаги до людей». Фракція «Самопоміч» — що голова ЛОР і заступники «мають подати у відставку» і що «голова ЛОР особисто спровокував агресивні дії людей у сесійній залі. Голова облради в паніці закрив сесію і разом з першим заступником Андрієм Білоусом втік і залишив депутатів у заблокованій залі, продемонструвавши свою повну безпорадність».

З’явився і коментар «винуватців свята». Лідер партії «Національний корпус» Андрій Білецький заявив, що за прикладом штурму Львівської облради активісти штурмуватимуть ради в інших регіонах — із вимогою амністії для воїнів АТО. «Хочемо створити тиск, показати, що ці речі підтримує кожен регіон, — заявив Білецький. — Будемо приходити в інші облради, продовжувати це робити і сподіваємося на розуміння. Коли матимемо за собою консолідовану думку, два десятки звернень від областей, тоді обов’язково прийдемо до президента».

Того дня «штурмовиків» затримали. Як повідомили у прес-службі Патрульної поліції Львова, затримано три автобуси з особами, причетними до подій під облрадою. Патрульні виявили на вулиці Винниченка автомобіль Mercedes-Benz Sprinter, в який саме сідали причетні до подій під облрадою та до ушкодження одинадцяти працівників поліції. Цих осіб доставили у відділ поліції для з’ясування обставин. Також на трасі Київ-Чоп патрульні зупинили два авто, які отримали в орієнтування, — Volkswagen LT і Mercedes-Benz. Їхні водії виявилися мешканцями Київської області. Вони повідомили, що їх найняли, аби перевезти групу осіб до Львова на спортивні змагання. «Спортсмени» були одягнені у звичайний цивільний одяг, але під стінами облради переодягнулися в одяг з символікою «Національної дружини». В одному з автобусів були двадцятеро молодиків, у другому — така ж кількість осіб спортивної зовнішності, агресивно налаштованих до поліцейських. Спецпідрозділ доставив усіх у відділ поліції. З’ясувалося, що це мешканці Чернівецької, Івано-Франківської, Дніпропетровської та Київської областей, а також міста Києва. Тривають слідчі дії.

«Встановлюємо особи учасників подій у Львівській обласній раді, — зазначив 31 травня начальник ГУ Нацполіції у Львівській області, генерал поліції третього рангу Валерій Середа. — Серед них були мешканці як Львівської, так і інших областей України. Опитуємо тих, хто був на той час у приміщенні ради, збираємо речові докази...»

Що чекає нас 1 червня, на черговому засіданні сесії Львівської обласної ради? Нові штурми, провокації? Напередодні усіх журналістів безпрецедентно попросили пройти акредитацію. «Підходжу до сесії з робочим настроєм, сподіваюся, що ця ситуація піде на користь усім, хто припустився помилок, тобто поліції й пікетуючим, — сказав «ВЗ» голова облради Олександр Ганущин. — Ми готові були прийняти й це звернення (Національний маніфест. — Авт.) і ми декларували пікетувальникам, що у нас достатньо політичної волі, щоб його прийняти. На жаль, звернення пізно відредагували, почався розгляд програми соціально-економічного розвитку. Давав сигнали пікетувальникам, що готові приймати це звернення після завершення розгляду програми. Але щось пішло не так. З одного боку, організатори втратили контроль, з іншого — непрофесійно спрацювала поліція. Я далекий від того, що вбачати за усім цим інцидентом «руку Кремля».

Тож хто стоїть за цими провокаціями? Зрозуміло, той, хто зацікавлений створити «картинку» для російських та, зрештою, і західних ЗМІ, які мали би «побачити», що Україна, яка щойно отримала безвіз, є нестабільною, що її роздирають внутрішні конфлікти. Показати, що націоналістичні організації тиснуть на слабку владу. Радикали вимагали дати амністію ув’язненим учасникам АТО. Але чи справедливо це? Якщо людина вчинила злочин, то статус учасника АТО не дає їй індульгенції. Це небезпечний прецедент, він ніби дає козир у майбутньому для сепаратистів також вимагати для себе амністії. Де гарантія, що в майбутньому, після якихось чергових «мінських угод», це не стане аргументом для ворожої сторони?

А тим часом...

У середу, 31 травня, у Луцьку пікетували Генконсульство Польщі — у зв’язку з призначенням консулом Вєслава Мазура, відомого своїми антиукраїнськими, недипломатичними висловами. Пікетували ті самі політичні сили, що напередодні бешкетували у Львівській облраді — міська організація ВО «Свобода», громадянський рух «Народний контроль», молодіжна організація «Національний альянс», Волинський осередок всеукраїнської ГО «Сокіл», Волинський осередок комбатантського об’єднання «Легіон Свободи» тощо.

Схожі новини