Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Година у повітрі на канатно-крісельному підйомнику

У засніжених горах трапляються інциденти.

Через раптове припинення подачі електрики на горі Погар у Сколівському районі Львівщини зупинилася канатно-крісельна дорога. Під загрозою опинилися 52 лижники, які їхали на канаті. Рятувальники мали план “Б” — ввімкнули аварійне живлення канатної дороги. Через годину півсотні туристів врятували з підйомника.

У департаменті з питань цивільного захисту населення Львівської ОДА кажуть, що ніхто з лижників не постраждав, відбулися хіба що переляком. Як стало відомо “ВЗ”, гірськолижний курорт Погар працює у штатному режимі. Порівняно із Буковелем, ціни на катання — демократичні: абонемент — 300 гривень, один підйом — 30 гривень.

“52 лижники — перебільшення, це плітки недоброзичливців... На нашому канатно-крісельному підйомнику було двадцять осіб, — сказав “ВЗ” директор гірськолижного комплексу “Погар” Богдан Котлярчук. — Раптово зникла електрика, від цього ніхто не застрахований, бо апаратура складна. Доводилося під’єднувати аварійне живлення. Ніхто з відпочивальників не був шокований тим, що застряг у повітрі, погода була хороша. Це так само, як заглухне машина... Усім постраждалим лижникам одразу на касі повернули гроші за скіпас та за підйомник. Плюс дали по 100 гривень кожному моральної компенсації”.

Другий інцидент у горах стався біля Славського, на лижних трасах гір Тростян та Високий Верх. Місцеві рятувальники зняли з лижних трас чотирьох травмованих туристів. Деякі відчайдухи підкорюють взимку Говерлу, додають роботи рятувальникам. Нещодавно туристична група відвідала гори, одна сім’я заблукала серед заметів...

Коментар для «ВЗ»

Христина АВДЄЄВА, головний фахівець сектору зв’язків зі ЗМІ та з громадськістю ГУ ДСНС у Львівській області

Якщо вирушаєте в гори, варто взяти з собою мобільний телефон та підзарядку до нього, щоб завжди бути на зв’язку. Якщо потрапите у складну ситуацію — потрібно зателефонувати на номер 101, щоб рятувальники оперативно знайшли і допомогли. Якщо катаєтеся на лижах, потрібно запам’ятати правило — не спускайтеся зі схилу, “підрізаючи” його структуру. Так можна спровокувати сходження лавини. Для львівського регіону сходження лавин не характерне. Єдина гора з цієї групи ризику — Парашка, що у Сколівських Бескидах. Ця гора стрімка, не має лісового покриву. Решта гір Львівщини безпечні. Загрозлива ситуація з лавинами у Закарпатській та Івано-Франківській областях, особливо на Говерлі та Говерляні. Не ходіть у гори наодинці. Треба згрупуватися, бо втекти від лавини проблематично.

Щоб запобігти лихові, візьміть з собою в гори червону 20-метрову мотузку. Якщо, не дай Боже, потрапите у замет, то за цією мотузкою рятувальники швидше вас знайдуть. Мотузка виглядає з-під снігу, привертає увагу яскравим кольором. Якщо потрапили у лавину, прикрийте шаликом очі, ніс, рот. Крижаний пил пошкоджує слизові оболонки. Не рекомендуємо самостійно розкопуватися з-під снігу, можна зробити ще гірше. Треба зробити невеличкий отвір для носа, щоб дихати до приїзду рятувальників. Можна кричати про допомогу в тому випадку, коли чуєте зверху людські голоси.

Схожі новини