Передплата 2024 «Добра кухня»

Одеса-мама «такі да» прихистить «Євробачення-2017»?

Місце проведення пісенного конкурсу досі офіційно не назване.

Хоча офіційне рішення ще не озвучене, більшість впливових політиків переконують, що у Міністерстві культури начебто прийняли остаточне рішення назвати Одесу переможницею у змаганні на право проведення пісенного конкурсу “Євробачення”. Офіційне рішення повинні були озвучити 5 вересня.

Інтрига навколо визначення господаря “Євробачення-2017” явно затягнулася. Кабмін уже давно прийняв розпорядження, згідно з яким на проведення пісенного конкурсу виділять щонайменше 15 мільйонів євро. А от навколо міста, яке прийматиме фестиваль пісні, і досі не поставлено остаточної крапки.

Кілька днів тому планували урочисто оголосити переможця, однак буквально за годину до початку запланованого брифінгу його раптово відмінили. За неофіційною інформацією, відмінили начебто через тиск мера Києва Віталія Кличка на конкурсну комісію і її голову Зураба Аласанію (генеральний директор Національної телекомпанії України).

На це відреагував народний депутат України Борислав Береза: “Сьогодні повинні були оголошувати. І вітати з цим повинні були Одесу. Коли про це дізналися в певній Адміністрації, то сильно засмутилися. Втрачати таку можливість, фінансові потоки з Києва не хочуть. Чиновники розуміють, що частину грошей буде давати Європа, частину Кабмін, і розуміють, що їх відсувають від бюджетного корита. Це їх не просто засмучує, це доводить їх до такого стану, що відсувають брифінг, на який чекає вся країна, і починають нібито переговорний процес, просто тому, що хтось хоче відкусити від цього корита великий шматок”.

Після цього кілька народних депутатів вимагали від прем’єр-міністра Володимира Гройсмана прийняти врешті-решт рішення стосовно “Євробачення” на користь... Одеси. Непримиренні вороги — одеський губернатор Михайло Саакашвілі і мер міста Геннадій Труханов навіть заради проведення “Євробачення” в Одесі виступили разом і “підписали” хиткий мир.

За словами Михайла Саакашвілі, після виходу Одеси у фінал конкурсу на право приймати пісенний конкурс проти міста почалася шалена пропаганда. Про це заявив на спільній прес-конференції з Геннадієм Трухановим.

Саакашвілі переконує, що Одесі потрібен новий ривок, і саме ним може стати «Євробачення»: «За часів окупованого Криму, коли Одеса стала центральним морським курортом для всієї України, не віддати їй таку можливість було б злочином. Отримавши «Євробачення», Одеса перетвориться, засяє з новою силою. І кияни, і дніпровці, які приїдуть сюди ще не раз, отримають сервіс нового, більш високого рівня й точно не пошкодують за те, що їхні рідні міста поступилися цим почесним правом Одесі. Зрештою, Одеса ж мама, а мамі потрібно поступатися!».

Велике бажання чогось досягти — це вже половина успіху. Цього в Одеси хоч відбавляй. Але проведення такого масштабного заходу — це не лише шанс для розвитку міста, а й великий виклик. Як наголошує оргкомітет, головне — відповідати усім критеріям проведення заходу такого рівня як “Євробачення”. І якщо більшості пунктів цих вимог Одеса відповідає, то над спорудженням критої арени Одесі доведеться попрацювати. Проводити “Євробачення” в Одесі пропонують на футбольному стадіоні “Чорноморець”, який було відкрито ще 1936 року, а 2011-го реконструйовано. Його доведеться модернізувати і добудувати тимчасовий дах. Зоною для гостей стануть знаменитий Приморський бульвар і схили під ним, а також парк ім. Шевченка, в якому, власне, розташований і стадіон «Чорноморець». Не слід забувати і про Одеський морський вокзал, де зможуть одночасно пришвартуватися 5 морських лайнерів, а це ще 15 тисяч місць для гостей “Євробачення”.

P. S. Коли номер готувався до друку, офіційної інформації стосовно проведення “Євробачення” в Одесі так і не з’явилося. Достовірні джерела з Одеси повідомили: пісенний конкурс в Одесі “такі да” буде! Рішення прийнято вже давно. Але “на озвучку” забракло часу. Зараз у Кабміну “голова болить” іншим — підпалом “Інтера”... Хоча наші джерела не виключають, що підкилимна боротьба за місце проведення конкурсу триватиме до останньої секунди.

Схожі новини