Передплата 2024 «Добрий господар»

аlyona аlyona & Jerry Heil прогнозують тріумф у Мальме

Нацвідбір на «Євробачення-2024»: впевнена перемога фавориток, скандал із «Дією» і сурдоперекладачка, яка «порвала» соцмережі

аlyona аlyona & Jerry Heil букмекери пророкують перемогу. Фото з відкритих джерел
аlyona аlyona & Jerry Heil букмекери пророкують перемогу. Фото з відкритих джерел

За право представляти Україну на пісенному конкурсі «Євробачення-2024» у шведському Мальме боролися 11 виконавців. Найбільшу прихильність глядачів здобули головні фаворитки, аlyona аlyona & Jerry Heil, які й перемогли у Нацвідборі. З треком Teresa & Maria дівчата 7 травня виступлять у першому півфіналі «Євробачення-2024». А фінал конкурсу у шведському місті Мальме відбудеться 11 травня.

Згідно з прогнозами букмекерів, пісня аlyona аlyona & Jerry Heil має 18% шансів на перемогу на «Євроба­ченні-2024» (йдеться про краї­ни, які вже визначилися зі свої­ми конкурсантами). За Україною йдуть Велика Британія та Іта­лія з 9% та 7% відповідно. Піс­ля оголошення результатів На­ціонального відбору на офіційній сторінці міжнародного конкур­су «Євробачення» розмістили ві­део переможного виступу Jerry Heil та alyona alyona. Пісня Teresa & Maria і її виконання українськи­ми співачками так вразили за­кордонних слухачів, що вони вже пророкують Україні пере­могу у Мальме. Відео виступу представників України на «Євро­баченні-2024» на офіційному ка­налі конкурсу за 14 годин після публікації подивилися понад 165 тисяч разів. Єврофани з Іспанії, Великої Британії, Італії, Латвії, Греції, Польщі та навіть Мекси­ки і Японії вважають, що Украї­на, ймовірно, у 2024 році здобу­де свій четвертий кришталевий мікрофон…

Перед оголошенням резуль­татів Нацвідбору ведучий Тимур Мирошниченко зазначив, що 11 балів для переможниць від гля­дачів — це понад 720 тисяч від­даних голосів. А загалом участь у цьогорічному голосуванні взя­ли 1 мільйон 167 тисяч 176 укра­їнців. Саме через таке наванта­ження система «Дія», через яку свої голоси віддавали телегляда­чі, дала збій. Тож час голосуван­ня для глядачів було продовжено.

Поки чекали на відновлення «Дії», вибухнув перший скандал. Одна з фіналісток Нацвідбору, співачка SKYLERR, раптово зня­ла свою кандидатуру. Мовляв, не вірить у прозорість і чесність го­лосування: «Дія» не працювала вночі, зранку знову не працюва­ла, зараз знову працює… Голо­си могли зарахуватись некорек­тно", SKYLERR.

Не змирився з результата­ми голосування і MELOVIN, що посів третє місце. Виконавець в ефірі Телемарафону розпо­вів, що його бентежить підраху­нок глядацьких голосів. На думку артиста, збій у «Дії» — підозрі­лий. Мовляв, між першим і дру­гим місцем надто велика різни­ця у голосах. За Jerry Heil і аlyona аlyona проголосували понад 720 тисяч українців, а за YAKTAK, яко­му глядачі віддали друге місце, — лише понад 107 тисяч. «Злетіла» «Дія» — це неможливо, адже туди чи не щодня намагаються про­братися хакери окупанта, і дар­ма; розрив між 1 і 2 місцем в 600 тисяч — питання; а ще, хто пояс­нить голосування журі, коли тих, кого критикували, оцінили най­вище…", — обурився MELOVIN.

Так чи інакше, на «Євробачен­ні» Україну представлятимуть Jerry Heil і аlyona аlyona. Мало не з першої хвилини, щойно про це стало відомо, на реперку аlyona аlyona обрушився шквал хейту. «Як може співачка виступати за Україну, коли відверто симпати­зує «друзям"-окупантам?» — на­писала у соцмережах дівчина з ніком Вікуся. І додала, що репер­ка записувала пісні з російськи­ми виконавцями — «Кастою» та Іваном Дорном.

Пильні українці також нагада­ли співачці епізод, коли та вирі­шила повторити фото колеги зі США Lizzo, і оголеною… обгор­нулася в український прапор. Це фото обурило багатьох укра­їнців. Після скандалу співачка заявила, що нічого ганебного у цій фотографії не бачить. А вла­штувала такий провокаційний фотосет, аби показати, що «в Україні є багато подвійних стан­дартів»…

Зіркою Національного від­бору стала тим часом Катери­на Заботкіна, яка в етері викону­вала пісні… мовою жестів (тобто перекладала тексти для гляда­чів, які не чують). «Ще два роки тому ця мрія здавалася абсо­лютно космічною, майже нездій­сненною, — каже Катерина. — На­цвідбір тоді ніхто не перекладав, це було відсутнє як опція. У світі жестової мови я самоучка».

Новою зіркою «Євробачення» стала сурдоперекладачка Катерина Заботкіна.
Новою зіркою «Євробачення» стала сурдоперекладачка Катерина Заботкіна.

Катерина — не професійна сурдоперекладачка. У 16 років почала вивчати жестову мову за відеоуроками. «Перші рухи були дуже невпевненими, руки були зовсім не підготовлені до цьо­го. Але пристрасть до жестової мови настільки мотивувала, що я дійшла до виконання пісень, перших відео, перших концертів. Минуло майже 10 років. І ось… та маленька дівчинка, яка диви­лась відеоуроки жестової мови в кімнаті й тренувалася перед дзеркалом щодня, дійшла до ве­ликої сцени українського «Євро­бачення», — розповіла Заботкіна.

Заботкіна каже, не очікувала такого резонансу. Коли ввечері вийшла зі студії і у неї почав пра­цювати зв’язок, була шокована кількістю пропущених дзвінків і повідомлень. Усі її підтримува­ли… Але, схоже, тут також не обі­йшлося без скандалу. Невдовзі у соцмережах з’явилося багато дописів від людей, які не чують і спілкуються саме мовою жестів. За їхніми словами, Катерина до­бре впоралася з подачею рит­му й навіть самої музики, але з текстами пісень виникло чимало проблем. Мовляв, виглядало це все, може, прикольно, але не ви­конало своєї головної функції - донести інформацію до осіб, що не чують…

Але, як кажуть, кожна медаль має два боки. Якщо Катери­ною Заботкіною більшість захо­плюється, то до іншої сурдопе­рекладачки у глядачів є чимало запитань. Йдеться про Оль­гу Буназів, яка перекладала мо­вою жестів тексти ведучих і чле­нів журі. Як з’ясувалося, Ольга Буназів — палка шанувальниця УПЦ московського патріархату. На це звернули увагу єврофани у соцмережі Х (колишній Twitter). До прикладу, користувач Viktor Hnativ написав, що Буназів «то­пить за московський патріар­хат». Чоловік прикріпив докази у вигляді скріншотів сторіс, зро­блених зі сторінки перекладачки в Інстаграмі. На них Ольга засу­джує виселення УПЦ мп із Киє­во-Печерської лаври, цитує го­лову московського патріархату Онуфрія та порівнює предсто­ятеля ПЦУ митрополита Епіфа­нія із лиходієм Волдемортом із франшизи «Гаррі Поттера».

Схожі новини