Передплата 2024 «Добра кухня»

«Комусь треба було, щоб Європа побачила Україну саме такою»

Учасників Фестивалю рівності, у тому числі представників ЛГБТ-спільноти, закидали камінням та петардами.

19 та 20 березня у Львові мав відбутися Фестиваль рівності — захід, на якому планували обговорити проблеми людей, які найбільше у суспільстві піддаються дискримінації, — ЛГБТ-спільноти, переселенці, особи з обмеженими можливостями. Мав відбутися показ кіно, виставка світлин, дискусії та обговорення. Та плани організаторів зірвала група із десятків невідомих у спортивному одязі та балаклавах. Коли учасники фестивалю йшли до автобуса з готелю “Дністер”, де мала проходити подія (попередньо надійшов дзвінок про замінування), невідомі напали на них, почали кидати каміння та петарди. Щонайменше п’ятеро людей постраждало. Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт висловив жаль із приводу зриву фестивалю. “Прояви нетерпимості у Львові протирічать європейському майбутньому, заради якого українці так багато пожертвували”,— написав посол у своєму “Твіттері”.

Незадовго до події була інформація, що захід пройде у “Музеї ідей” та клубі “Undeground”. Та згодом ця інформація зникла. Як стало відомо, вони відмовились проводити у своїх закладах фестиваль. Пояснювали це погрозами фізичної розправи від радикально налаштованих організацій.

“Стало відомо, що львівські радикальні організації мали намір просто “накрити” тут учасників фестивалю і побити їх. Ми дружні до представників секс-меншин і нікого ніколи не дискримінували. Однак відмовили з міркувань безпеки”, - пояснила арт-директорка клубу «Undeground» Ляна Мицько.

А ось як свою позицію щодо фестивалю окреслила міська рада: “Мерія вважає недоцільним проведення такого заходу у Львові”. 18 березня Львівська міська рада подала позов у Львівський окружний адміністративний суд про заборону проведення 19 березня на проспекті Свободи перед Оперним театром будь-яких акцій, у зв’язку з заходами безпеки.

Організатор фестивалю — громадська організація “Інсайт” на своїй сторінці у Фейсбук оприлюднила офіційне звернення щодо спроб зірвати проведення “Фестивалю рівності: Львів — 2016”: “25 лютого на адресу Львівської міської ради ми надіслали лист, адресований міському голові Андрію Садовому, з проханням надати офіційну підтримку фестивалю, а також взяти участь в офіційному відкритті фестивалю з вітальним словом. Ми не отримали жодної відповіді...” - зазначається у тексті звернення.

Адміністратор готелю “Львів” відмовила 25 учасникам фестивалю у поселенні до готелю. Зокрема, 14 відвідувачів заходу забронювали номери у готелі 16 березня, але за два дні адміністратор без пояснень скасувала бронювання.

Кульмінацією стала подія, що відбулася у суботу вдень, 19 березня. Після заборони суду проводити акції на проспекті Свободи представники фестивалю відмовилися від проведення квесту на вулицях міста. А опівдні зібрались у готелі «Дністер», де розпочали захід. Та фестиваль довелося припинити у зв’язку з повідомленням про замінування готелю. Якраз під час евакуації кілька десятків агресивних молодиків почали жбурляти каміння та петарди в учасників фестивалю, яких охороняла поліція, та в автобуси. Є п’ятеро постраждалих. Інформації щодо стану потерпілих наразі немає.

Мер Львова Андрій Садовий прокоментував зрив Фестивалю рівності. На його думку, це стало наслідком “добре спланованої операції”, а її учасники стали “свідомими чи несвідомими учасниками “картинки”.

На думку Садового, рішення суду про заборону проведення масових заходів обидвома сторонами поблизу Оперного було правильним. “Прямі зіткнення і кров на вулицях Львова - це те, чого хотіли наші недруги”, - підсумував він.

У Нацполіції повідомили, що не затримували людей, які кидали каміння в автобуси, але провели з ними “профілактичні бесіди”. Всі намагання чинити радикальні дії припинили тими методами, які більш-менш демократичні та гуманні”, — заявив т.в.о начальника Нац­поліції у Львівській області Дмитро Загарія. За його словами, правоохоронці встановили імена осіб, причетних до нападу на активістів.

“Ми мали починати з показу фільму про Індонезію і різні національності та гендерні меншини, - розповіла в ефері Громадського радіо керівник організації Insight Олена Шевченко. - Приїхали три мами представників ЛГБТ-спільноти, яких ледь не побили камінням...”.

“На фестиваль зареєструвалося понад дві сотні осіб. Тридцять відсотків із них не є представниками ЛГБТ-спільноти”, - розповіла “ВЗ” Олена Шевченко. Запитую в Олени, як ставиться до тих висловлювань, що начебто громадськість не знала, що будуть не тільки представники ЛГБТ, а й переселенці, люди з особливими можливостями? Начебто, якби знали, то й такої реакції не було б. “Я на це ніяк не реагуватиму, - каже. - Таке твердження виходить з того, що ЛГБТ-представники — це не люди... Це неприпустимо. Бити не можна нікого. Яка моя реакція на дії правоохоронних органів? Це не дії правоохоронних органів. Вважаю, що подумки вони були разом із тими людьми, які прийшли нас бити... Не вважаю Львів настільки гомофобським. Мабуть, це було комусь вигідно. Звинувачую міську раду, поліцію та їх неспроможність або просто небажання робити щось з екстремізмом. Не знаю, чи це провокаця, чи просто розгул екстремістів”.

А тим часом...

Начальник департаменту протидії наркозлочинності Нац­поліції Ілля Ківа, м’яко кажучи, радикально прокоментував події, що супроводжували Фестиваль рівності. Як передають “Коментарі”, Ківа рекомендує читати Біблію. “Львів! Біблія, Левіт, вірш 20, глава 13. Якщо хтось ляже з чоловіком, як із жінкою, то обидвоє вони зроблять гидоту: хай будуть передані смерті, крові їх на них. P.S. Читайте Біблію, вірте Господеві!” - заявив Ківа. Це викликало хвилю дискусій у соціальних мережах. Користувачі побачили у цьому заклик до розправи.

Думки з приводу

Сергій ЛЕЩЕНКО, народний депутат України

Події у Львові — прямий наслідок спроб Андрія Садового подобатися всім. Ти або підтримуєш демократію, але тоді вживаєш заходів щодо захисту права на мирне зібрання всіх, у тому числі ЛГБТ-спільноти. Або самоусуваєшся під тиском «традиційних цінностей», але будь готовий отримати заслужену порцію критики.

Юрій ВИННИЧУК, письменник

Комусь треба було, щоб Європа побачила Україну саме такою. І дуже вчасно, бо ж гряде голосування в Нідерландах. Росію це питання дуже турбує, і вона кинула усі сили на те, аби це голосування випало не на нашу користь. До таких речей треба тривалий час звикати, як звикала до них Європа. А ви хочете, аби ми з совка через диктатуру олігархів і русскій мір стрибнули в Європу? І то відразу в Західну?

Тетяна МАЗУР, директор представництва Amnesty International в Україні

З боку адміністрації міста говорили про недоцільність проведення фестивалю, були також негативні коментарі від представників церкви. І як наслідок таких заяв — прояви насильства з боку праворадикальних груп. Коли немає адекватного розслідування і покарання, засудження таких дій з боку представників влади, навпаки є заяви, у яких є негатив щодо ЛГБТ, вони заохочують праворадикалів діяти так, як вони діють.

Ніна ПОТАРСЬКА, директор Центру соціальних та трудових досліджень

Напад на ЛГБТ-фестиваль оголив невидимі для багатьох особливості ультраправої ідеології. Праві багато років вчиняють насильство щодо різних ідеологічно неугодних їм груп. Особливе становище правих — “мотора” Майдану, героїв АТО, дозволяє зривати мирні акції, руйнувати історичні пам’ятки, бити політичних опонентів.

Фото ZIK

Схожі новини