Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Кабмін просить Раду дозволити ввести санкції проти Росії

  • 02.12.2015, 15:44
  • 1 577

Кабмін вніс у Раду законопроект, який дасть можливість уряду вводити у відповідь санкції проти Росії.

Про це на засіданні Кабміну заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, передає Еспресо.TV.

Яценюк зазначив, що на кожне російське рішення український уряд відповідатиме дзеркальними санкціями.

«Для цього сьогодні уряд України вносить до парламенту законопроект про внесення змін до закону „Про господарську діяльність“ з тією метою, щоб Кабмін отримав законні повноваження щодо впровадження дзеркальних економічних санкцій проти Росії і будь-яких іншихкраїн-агресорів, або країн, які не виконують свої двосторонні зобов'язання»,— заявив він.

Такий закон дасть можливість уряду після прийняття російських санкцій самостійно вводити аналогічні.

Також прем'єр розповів, як Україна втратила економічну залежність від Росії.

«Статистика за 9 місяців 2015 року. ЄС — основний торговельний партнер України — це 32,9%. За останні 3 роки нам вдалося втричі зменшити залежність від російського ринку. Сьогодні залежність від РФ складає всього 12,8%. За нашими оцінками, російське торговельне ембарго проти України коштуватиме нам до $600 млн»,— зазначив він.

Наступного тижня члени Уряду щодня звітуватимуть про виконану за останній рік роботу

Із 7 грудня члени Уряду щодня звітуватимуть про виконану за останній рік роботу. 11 грудня Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк прозвітує про діяльність Кабінету Міністрів України в Парламенті. Про це Глава Уряду повідомив на засіданні Кабміну в середу, 2 грудня.

Арсеній Яценюк нагадав, що 11 грудня минає рік із часу затвердження Програми дій Кабінету Міністрів України, яка базувалася на коаліційній угоді: «Тоді коаліційну угоду підписували п’ять фракцій, зараз в коаліції залишилося чотири фракції. Не завжди підписи відповідали реальним діям. Але Уряд готовий до повного звіту перед українським народом і перед Парламентом за все, що було зроблено протягом останніх 12 місяців».

Для цього з понеділка, 7 грудня, щодня о 12.00 в Будинку Уряду міністри «будуть звітувати про ту роботу, яка була проведена, про виконання Програми дій Уряду, про те, що виконано в коаліційній угоді, а також розкажуть про те, що необхідно зробити в 2016 році».

Ці звіти поділені на чотири блоки: гуманітарний, безпековий, економічний і антикорупційний.

Глава Уряду повідомив, що 11 грудня прийде до українського Парламенту «звітувати і відповідати за діяльність всього українського Уряду».

Яценюк: «Ми забезпечимо продовольчу безпеку Туреччини»

Україна готова «протягнути руку дружби» Туреччині й замістити російський продовольчий експорт українськими товарами, зокрема, зерновими та олією.

Про це повідомив в ході засідання уряду прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

«Остання інформація щодо можливого введення РФ торгового ембарго на постачання до Туреччини зернових та олії також в принципі лягає в загальну політику РФ. Ми як Україна чітко заявляємо, в тому випадку, якщо Росія заборонить поставки з Росії до Туреччини зернових і масла, Україна готова простягнути руку Туреччини, і ми забезпечимо продовольчу безпеку Туреччини. І Міністерство аграрної політики вже отримало відповідні доручення і провело консультації з нашими турецькими партнерами»,— заявив Яценюк.

Постанова російського уряду про заходи щодо реалізації Указу президента РФ про введення обмежень щодо Туреччини було опубліковано на офіційному сайті вчора, 1 грудня.

Уряд прогнозує 12% інфляції в 2016 році

У Держбюджеті-2016 закладено показник інфляції на рівні 12%.

Про це не засіданні Кабміну заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, передає Еспресо.TV.

«Ми прогнозуємо в 2016 році інфляцію на рівні 12%»,— зазначив він.

Яценюк вимагає Раду прийняти закон для конфіскації 40 млрд Януковича

Прем'єр-міністр України заявив, що бюрократичні процедури заважають отримати до бюджету понад 40 млрд гривень, які привласнив колишній президент і наближені до нього особи.

Про це Арсеній Яценюк заявив на засіданні Кабміну, передає Еспресо.TV.

За словами прем'єр-міністра, урядовим органом ще у 2014 році було заарештовано 1.5 млрд доларів США, якими володіють Янукович і наближені до нього особи.

«Ми звертаємось до парламенту і до наших шановних правоохоронців і судової системи невідкладно прийняти закон, який би дозволив провести процедуру конфіскації коштів і по друге прийняти відповідні судові рішення, які б дозволили конфіскувати близько 40 млрд гривень»,— заявив Яценюк.

Яценюк повідомив, що декілька разів звертався до правоохоронців і прокуратури з тим, щоб кошти, які були заарештовані, були конфісковані, проте, до сьогодні цього не зроблено.

Конфісковані гроші, за словами прем'єра сформують спеціальний фонд, які будуть використовуватись додатково, як на нацбезпеку і оборону, так і на інші витрати, які треба покрити уряду.

Джерело: Еспресо.tv, Gazeta.ua

Схожі новини