Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

“Безпечний притулок для російських олігархів”

Так у Європарламенті назвали Об'єднані Арабські Емірати, де підсанкційні багатії з рф ховають свої яхти й літаки

Як пише британське видання The Guardian, депутати Європейського парламенту закликають відповідні міжнародні організації внести Об'єднані Арабські Емірати (ОАЕ) до “чорного” списку - через небажання цієї держави виконувати санкційний режим, запроваджений проти російських олігархів після вторгнення рф в Україну. Саме в ОАЕ путінські багатії тримають зараз свої улюблені “цацки”: Абрамович - “Боїнг-787” за 350 мільйонів доларів, а Мельниченко - дизайнерську яхту за 300 мільйонів.

Євродепутати, інформує The Guardian, звернулися до єврокомісарки з фінансових послуг Мейрід Макгіннесс - із закликом внести ОАЕ до переліку держав, що становлять серйозну загрозу для світової фінансової системи. Данська депутатка Європарламенту Кіра Марі Петер-Гансен заявила: нещодавнє розслідування довело, що Емірати є безпечним притулком для доходів, одержаних злочинним шляхом, а також для корумпованих чиновників і російських олігархів. “Ми хочемо, щоб ОАЕ потрапили до “чорного” списку, - наголосила Петер-Гансен. - Насамперед через велику кількість російських олігархів, які використовують цю країну, щоб уникнути санкцій”.

До “сірого” списку міжнародного фінансового регулятора FATF Об'єднані Арабські Емірати потрапили ще у березні. Причина - брак дієвих кроків, які би допомогли у боротьбі з фінансовими злочинами. Хоча ОАЕ, констатує The Guardian, після початку вторгнення рф в Україну стали таким собі відстійником для суперяхт, приватних літаків і брудних грошей російських олігархів, влада Еміратів не намагається цьому протистояти.

The Guardian звертає увагу на різке зростання купівлі нерухомості в ОАЕ росіянами. Через це, сказано у звіті дубайської компанії Betterhomes, інвестиції у нерухомість у Дубаї зросли у першому кварталі 2022 року аж на 67%.

Нещодавно стало відомо, пише The Guardian, що один із найдорожчих приватних літаків у світі, який належить Роману Абрамовичу, вже понад три місяці перебуває у Дубаї. Там цей російський олігарх переховує від арешту свій Boeing 787 Dreamliner, який коштує 350 мільйонів доларів. За даними міністерства фінансів США, до Дубаю літак Абрамовича прибув із москви 4 березня, і більше у повітря не підіймався.

Інше британське видання, орієнтоване на бізнесові кола The Financial Times, розповіло про “футуристичну моторну яхту вартістю 240 мільйонів фунтів”, що належить російському мільярдеру Андрію Мельниченку. Яхту, яку нещодавно виявили у порту емірату Рас-аль-Хайма, виготовлено за проєктом відомого дизайнера Філіппа Старка.

У березні реєстрацію кількох яхт Мельниченка через запроваджені Заходом санкції скасувала влада британського острова Мен. Згодом влада Італії конфіскували вітрильну яхту цього вугільнодобувного магната... Куди поділася моторна яхта? У квітні, за даними FT, її бачили біля Мальдівських островів (Індійський океан). Звідти вона, очевидно, прийшла до Рас-аль-Хайми, де кинула якір навпроти центрального рибного ринку. Як пише FT, еміратські бізнесмени кажуть, що Мельниченко, який перебуває під санкціями, зокрема ЄС і Великої Британії, у квітні проводив у ОАЕ ділові зустрічі, а потім повернувся до москви. Представники влади еміратів Дубай, Рас-аль-Хайма й Абу-Дабі від коментарів відмовилися…

“Розмістивши свою яхту в ОАЕ, - констатує, зокрема, FT, - Мельниченко вивів її за межі досяжності західних урядів, які накладають санкції на тих, хто підтримує війну путіна проти України. Присутність цієї яхти в Еміратах є символом подвійної гри цієї монархії Перської затоки щодо західних санкцій проти рф, союзників путіна й багатих бізнесменів, які часто мали користь через зв’язки з російською державою”.

Як пише FT, владі ОАЕ потрібно показати боротьбу з “відмиванням” сумнівних грошей, - аби покинути “сірий” список FATF. Але водночас економічна основа таких міст, як Дубай, уже давно базується на сприянні потокам фінансових активів і багатим людям. “Із огляду на західні санкції, дилема для ОАЕ є такою: зберегти себе як відкритий напрямок для капіталу й при цьому виглядати як “хороший глобальний громадянин”, - цитує FT міжнародного фінансового експерта. - Це складний баланс”.

Чиновники Європейського Союзу, інформує FT, висловлюють стурбованість своїм колегам із Еміратів, які стали фінансовим притулком для росіян, що потрапили під санкції Заходу. Мовляв, “не хочемо, щоб наші союзники стали посередниками режиму путіна”...

Уряд ОАЕ заявляє про свій нейтральний курс під час російсько-української війни, закликаючи припинити воєнні дії і надавати Україні гуманітарну допомогу. Власті Еміратів, які останніми роками налагодили тісніші зв’язки з москвою, запевняють своїх західних союзників, що суб’єкти, які потрапили під антиросійські санкції, в ОАЕ працювати не зможуть.

Утім, як пише FT, до ОАЕ протягом останніх місяців переїхали тисячі багатих росіян, які не потрапили під західні санкції, - щоб уникнути економічної невизначеності у рф. “Великі банки більш обережні, але менші банки пропонують допомогу тим, хто бажає переїхати, - цитує видання російського бізнесмена. - Просто це займає багато часу”. Чимало заможних росіян мають другі паспорти, зокрема держав, які продають своє громадянство, наприклад, Мальти чи Португалії. Це полегшує багатіям відкриття кредитних рахунків у банках, які до власників російських паспортів ставляться обережніше.

Схожі новини