Передплата 2024 «Добрий господар»

Адам Ротфельд: «Якщо Росія «не переварить» того факту, що Україна є незалежною державою, – це завжди викликатиме труднощі»

Колишній міністр закордонних справ Польщі про Мінські угоди та українсько-російські відносини.

У ЛНУ імені Івана Франка відбулася наукова конференція “Цивільне населення в умовах сучасних збройних конфліктів — спадщина Рафала Лемкіна”. Науковці з-понад десяти країн світу виступали та дискутували, щоб розглянути ключові питанння, пов’язані із захистом цивільного населення під час сучасних міжнародних і внутрішніх збройних конфліктів. Одним із доповідачів був екс-голова польського МЗС Адам Ротфельд (на фото). Журналістка “ВЗ” поспілкувалася із колишнім міністром закордонних справ.

— Пане Адаме, Росія та Україна по-різному трактують умови Мінських угод. Отже, неоднаково можна трактувати і їх наслідки?

— Усі домовленості, особливо у таких обставинах, повинні зважувати інтереси обидвох сторін. Незважені угоди — це лише нав’язані переможцем умови. Мінські угоди були досягнуті у ході достатньо складної обстановки. Суть труднощів у тому, що Україні нав’язали представників сепаратистських угруповань як рівноправну сторону. Вони ж не є суб’єктами міжнародного права, а є частиною російської стратегії щодо України.

Якщо Росія “не переварить” того факту, що Україна є незалежною державою, — це завжди викликатиме труднощі. Та у мене враження, що у Росії все-таки починаються перші кроки розуміння цього. Це відбувається тому, що Росія наткнулася на спротив з боку України. Ті, хто намагався дестабілізувати ситуацію у вашій країні, зрозуміли, що Україна не дозволяє, щоб їй нав’язували чужі правила гри.

Думаю, є невеликий шанс на нормальне майбутнє українсько-російських відносин. Та фундаментальною, основною умовою цього є те, що Росія до кінця повинна зрозуміти, що Україна самостійна держава, яка захищає власні інтереси. Але це вже буде нова Росія.

— А як оцінюєте те, що представником української сторони під час Мінського переговорного формату є Леонід Кучма?

— Це рішення України. Розумію підтекст вашого запитання, але ніхто не має права сумніватися у рішенні української сторони. Леонід Кучма не є самозванним представником. Всі зійшлися на думці, що екс-президент України є таким собі поміркованим представником, який не допустить зриву переговорів... Є такі ситуації та рішення, які потрібно прийняти та миритися з ними.

— Зможе Україна повернути собі Крим?

— Рано чи пізно це стане реальністю. Прикладом цього є три балтійські держави — Латвія, Литва, Естонія, які у результаті пакту Молотова-Ріббентропа втратили суверенітет. Багато західних держав, США цього не визнавали. І результат — ці три держави у ході історичних подій знову отримали незалежність. Це має бути уроком — те, що відібране силою, не втримається на віки.

Довідка «ВЗ»

Адам Ротфельд народився у Перемишлянах у 1938-му. Своїм врятованим життям у часи нацистської окупації завдячує блаженному Климентію Шептицькому, братові Митрополита Андрея Шептицького, і греко-католицьким ченцям Унівського монастиря. Закінчив консульсько-дипломатичний факультет Головної школи закордонної служби у Варшаві, кандидатську дисертацію захистив на юридичному факультеті Ягеллонського університету, докторську — у Польському інституті міжнародних справ. З 1968-го працював у Польському інституті міжнародних справ. У 1970-1980-х — член польської делегації на конференціях і зустрічах ОБСЄ. У 1991-2001 рр. — директор Міжнародного інституту досліджень миру у Стокгольмі. Член 12-особової «Групи мудреців» НАТО, яка розробляє стратегію розвитку Альянсу. Автор 10 книг і понад 20 монографій. У 2005-му встановив в Унівському монастирі меморіальну дошку з подякою за порятунок братам Шептицьким. Відзначений нагородами багатьох країн світу.

Фото прес-центру ЛНУ імені Івана Франка

Схожі новини