Передплата 2024 «Добрий господар»

Порошенко: "Нам треба готуватися до обох варіантів"

  • 11.02.2015, 15:54
  • 1 186

Україні слід готуватися до обох варіантів розвитку подальших подій: і до миру, і до захисту своєї території

Про це під час засідання Кабінету міністрів заявив президент України Петро Порошенко. Про це повідомляє Українська правда.

"Нам треба бути готовими до обох варіантів: і до миру — і я, і вся українська делегація (на переговорах у Мінську — ред.) буде робити все для того, — і до того, щоб захищати країну", — заявив президент.

Він повідомив, що сьогодні о 6:15 повернувся із Краматорська. Порошенко назвав обстріл міста звірячим та варварським.

Він говорив про обстрялне місто та загиблих людей дуже емоційно, зі сльозами на очах.

"Краматорськ став жертвою звірячого, варварського обстрілу. Можливо, із найбільш потужної зброї, що сьогодні існує — системами залпового вогню "Смерч", касетними боєприпасами, які заборонені. Цей удар було завдано безпосередньо по жилих кварталах Краматорська, де зараз проживає більше 80 тисяч мешканців", — сказав Порошенко.

За його словами, 41 будинок, в якому проживають цивільні мешканці, вражено ракетами "Смерч".

"16 загиблих, в основному мирні мешканці. 66 поранених, 11 у надзвичайно важкому стані, 5 дітей. Вони за що постраждали?", — запитав Порошенко.

Він повідомив, що побував у лікарнях та почув від людей лиш бажання, щоби агресор залишив українську землю.

"І все це відбувається напередодні Мінського саміту у "нормандському форматі", можливо, найбільш важливої дати в історії України", — обурився президент.

Він пояснив, що затримка у засіданні Кабміну сталася через те, що по телефону відбувалася координація останніх приготувань до переговорів у Мінську.

Порошенко запевнив, що Україна і ЄС виступлять зі спільною позицією.

"Ми наголошуємо і наполягаємо: нам потрібне безумовне без будь-яких попередніх вимог припинення вогню", — заявив Порошенко.

За час своєї роботи на посаді Президента важливішої зустрічі, ніж буде сьогодні у Мінську, Порошенко ще не мав, оскільки саме від неї залежатиме, чи вдасться Україні зупинити агресора дипломатичним шляхом, чи доведеться переходити на «абсолютно інший режим».

«Можу сказати, що за час роботи на посаді Президента у мене, напевно, не було і не буде зустрічі більш важливої, ніж сьогоднішня зустріч у Мінську. Ви розумієте, що від результатів саміту буде залежати, чи вдасться нам зупинити агресора дипломатичним шляхом, чи ми будемо переходити на абсолютно інший режим», — сказав він.

Президент України Петро Порошенко готовий оголосити воєнний стан по всій Україні, якщо ескалація на Донбасі продовжиться.

«І я і уряд, і Верховна Рада готові до прийняття рішення про введення воєнного стану на всій території України. У жодному разі я не буду затримуватися з цим рішенням, якщо безвідповідальні дії агресора приведуть до серйозної подальшої ескалації конфлікту», — заявив Порошенко.

Глава держави також висловив переконання, що Україна зможе себе захистити і кожен зробить усе можливе для того, аби держава продемонструвала, що «перемога буде за нами».

"Федералізації не буде. Другої мови — теж"

Децентралізація, яку розробляє українська держава, не буде мати нічого спільного з федералізацією.

Про це заявив Президент України Петро Порошенко під час свого виступу на розширеному засіданні уряду, передає кореспондент Укрінформу.

"Децентралізація, яку ми розробляємо, не буде мати нічого спільного з федералізацією. Україна була є і буде унітарною державою. Це повністю відповідає ставленню українського народу до цього і я казав, що більше 85 % твердо стоять на позиціях унітарної держави. Ми маємо чути і виходити з цієї позиції українського народу", — сказав Порошенко.

Глава держави наголосив, що не буде компромісу в питаннях державної мови.

"Єдиною державною мовою буде залишатися українська мова", — додав Порошенко.

Схожі новини