Передплата 2024 «Добра кухня»

Американська атомна «рибка» у Середземці знижує градус ядерної напруги

Ще одне попередження путіну

Американська субмарина USS Rhode Island (SSBN-740) здатна нести до двох сотень ядерних боєголовок.
Американська субмарина USS Rhode Island (SSBN-740) здатна нести до двох сотень ядерних боєголовок.

На тлі ядерних погроз українцям, які періодично лунають з росії, навряд чи випадковою є поява у Середземному морі найбільшої американської атомної субмарини USS Rhode Island (SSBN-740). Уникаючи дипломатичного лексикону, представники командування ВМС США відверто назвали присутність цього суперчовна біля берегів Європи «посланням путіну».

Вражає розмір і бойо­ве оснащення американ­ської «суперрибки», назва­ної на честь штату Род-Айленд: довжина — 170 м, ширина — 13 м, підводна водотоннажність — 18 тисяч 750 тонн, робоча гли­бина — 240 м, підводна швид­кість — 25 вузлів, екіпаж — 155 осіб. На озброєнні - 24 міжкон­тинентальні балістичні ракети Trident II, які сукупно можуть не­сти від 150 до 200 ядерних бо­єголовок. Американська суб­марина здатна вражати цілі на відстані до 18 тисяч км, із мак­симальною швидкістю ракет по­над 29 тисяч км за годину. «Род Айленд» вміє бути непомітним, здатен по кілька місяців перебу­вати під водою і не спливати на поверхню. Через усі ці унікаль­ні властивості човен називають одним із «вершників ядерного апокаліпсису».

Що означає поява в європей­ських водах гіганта ВМС США? Чи має він якесь відношення до російсько-української війни?

— Так, безумовно! Цей зв’язок прямий, безпосеред­ній, — пояснює у розмові з ко­респондентом «Високого Зам­ку» військово-політичний експерт Петро Черник. — ро­сійському президенту дають зрозуміти, що ядерний шан­таж з його боку неприйнятний! USS Rhode Island (SSBN-740) — найсерйозніший ракетоно­сій, який існує у природі. За­галом США мають 14 атомних підводних човнів, озброє­них міжконтинентальними ба­лістичними ракетами «Трай­дент ІІ5D» з дальністю дії понад 11 тисяч км. І є чотири човни, озброєні крилатими ракетами-«томагавками» з дальністю стрільби до 2,5 тисячі км. По­ловину всіх ядерних сил США зосереджено на цих 18 атом­них підводних човнах. Якщо та­кий човен сплив на поверхню, військово-дипломатичною мо­вою це читається як «ми готові до будь-якого сценарію». Якщо путін готовий махати ядерним кийком, то Америка показує, що буде у відповідь…

— Як удар з таких човнів може «аукнутися» для росії? Він може знищити весь її чор­номорський флот?

— Це ядерна, стратегічна зброя. Зброя «другого удару». Американці першими не вда­рять ніколи. Зараз США пока­зують росії, що вони є, що при­ймають виклик, що готові діяти у відповідь. Виставляють червоні прапорці, за які не можна захо­дити. І тим самим знижують гра­дус ядерної напруги, яку прово­кує путін.

— Чи зрозуміли цей сигнал у Москві? Чи вгамувалися?

— А хто знає, що в голові у пу­тіна? Хто може заглянути у неї? Найсвітліший розум планети не може збагнути й прорахувати цього. Це знає хіба що сам гос­подь Бог чи сатана…

— У середині жовтня НАТО проводив військові навчання в Європі з ядерного стриму­вання — «Стійкий полудень». Це теж було попередженням путіну?

— Це все одне велике полот­но, пазли однієї великої картини. Те, що американці перекинули у Польщу свої унікальні винищува­чі-бомбардувальники F-22 (усьо­го таких у межах 200 штук, їх про­даж заборонено), означає, що ніхто на блеф путіна не купиться. росії чітко дають зрозуміти: хо­чете ядерного удару — пробуйте, ми обов’язково відповімо.

Схожі новини