Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Байден та Порошенко обговорять можливість надання Україні зброї

  • 21.11.2014, 17:28
  • 1 654

Сполучені Штати поки що не наважились на летальну зброю для України, але це питання можуть переглянути у будь-який момент.

Про це заявив голова прес-офісу Держдепу США. За словами Джеффа Рпатке, офіційний Вашингтон досі вважає, що конфлікт в Україні має владнатись дипломатичним шляхом.

Цю позицію, за даними агенції "Ройтерз", особисто пояснить українській владі віце-президент США Джо Байден. Посадовець вже у Києві, його літак сів у Борисполі пізно ввечері. Програма візиту дуже насичена, — йдеться в сюжеті ТСН.Ніч.

Джо Байден приїздить до Києва вже втретє за цей рік. Вперше, у квітні він своєю присутністю засвідчував підтримку США тимчасового уряду і пообіцяв обширну фінансову і політичну допомогу. Вдруге Байден, очоливши американську делегацію, побував в Україні на інавгурації президента Порошенка. Тепер приїхав поздоровити із успішним проведенням демократичних парламентських виборів, незважаючи на війну і поговорити, передовсім про неї. Зброя — це одне із найголовніших питань, котрі мають обговорити Порошенко і Байденом.

Напередодні на слуханнях у Конгресі США Тоні Блінкін (Обама представляє його на посаду заступника Держсекретаря) вказує на серйозні порушення Росією мінських угод і заявляє, що якщо надати Києву зброю, то Москву це змусить двічі подумати і утриматися від подальших дій.

Новий Конгрес (у США теж нещодавно відбулися вибори, на яких перемогли республіканці) обома палатами тепер за постачання Україні військової техніки. Про це, пообіцяв Блінкін, говоритиме Байден із українськими посадовцями. В останньому перед вильотом інтерв'ю Байден підкреслив, що українська криза — це наслідок російської агресії, але війна — це не рішення.

До України Байден приїхав у двічі символічну дату. По-перше, це — напередодні річниці Революції гідності, а по-друге, напередодні власного дня народження. Байдену виповнилося 72.

Сьогодні у Байдена запланований сніданок із Яценюком, обід із Порошенком та круглий стіл із депутатами. Тим часом, його дружина із першою леді України завітає до шпиталю, де лікуються поранені в зоні АТО.

Схожі новини