Передплата 2024 «Добрий господар»

Замовник представився «кілеру»... офіцером СБУ

«ВЗ» стали відомі подробиці операції з запобігання двом убивствам на замовлення

Співробітники УБОЗ (управління боротьби з оргзлочинністю) ГУ МВСУ у Львівській області затримали 31-річного жителя Дрогобича, який “замовив” два вбивства. Один із людей, життя якому врятували убозівці, був кращим другом і кумом замовника...

Інформація про те, що 31-річний житель Дрогобича шукає кілера, надійшла до убозівців з оперативних джерел у червні цього року. Щоб зрозуміти, чи справді чиєсь життя опинилося під загрозою, правоохоронці вирішили ретельно придивитися до людини, яка наполегливо шукала майстра “мокрих справ”. Молодик, з’ясували убозівці, офіційно вважався безробітним, проте мав дорогий будинок, джип Hyundai Santa Fe з “блатними” номерами та дозволяв собі шикувати так, що могли б позаздрити офіційні мільйонери. Знайомі вважали його порядною людиною, люблячим батьком двох малолітніх дітей.

На життя чоловік заробляв, займаючись разом з товаришем IT-технологіями. Партнери вкладали гроші в інвестиції за кордон та отримували з цього чималі прибутки. До того як піти в бізнес, підозрюваний був армійським офіцером, мав чимало знайомих серед представників місцевих силових структур і криміналітету. Такий справді міг знайти найманого вбивцю. Тому, зваживши усі ризики, убозівці вирішили “підвести” до людини, яка шукає вбивцю, свого “кілера”.

Служили два товариші...

Познайомившись, як він вважав, з професійним убивцею, дрогобиччанин не поспішав одразу викладати всі карти на стіл. Перші зустрічі призначав у різних місцях і постійно перевіряв, чи немає за ним “хвоста”. Лише коли переконався остаточно, що не перебуває “під ковпаком”, почав запрошувати майбутнього виконавця злочину в ресторан “Соняхи”, що в селі Лапаївці (Пустомитівський район), де зазвичай проводив ділові переговори.

На одній із зустрічей підприємець назвав прізвище людини, якій кілер має вкоротити життя. У кращий світ мав відійти... діловий партнер і кум замовника! З цим жителем Львова замовник злочину потоваришував ще у львівській академії Сухопутних військ, яку вони разом закінчили. Згодом товариші разом служили, разом пішли у відставку та започаткували спільний бізнес, пов’язаний із комп’ютерними технологіями.

Відрізнялися друзі один від одного хіба що способом життя. Вони непогано заробляли, проте житель Дрогобича, як справжній “мажор”, витрачав чи не все зароблене на розкішне життя. Після арешту убозівці не знайшли в його будинку жодних заощаджень. Натомість львів’янин складав “копійку до копійки” і з часом накопичив чималі заощадження. Саме їх і вирішив привласнити партнер по бізнесу, вкоротивши життя своєму кумові.

Життя партнера і кращого друга зловмисник оцінив у шість тисяч доларів. “Кілер”, щоб замовник злочину не зірвався з гачка та не почав шукати іншого виконавця, після недовгих торгів на цю суму погодився. Замовник, щоправда, висунув одну вимогу: його партнер має піти з життя так, щоб жодна людина не запідозрила в цьому бізнес-партнера. Тобто “кілер” мав влаштувати жертві трагічну ДТП чи нещасний летальний випадок.

Обговорюючи специфіку “мокрої справи”, замовник дав кілеру фотографію жертви, розповів про її звички, коло знайомих. “Виконавець” отримав 3500 доларів завдатку та кілька тисяч “зелених” на “виробничі витрати”.

“Коли ми зустрілися з львів’янином, якого “замовив” його кращий товариш, — розповів “ВЗ” заступник начальника УБОЗ ГУ МВСУ у Львівській області Роман Рибіцький, — чоловік не міг повірити, що над його життям нависла реальна небезпека. Лише ознайомившись із зробленими під час зустрічей замовника і “виконавця” записами розмов, чоловік повірив, що це не злий жарт”.

Щоб викрити зловмисника “на гарячому”, убозівці розіграли блискучу комбінацію. У день, коли замовлений мав загинути, дружина львів’янина звернулася із заявою про зникнення чоловіка разом з автомобілем у райвідділ міліції за місцем проживання. За фактом зникнення чоловіка у райвідділі почали кримінальне провадження, яке було офіційно зареєстроване. Замовник злочину того дня намагався постійно перебувати на людях, забезпечуючи собі таким чином про всяк випадок алібі. Щоб перевірити, чи справді “замовлення” виконане, негідник пізніше приїхав до дружини товариша, подарував щось її дитині та намагався заспокоїти жінку...

Після “зникнення” львів’я­нина замовник і “виконавець” знову зустрілися в ресторані. Як доказ виконаної “роботи” “кілер” віддав роботодавцеві золотий ланцюжок, який постійно носив на шиї його партнер. Підприємець почав розпитувати, як саме вкоротили життя жертві. Проте “ліквідатор”, як справді солідна людина, лишень зазначив: “Його ніколи не знайдуть. Це все, що тобі варто знати...” Переконавшись, що кума немає серед живих, замовник повністю розплатився з найманцем.

Друге замовлення

На цьому, здавалося, шляхи “найманого вбивці” та разового працедавця мали назавжди розійтися. Проте ще під час обговорення першого замовлення житель Дрогобича почав натякати кілерові, що після вдалого завершення першої справи той матиме ще одну, краще оплачувану “роботу”. За друге вбивство роботодавець заплатив “кілеру” авансом 20 тисяч доларів. Наказав вкоротити життя сину мера одного з міст Львівщини. Цього, казав, можна вбити без маскування злочину під нещасний випадок. Навпаки, краще розстріляти показово. На цій фразі спілкування між роботодавцем та “найманцем” припинили убозівці...

Останньої крапки ще не поставили

Після затримання замовника двох убивств співробітники УБОЗ продовжують шукати відповіді на питання, які виникли під час проведення спецоперації. Правоохоронці, скажімо, поки що не дізналися, чим зловмисникові так надокучив син мера. Якщо перше замовлення на ліквідацію ділового партнера мало яскраво виражені корисливі мотиви, то з другою жертвою у замовника злочину, припускають правоохоронці, були якісь особисті порахунки.

Насторожило убозівців і те, що під час першої зустрічі з “кілером” замовник убивства представився... співробітником СБУ та показав посвідчення (ймовірно, фальшиве) офіцера цієї спецслужби. Проте після затримання знайти це посвідчення правоохоронцям не вдалося...

Схожі новини