Передплата 2024 «Добрий господар»

«В Україні майже не залишилось „злодіїв у законі“: більшість з них виїхали за кордон чи перебувають у місцях позбавлення волі»

Журналістка «ВЗ» розпитувала у керівника «стратегічного управління» про найбільш резонансні злочини на Львівщині

У грудні 2022 року правоохоронці затримали за організацію та участь у так званих “сходках” “злодіїв в законі” “Умку” та “Лашу Свана”.
У грудні 2022 року правоохоронці затримали за організацію та участь у так званих “сходках” “злодіїв в законі” “Умку” та “Лашу Свана”.

У мережі TikTok нещодавно з’явилося відео, на якому так званий Гриша Московский прогулюється Львовом … У коментарях розгорілася дискусія: хто він — кримінальний авторитет, «злодій у законі» чи шахрай? І головне — що він робить у Львові?

Це відео стало приводом поспілкуватися з керівником управління стратегічних розслідувань Національної поліції України Романом Рибіцьким. Цей підрозділ було створено для протидії організованій злочинності, зокрема для викорінювання такого ганебного совкового явища, як «злодії у законі», «кримінальні авторитети», «смотрящі».

— Хто цей Гриша Московский, який наробив стільки галасу у соцмережах?

— Він — громадянин України. «Злодієм у законі» чи «смотрящим» ніколи не був. Народився у Грузії, жив у москві. З його слів, двічі чи тричі притягувався до кримінальної відповідальності за кишенькові крадіжки. Загальний термін відбуття покарання — 3−4 роки. Переїхав в Україну, одружився з громадянкою України. У нього є діти, внуки. Тривалий час живе в Україні. До кримінальної відповідальності тут не притягувався. Єдине, на нього склали протокол за порушення правил дорожнього руху.

— Як з’явився міф про те, що він «кримінальний авторитет з рф»?

— Він — блогер! Знімає відео у TikTok, в Телеграм, на YouTube, мабуть, сподівається таким чином заробляти гроші. Коли з’явився у Львові, правоохоронці запросили його для профілактичної бесіди. Поцікавилися метою приїзду. Серед місцевого криміналітету авторитету не має. Якщо зайти на його сторінки у соцмережах, у нього проукраїнська позиція. Критикує збройну агресію рф. Підтримує Збройні сили України. Розповідав, що у Грузії в нього безкоштовно живуть біженці із Харкова. У нього інвалідність (проблеми з печінкою). Їздить на лікування на захід України.

— Чи можуть його відео якось впливати на російських зеків, аби ті не їхали на війну в Україну у складі ПВК «Вагнер»?

— Не думаю. Аби впливати, потрібно мати авторитет у кримінальних колах.

В Україні «злодіїв у законі» не залишилося. 2020 року були ухвалені так звані «антизлодійські закони». Більшість з них виїхали за кордон або перебувають в місцях позбавлення волі. Свого часу чимало «злодіїв у законі» в Україну приїхали з Грузії, бо там ввели кримінальну відповідальність за те, що ти визнаєш себе «злодієм у законі». У 2020 році у нас теж з’явилися відповідні закони (наприклад, ст.255 ККУ «Створення, керівництво злочинною організацією, а також участь у ній караються позбавленням волі на строк від 7 до 12 років, з конфіскацією майна), і наш новостворений департамент почав активно в цьому напрямі працювати. Ця робота дала свої плоди: багатьох кримінальних авторитетів, «смотрящіх» за регіонами, виправними установами було затримано. Є вже перші судові вироки.

Найвпливовішими «злодіями у законі» свого часу були Сергій Олійник («Умка») та Лаша Джачвіліані («Лаша Сван»). Обидва з Дніпра. Вони арештовані та перебувають у СІЗО. Багато історій розповідали про російського «злодія у законі» Віктора Панюшина («Пан»), якого пов’язували з різними структурами Львівської області. За моєю інформацією, він також затриманий за кордоном. Також за межами України перебувають Андрій Недзельський («Нєделя») та Андрій Лисенко («Лора Сумський»).

(У 2021 році РНБО склала список 600 «злодіїв», що мали українське громадянство. Як повідомляло тоді РНБО, усі «злодії у законі» покинули територію України після впровадження санкцій проти представників організованої злочинності. Проте частина кримінальних авторитетів на той час ще залишалася на території України. Стосовно одних тривала процедура видворення з країни, щодо інших — велося слідство. — Авт.).

— Наприклад, у виправній колонії № 30 (так звана тридцятка) на сьогодні немає «смотрящого», який би керував тими особами, що відбувають покарання, або ж влаштовував «злодійські суди», — продовжує розмову Роман Рибіцький. — Ніхто не хоче бути «смотрящім» у цій виправній установі. Розуміють, що за це передбачено кримінальну відповідальність. Якщо береш на себе статус «смотрящого», потрапляєш у поле зору правоохоронних органів. За два роки нам вдалось задокументувати двох так званих «смотрящіх» за цією установою. Їм оголошені підозри і справи стосовно них, за керування злочинними організаціями, скеровано на розгляд до суду.

За організацію та участь у так званій “сходці” (ч.1 ст.255-2 КК України) обом “злодіям в законі” може загрожувати до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна, а за поширення злочинного впливу (ч.3 ст.255-1 КК України) — до 15 років ув’язнення.
За організацію та участь у так званій “сходці” (ч.1 ст.255-2 КК України) обом “злодіям в законі” може загрожувати до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна, а за поширення злочинного впливу (ч.3 ст.255-1 КК України) — до 15 років ув’язнення.

— Якою є ситуація із організованою злочинністю на Львівщині з початку повномасштабної війни?

— Від початку збройної агресії рф злочинність відчутно зменшилася. По-перше, більше поліції та громадських формувань з’явилося на вулицях. По-друге, цьому сприяє посилення кримінальної відповідальності за майнові злочини в умовах воєнного стану. Навіть за крадіжку пляшки коньяку загрожує від восьми років позбавлення волі!

Також громадськість стала більш активною. Зараз такого немає - «моя хата скраю». Бачать когось підозрілого, телефонують до поліції. Раніше зловмисник зірвав з шиї жертви золотий ланцюжок, і всі удавали, що не побачили… Зараз самі громадяни зловлять крадія, та ще можуть до стовпа прив’язати! Усі умисні вбивства, які сталися торік, розкрито! Розкрито і всі розбійні напади, кваліфіковані як пограбування із проникненням у житло громадян.

Залишаються нерозкритими декілька фактів, які стосуються викрадення автомобілів. Коли почалася війна, люди покидали автомобілі і їхали за кордон. Ці автівки два-три місяці стояли на дорозі.

Залишається проблема із наркозлочинністю. Наш підрозділ акцент робить на виявленні організованих груп саме наркозбувачів. Наркоманія — проблема не лише України, а й усього світу. За останні три роки за матеріалами нашого підрозділу скеровано до суду сім обвинувальних актів щодо організованих злочинних груп по лінії незаконного обігу наркотиків. Серед найрезонансніших — викрито дві злочинні організації, до складу яких входило по двадцять осіб, кожна з яких мала свої нарколабораторії.

— А як просувається розслідування справи щодо знайдених на одному зі складів, що на Сихові, запчастин до літаків?

— Запчастини було вилучено на складі на загальну суму 200 млн грн, такі ж запчастини було вилучено за місцем проживання фігуранта справи у Вінницькій області - на аналогічну суму — 200 млн грн.

Усі ці запчастини виготовлялися у росії (або в СРСР). З’ясовуємо, яким чином потрапили на територію України — були поставлені на українські заводи чи заїхали контрабандним шляхом? Це досить копітка робота. Встановлюємо, як вони у цієї людини опинилися? І головне: вирішуємо питання про те, щоб передати ці запчастини на потреби «Укроборонпрому» (задля цього потрібне рішення суду). Це дефіцитні запчастини. Одна маленька запчастина коштує 100 доларів, інші - 500 — 1000 доларів. У більшості цих запчастин є дорогоцінні метали: золото, платина. Можливо, ці запчастини через якісь фірми знову ж таки хотіли продати «Укроборонпрому»?

— В росію вони не збиралися їх продавати?

— Точно ні. По-перше, як би вони туди потрапили? По-друге, в росії вони не такі дефіцитні, росія їх виготовляє. Вони якраз потрібні нам. Можливо, ці деталі були викрадені з оборонних підприємство, можливо, не нашої держави. Або були списані.

— Якою справою за свою кар'єру найбільше пишаєтесь?

— Коли працював в УБОЗі (У 2015 р. цей структурний підрозділ МВС України ліквідували. — Авт.), разом з колегами затримав двох «кілерів». Один з них — «славнозвісний» кримінальний авторитет Володимир Марко («Біба»). Він здійснив близько 40 замовних вбивств, у тому числі і за кордоном.

Викриття у 2021 році жорстокої організованої групи, до складу якої входили шестеро жителів різних регіонів України, які скоїли низку розбійних нападів, під час яких потерпілі громадяни були закатовані зловмисниками. На рахунку цієї банди — вбивство маклера у Брюховичах, яке сталося два роки тому. (Дружина маклера дивом залишилася живою. У ЗМІ писали, що напередодні маклер продав нерухомість і вдома у нього було близько 180 тисяч доларів. — Авт.). Ще один злочин — розбійний напад у 2020 році на будинок директора лісгоспу у Радехові (Озброєні злочинці катували власників будинку, аби дізнатись, де гроші. Від отриманих травм дружина лісника померла. — Авт.). За цією злочинною групою декілька розбійних нападів, які вони здійснили на заході України. Ці два вбивства — у Брюховичах та Радехові - найбільш резонансні на Львівщині за останні п’ять років.

— Невже і «смотрящих» за Львовом теж немає?

— Немає особи, яка б суттєво впливала на криміногенну обстановку. Є представники кримінального світу, які, наприклад, приїжджають вибивати борги. Людина позичила 10 тисяч доларів і три роки не віддає. Вирішити питання через суд не змогли, бо офіційно у позичальника немає жодного майна. Тоді від безвиході звертаються до «рішал». Якщо людина розумна, то звернеться із заявою до поліції, і такі «ділки» більше до неї не приїдуть. В останні роки до нас надходить менше заяв про спроби осіб з кримінального світу вимагати грошові кошти з громадян. Щодо бізнесу, їх взагалі немає.

Складність у викоріненні цього явища — потерпілі не завжди звертаються до правоохоронних органів. Така ж проблема залишається й у напрямі протидії корупційним проявам.

Схожі новини