Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Львів вчиться бути в повній бойовій готовності

На курси військової підготовки та медичних знань записуються переважно люди молодого та середнього віку

Попри так зване перемир’я у зоні АТО неспокійно: лунають постріли, гинуть люди. У Львові влада вирішила готувати людей на випадок можливої війни, терактів. На площі Ринок біля входу до міської ради запрацював інформаційно-практичний центр безпеки міста. Там записують на військові курси, навчають основ першої медичної допомоги, самозахисту та цивільної оборони. Центр працює щодня з 10-ї до 20.30.

Кожен львів’янин може пройти елементарний вишкіл. Зокрема курси меддопомоги підійдуть жінкам та чоловікам, а освоєння зброї більше пасує чоловікам. «Я два роки служив в армії, вмію користуватися зброєю, — розповів під час відкриття центру міський голова Андрій Садовий. — Багато людей сьогодні не йдуть в армію, ховаються. А коли надзвичайна ситуація — то куди сховаєшся? Треба вчитися кожного дня. Хочеш миру — готуйся до війни. Свого часу головою територіальної оборони міста був міський голова. Чомусь влада ці повноваження забрала і передала військовому комісару, який не має ресурсної бази. Наш громадянський обов’язок — організувати в місті чітку оборону. Невідомо, що буде за місяць, два, три. Але сильних ніколи не чіпають. Наше завдання полягає в тому, щоби львів’яни були готові до найбільш екстремальних моментів».

Мер Львова запевняє, що на військові навчання не витрачають гроші міського бюджету. «На навчання немає серйозної потреби в коштах, — каже пан Садовий. — Це все позабюджетні кошти. Звичайно, коли йдеться про використання під час стрільби тих чи інших патронів, то, напевно, треба буде допомагати нашим військовим.

Навчання проводять спільно з центром медицини катастроф, Мальтійською службою допомоги, Червоним Хрестом. Практичний курс військової підготовки проходитиме на базі Академії Сухопутних військ імені Гетьмана Петра Сагайдачного (у четвер та п’ятницю — чотиригодинний теоретичний курс, по суботах — практичні заняття на полігоні). На військові курси можна записатися тільки з паспортом. Лекції, де навчатимуть першої меддопомоги, проходять у наметі — інформаційно-практичному центрі. Щоб стати учасником курсів, потрібно зареєструватися. Це можна зробити на рецепції в новоствореному центрі або на сайті www.safe-city.com.ua.

Журналіст «ВЗ» вирушила у центр безпеки міста, щоб дізнатися особливості його роботи, поспілкуватися з працівниками та жителями Львова, які прийшли записатися в лави учнів.

…У наметі кипить робота. Намет обладнаний меблями, комп’ютерами, плакатами з написами «П’ять хвилин, які вирішують усе» (якщо подача кисню до мозку переривається більше ніж на 5 хвилин, то це смерть для мозку), «Практичні поради наявності свідомості в потерпілого». Коли дивишся на намет з площі Ринок, то одразу не скажеш, що це центр для запису на військові та медичні курси. Шатро схоже на салон мобільного зв’язку «на колесах» або магазин комп’ютерної техніки.

П’ять волонтерів пояснюють львів’янам особливості медичних та військових курсів, показують графіки занять на найближчі дні. Клієнтів в залі негусто. Найбільше жінок, які цікавляться медичними навчаннями. Волонтери їх переконують, що вікових обмежень на медичні заняття немає, це можуть осилити навіть діти.

До рецепції підходять двоє студентів зі Львова — 22-річні Настя та Євген. Хочуть опанувати медичну науку, щоб допомагати потерпілим під час можливої війни. «Гуляли центром міста і побачили намет, — розповідає Євген. — Вирішили дізнатися, що це таке, як можна вивчити основи медицини. Надання першої медичної допомоги знадобиться не лише під час війни, а й будь-коли в житті».

35-річний львів’янин Віктор цікавиться курсами самозахисту. Чоловік працює менеджером, у вільний час займається у спортзалі. «Добре, що у Львові організували курси військового вишколу та самозахисту, — продовжує розмову пан Віктор. — Не дай Боже війни, будь-який чоловік повинен вміти захистити свою сім’ю, дім, місто. Та й у житті іноді треба давати відсіч по-чоловічому. Курси самозахисту не кожному по-кишені, а тут всього можна навчитися задарма».

Спілкуюся з координатором інформаційно-практичного центру безпеки міста Оксаною Крутій.

25-річна тендітна дівчина працює виконувачем обов’язків начальника управління внутрішньої політики Львівської міської ради. В центрі — на громадських засадах (не отримує платню. — Авт.). В її обов’язки входить організаційний процес занять, складання графіків курсів, координація з фахівцями, які проводять заняття, робота з підлеглими — волонтерами.

За словами Оксани Крутій, люди активно цікавляться роботою центру, охоче записуються на курси. Станом на суботу, 13 вересня, зареєстровано 70 осіб на військову підготовку та близько сотні — на медичні навчання. Трапляються випадки, коли на військову стрільбу записуються і представниці прекрасної статі. 60 людей записалися на курси самозахисту — бойове мистецтво з елементами захисту. Ці курси проводять фахівці спортивних шкіл. У понеділок, середу та четвер, о 18.30 — майстер-класи з бойового мистецтва. В наметі на площі Ринок елементи самозахисту може вивчати група з 15-20 осіб.

«На курси записуються люди молодого та середнього віку, — продовжує розмову Оксана Крутій. — Хлопці — від 21 до 40 років, жінки — від 25 до 35 років. Переважно медичні курси хочуть опановувати незаміжні дівчата і матері. Пропонуємо курси і старшим жінкам. Вони відповідають: «Ой, та я вже стара, мені цього не потрібно!». Пояснюємо, що такі знання потрібні в будь-якому віці».

Схожі новини