Передплата 2024 «Добрий господар»

У Тимошенко — Савченко, у Порошенка — Мамчур, у Ляшка — Злата Огнєвіч...

У партійних виборчих списках – парад знаменитостей

Партійні з’їзди перед виборами чимсь нагадують “Лото-забаву”. Всі присутні мило усміхаються одне одному, а у самих усередині кішки шкребуть: пощастить чи не пощастить потрапити у “прохідну” частину виборчого списку? Той же, що на шоу, святковий антураж, та ж інтрига до останніх секунд. Тільки приз на партійних посиденьках значно солідніший, ніж квартира чи автомобіль, — всенародна слава. Через бажання погрітися в її променях в останні дні у політикумі кипіли неабиякі пристрасті. Зашкалювали вони вчорашнього дня, коли партії, згідно з приписом ЦВК, остаточно визначали чергу кандидатів у народні депутати в єдиному багатомандатному виборчому окрузі.

Чи не найбільші емоції наповнювали зал і кулуари приміщення, де у неділю, 14 вересня, відбувся з’їзд президентської партії “Блок Петра Порошенка” (“БПП”). Лідер фракції “Батьківщина” Сергій Соболєв звідкись дізнався, що з перших хвилин на з’їзді у майбутніх опонентів виник скандал: з чернетки виборчого списку “порошенківців” викинули всіх висуванців від дніпропетровського губернатора-олігарха Ігоря Коломойського. Через це начебто сам Коломойський перервав своє закордонне відрядження і спішно повернувся до Києва... Диму без вогню не буває. Очевидно, тертя були вкрай серйозними. На це вказує те, що через півтори години роботи “порошенківського” з’їзду несподівано оголосили перерву. У підсумку таки оголосили багатостраждальний список. Перша п’ятірка “БПП” виглядає так: Віталій Кличко, Юрій Луценко, Ольга Богомолець, Володимир Гройсман, Мустафа Джемілєв.

Апетити у “порошенківців” великі. Сподіваються, що зможуть провести у Верховну Раду восьмого скликання щонайменше 75 своїх висуванців (зокрема на 35 мандатів розраховують представники партії “УДАР”). Виступаючи на з’їзді, Юрій Луценко пообіцяв, що у мажоритарних округах “Блок Петра Порошенка” узгоджуватиме своїх кандидатів з іншими патріотичними силами — тільки щоб у парламент не пробралися комуністи і соратники Януковича. Вже відомо, що на одному з він­ницьких округів балотуватиметься батько президента (за іншими даними — його тезко, син глави держави, який зараз бере участь в АТО). На Закарпатті під прапорами партії Порошенка балотуватимуться три брати Балоги... А в Одесі від «БПП» на мажоритарці спробує сили одіозний Давид Жванія, який донедавна був у фракції Партії регіонів.

Крім Мустафи Джемілєва, у блоці Петра Порошенка боротиметься за мандат голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. Серед відомих особистостей — Юлій Мамчур (льотчик, який під час подій у Криму з прапором України безстрашно марширував у напрямку “зелених чоловічків”), письменниця Марія Матіос, колишній прес-аташе Віктора Ющенка Ірина Геращенко. Велика несподіванка — присутність у “БПП” двох відомих журналістів Сергія Лещенка (№ 18) і Мустафи Найєма (№19). Останній пообіцяв, що на період роботи у парламенті “зав’яже” з журналістикою. Лещенко ще роздумує. Однак дав зрозуміти, що, як і раніше, буде безкомпромісним. “Для мене депутатство не є квитком в один кінець. Якщо політичний процес партії, до якої ми зараз приєднуємося, суперечитиме здоровому глузду, принципам демократії і нас примушуватимуть голосувати якісь недемократичні пропозиції, ми просто не будемо цього робити. Думаю, що це розуміють ті, хто нас бере у список”, — заявив Лещенко. У “Блоці Петра Порошенка” спробує себе як політик і координатор руху “ЧЕСНО” Світлана Заліщук (№ 29).

На з’їзді “БПП” делегати надали слово Мустафі Найєму. Сказав, що іде у парламент, щоб змінити його. Звертаючись до залу, слів не добирав: “Ми, як політики, — явище дивне. Але ви, як політики, для нас були більш дивним явищем всі ці 10 років...”.

До останніх днів зберігалася інтрига, чи домовиться президентська сила іти однією колоною з “Народним фронтом” прем’єра Арсенія Яценюка. Цього не сталося. Кажуть, глава уряду був проти того, щоб у назві їхнього союзу фігурувало прізвище глави держави. Крім того, Порошенко не задовольнив квотових вимог Яценюка. Поза тим, у виборчому списку “НФ” багато відомих прізвищ. Серед них — спiкер Верховної Ради Олександр Турчинов, радник мiнiстра внутрiшнiх справ Тетяна Чорновол, екс-секретар РНБО Андрій Парубій, комбат спецбатальйону “Миротворець” Андрій Тетерук, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, екс-заступник секретаря РНБО Вікторія Сюмар, народні депутти В’ячеслав Кириленко та Лілія Гриневич. З числа учасників АТО політисилу Яценюка представляє також комбат батальйону “Дніпро-1” Юрій Береза.

Загалом, кожна партія вважала своїм обов’язком прикрасити свої списки відомим ім’ям з бойовою біографією. З цього приводу політолог Тарас Березовець іронізував: “З врахуванням захмарної кількості бійців АТО і польових командирів у всіх списках після прийняття присяги новим складом парламенту треба буде комплектувати депутатський добровольчий батальйон “Рада”...

У другий десяток “Народного фронту” увійшли міністр юстиції Павло Петренко, екс-глава Адміністрації президента Сергій Пашинський. У верхній частині списків “Народного фронту” — міністр соціальної політики Людмила Денисова, народні депутати Микола Мартиненко, Ігор Васюник, Віктор Пинзеник. Свіже обличчя — 13-е місце відомого військового експерта Дмитра Тимчука. З допомогою Яценюка хоче повернутися у велику політику президент групи компанії “Орлан-транс” Євген Червоненко. Під брендом “Народного фронту” у похід за депутатським щастям підуть по мажоритарних округах харизматичний козак Євромайдану Михайло Гаврилюк, історик Володимир В’ятрович, спортсмен Василь Вірастюк...

Та найбільша несподіванка недільного дня — вожак партійного списку партії “Батьківщина”. Очікувалося, першим номером піде Юлія Тимошенко. Але вона пропустила поперед себе льотчицю Надію Савченко, яка зараз перебуває у російському полоні. На з’їзді показали відео­ролик, в якому Надія Савченко дала згоду іти на вибори з командою “Батьківщини”. Адвокат бранки Марк Фейгін написав у соціальних мережах: “Тепер тримати в тюрмі Надію Савченко, лідера партійного списку “Батьківщини”, є вершиною неподобства. Відпустіть її!”. У народні депутати від “Батьківщини” (але вже по “мажоритарці”) піде і сестра Наді — Віра...

Хоч Юлія Тимошенко балотуватиметься у партійному списку під №2, весь тягар агітаційної роботи ляже на її плечі. Вслід за нею у списку — громадський активіст Ігор Луценко (той самий, якого під час Євромайдану викрали разом з львів’янином Юрієм Вербицьким). Номер 4 — Сергій Соболєв, голова парламентської фракції “Батьківщина”. Під №5 — громадська активістка Олена Шкрум. Три жінки у першій п’ятірці — такого не запропонувала жодна партія...

Назвала свою чільну п’ятірку “Свобода” — лідер партії Олег Тягнибок, віце-спікер Руслан Кошулинський, віце-прем’єр Олександр Сич, актор Богдан Бенюк, учасник АТО Олексій Миргородський (Харків).

Вкотре здивував піаром “головний радикал” країни Олег Ляшко. Четвертим номером свого партійного списку зробив красуню-співачку Злату Огнєвич. Шостим — екс-голову Комітету виборців Ігоря Попова. Восьмим — колишнього плавця, чемпіона світу Дениса Силантьєва.

Ще одна недільна сенсація — відмова іти на вибори Партії регіонів, колись наймогутнішої політичної сили. Секретар президії ПР Борис Колесніков пояснив цей крок так: “Багато партнерів пропонували нам об’єднатися, але законодавчо це неможливо. Партія регіонів не має морального права брати участь у виборах, коли майже 7 млн. ??виборців (на південному сході) не можуть проголосувати”. Втім, Колесніков не виключив, що хтось з його однопартійців пробуватиме свої сили у мажоритарних округах. Колишній віце-прем’єр пообіцяв, що його однопартійці створять... “альтернативний уряд”.

Партія регіонів — у глибокому нокдауні, а от колишній соратник Віктора Януковича — екс-глава Адміністрації президента Сергій Льовочкін має великі надії потрапити у новий парламент у складі “Опозиційного блоку”. Партійний список оголосять у понеділок, 15 вересня. Не виключено, що серед тих, хто представлятиме це новоутворення, будуть нардепи Ганна Герман, Юрій Мірошниченко (колишній представник Януковича у парламенті), а також одіозна “дівчина-мрія” Наталія Королевська, голова Луганської облради Валерій Голенко, політолог Андрій Єрмолаєв, екс-міністр молоді і спорту, Уповноважений президента у справах дітей, кум Ющенка Юрій Павленко, а також недавній кандидат у президенти Вадим Рабинович...

Схожі новини