Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Подвиг і Трагедія Іловайська

  • 07.09.2014, 16:00
  • 1 779

Трагедія під Іловайском, яка сталася через віроломство російського агресора, помножене на грубі прорахунки українського командування, мала й свій героїчний вимір.

Трагедія під Іловайском мала й свій героїчний вимір, коли командувач військ сектору "Б" генерал-лейтенант Руслан Хомчак зібрав усі наявні частини і кинув їх у район прориву, а в районі Іловайська було скорочено фронт і організовано кругову оборону.

Про це пише на сторінках "Дзеркала тижня" журналіст Юрій Бутусов.

"Один із підрозділів 98-ї повітрянодесантної дивізії РФ розгромили в районі Кутейникове бійці 51-ї волинської механізованої бригади. 10 російських солдатів потрапили в полон і дали показання, які дозволили керівництву України заявити про російську агресію та підтвердити вторгнення в Україну регулярних російських військ", — ідеться у статті.

25 серпня підрозділи 39-го батальйону Територіальної оборони Дніпропетровської області організували засідку і знищили ще один підрозділ зі складу 8-ї мотострілкової бригади ЗС РФ. У бою вцілів один із поранених російських солдатів, якого взяли в полон.

На тиловому рубежі іловайського угруповання були розбиті підрозділи 31-ї десантно-штурмової бригади та 106-ї повітрянодесантної дивізії, взяті полонені зі складу цих частин.

Бійці 40-го батальйону Територіальної оборони Дніпропетровської області "Кривбас" узяли в полон розвідгрупу з 10 найманців-"козаків" — у тому числі громадян Російської Федерації.

26 серпня іловайська група добилася ще одного успіху — знищила танковий підрозділ зі складу 8-ї мотострілкової бригади. Наші бійці захопили танк Т-72БЗ, який був на озброєнні військ тільки в РФ.

При виході з оточення на трофейному Т-72 особисто вів бій начальник бронетанкового управління оперативного командування "Південь" полковник Євген Сидоренко, який на очах у багатьох бійців підбив три БМП противника, що вискочили у фланг нашої колони. Бійці застосовували протитанкові гранатомети — і підбили ще кілька танків та БМП росіян.

Перед тим російське командування гарантувало полон та швидке повернення в Україну всім, хто здасть зброю й не чинитиме опору.

"Важко уявити, який ефект дала би здача в полон без бою одного з провідних українських воєначальників Хомчака, офіцерів штабу, добровольчих батальйонів! Вони могли врятувати собі життя. Але честь і Батьківщина означали для них набагато більше. Жоден військовослужбовець армійських частин і добровольчих батальйонів не дезертирував і не здав зброю без бою. Вранці 28 серпня автоколона на чолі з танками та БМП вийшла з Іловайська на прорив", — пише Бутусов.

Втрати українських військ, що прикривали кордон у секторі "Д", внаслідок вторгнення Російської Федерації виявилися набагато тяжчими, ніж внаслідок опору в Іловайську військ сектора "Б". Достеменно відомо про не менш ніж 300 загиблих українських воїнів, зазначає він, наголошуючи, що причини тяжких бойових втрат і грубих помилок командування, які викликали тяжкі втрати внаслідок наступу російських військ, потребують розслідування і процесуальної та кадрової оцінки.

Приголомшливі героїзм та самопожертва українських воїнів, які зупинили російський наступ і здобули в бою докази російського вторгнення та полонених російських солдатів, не повинні залишитися забутими. "Спасибі вам, хлопці, і вічна пам'ять тим, хто не здався й боровся до кінця, тим, хто в полоні. І тим, хто вийшов із бою і продовжує захищати Україну…", — наголошує автор.

Схожі новини