Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Тимошенко готова зустрітися з Януковичем, щоб обговорити умови його відставки

  • 15.02.2014, 12:33
  • 833

Екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко вважає єдиною можливою темою переговорів опозиції з президентом Віктором Януковичем умови його майбутнього відходу з поста глави держави

Про це Тимошенко повідомила в ексклюзивному інтерв'ю ZN.UA.

"Враховуючи максималізм Януковича в прагненні володіти країною, враховуючи рівень монополізації влади, яка сконцентрована в його руках, простір для компромісу може з'явитися лише під впливом трьох чинників: сили народного повстання, реальності дієвих міжнародних санкцій і міжнародних антикорупційних розслідувань проти Сім'ї або знаходження форми звернення в Міжнародний кримінальний суд без ратифікації Римського статуту", — заявляє екс-прем'єр.

За її словами, для активізації кожного з цих напрямків опозиція разом з Майданом повинна створити групи високої ефективності і прямої дії.

"Ми зобов'язані надати народного повстання оновлену силу, наші представники зобов'язані "жити" в Брюсселі і Вашингтоні, поки не досягнемо реальних санкцій, ми зобов'язані розпочати дискусію з компетентними людьми про шляхи виходу на розгляд злочинів проти людяності в Міжнародному кримінальному суді. Все це ще не пізно робити", — зазначила Тимошенко.

"Просто треба діяти в іншому напрямку і більш ефективно і професійно в площині всіх трьох факторів одночасно. І коли Янукович дозріє до початку реальних переговорів, їх треба почати і швидко завершити. Єдина тема для переговорів з ним — це умови його відходу з влади та гарантії захисту його сім'ї. Я готова бути учасником цих переговорів", — підкреслила екс-прем'єр.

Юлія Тимошенко не вірить у те, що у Верховній Раді може з'явитися нова більшість, поки президентом є Віктор Янукович.

"Я не вірю в розкол у рядах олігархів, я не вірю в їхній відхід від Януковича та відкрите входження в демократичну коаліцію. З різних причин це неможливо, поки їх лідер на посаді. Їх кримінальний бізнес настільки злитий в одне ціле, що вони можуть роз'єднатися лише ціною власного життя", — вважає Тимошенко.

"Межигір'я Януковича оформ­лене на Клюєва, "Укр­телеком" Ахметова насправді належить ще й Яну­ковичу, телеканал "Інтер" Фірташа, напевно, має за фасадом власників, наближених до сім'ї. Весь цей серпентарій залитий цементом по імені Курченко", — додала вона.

"Який би олігархічний бізнес ви сьогодні не дослідили глибше, ви завжди знайдете там сім'ю", — зазначила Тимошенко.

"Усі розмови про демократію з олігархами зараз є утопічними. Переговори вести потрібно, але розуміючи, що взаємний канібалізм у них розпочнеться лише після політичного падіння Яну­ковича. А поки вони будуть монументально зберігати статус-кво", — вважає екс-прем'єр.

"Я не вірю в те, що в українському парламенті цього скликання народиться нова демократична більшість при діючому президентові. Це ще одна рожева казка, якою роблять спробу приспати Майдан", — заявила колишня чиновниця.

"Комуністи на службі у Володимира Путіна, Литвин на гачку "справи Гонгадзе" у Януко­вича. І не він один…. Фракція Партії регіонів чітко структурована на групи імені кожного клану та на тих, хто у них на роботі", — зазначила Тимошенко.

"Я підкреслюю, що ніхто з них не почне в парламенті голосувати проти Януковича, поки той працює президентом України. Існую­ча більшість може бути переформатована лише тоді, коли Януко­вич політично впаде. Інших варіантів не існує", — вважає вона.

"Я не вірю, що в існуючій ситуації Януковича можливо зняти з гачка Митного союзу, який міцно тримає в своїх руках Володи­мир Путін. Ця його залежність пожиттєва", — підкреслила Тимошенко.

Також в інтерв'ю Тимошенко спростувала поширену ЗМІ інформацію про те, що її в харківській лікарні, відвідав глава адміністрації президента Андрій Клюєв.

"На наступний день, після того, як мене дійсно відвідає Андрій Клюєв, Януковичу треба буде визнати мене стороною переговорів. Ви добре розумієте, що для них це смертельно небезпечно".

"Не вірте чуткам і пліткам, що таке можливо", — закликала вона.

"Я дуже сподіваюся, що найближчим часом Європейський суд винесе справедливе рішення по моїй справі і я не зустрінуся з Андрієм Клюєвим у в'язниці, а з Віктором Януковичем, якщо де-небудь його знайду", — додала Тимошенко.

Тимошенко зазначила, що опозиція хоче через зміни до Конституції збалансувати владу, тоді як Янукович прагне зміною Основого закону забезпечити собі гарантії влади на випадок програшу на виборах 2015 року.

"Погодьтеся, це діаметрально протилежні цілі. Компроміс недосяжний. Опозиція щиро прагне парламентсько-президентської форми правління з суттєвим зменшенням повноважень президента на користь громадянського суспільства, місцевого самоврядування і парламенту. Це цілком справедлива вимога", — вважає Тимошенко.

При цьому зміни до Конституції, які передбачають посилення влади парламенту, треба приймати одночасно з новою системою парламентських виборів, які унеможливлять політичну корупцію. А впроваджувати нову Конституцію з парламентсько-президентською формою правління треба лише одночасно з проведенням чесних чергових або позачергових парламентських виборів, радить Тимошенко.

"Якщо в парламенті цього скликання під тиском світових лідерів та народного повстання все ж таки проломити прийняття Конституції 2004 року, при якій парламентська більшість буде висувати прем'єр-міністра та затверджувати міністрів, то в 2015 році новообраний президент від демократичної опозиції отримає від існуючої кланової більшості в парламенті прем'єр-міністра Януковича і всіх його сьогоднішніх міністрів. У такій ситуації новий президент, на якого країна буде знову покладати всі надії, нічого не зможе змінити в нашій державі. Це буде нове розчарування для українців, нова хвиля еміграції та нова поразка об'єднаної Європи", — переконана Тимошенко.

Схожі новини