Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Хюндаї» розсипаються на ходу!

Мегадорогі потяги Hyundai Rotem терміново зняли з маршрутів через виробничий брак

Майже два роки знадобилось керівництву “Укрзалізниці”, аби визнати, що їм підсунули браковані електрички Hyundai Rotem. За цей час поїзди обдирали перони, бо не могли плавно зайти у поворот, зупинялись у тріскучі морози посеред поля, через поломки запізнювались на кілька годин, через що “вилітали з графіка” десятки інших поїздів. Вину за поломки перекладали то на криві українські колії, то на погоду. І от 12 лютого “Укрзалізниця” у терміновому порядку зняла з маршрутів усі десять потягів! Що ж за брак виявили у корейських диво-поїздах, що вдалися до такого радикального кроку?

Люди, які мали у цей день їхати “хюндаєм”, про заміну швидкісних потягів на звичайні дізнались уже на вокзалі. Скажімо, тим, хто в середу мав їхати до Львова “хюндаєм вечірнім”, довелося спочатку чекати, поки їм пояснять, куди дівся їхній поїзд. Через півгодини подали звичайний потяг з плацкартними вагонами. Мовляв, тепер це — Інтерсіті+. “Замість “хюндая” їдемо в плацкарті. Тісно, місць усім не вистачає. Коли доберемось до Львова, невідомо. Це Україна, бейбі”, — написала на своїй сторінці у Facebook Марина... Однак до Львова киянка дісталася благополучно. Потяг прибув з запізненням лише на 40 хвилин, і це при тому, що виїхав з Києва з півгодинним запізненням. Тепер жінка дивується: якщо звичайні поїзди можуть їхати з такою ж швидкістю, то для чого було купувати наддорогі корейські електрички?

Зрештою, до того, як почали їздити “хюндаї”, між Києвом та великими містами курсували так звані столичні експреси — швидкі поїзди, які не зупинялись по дорозі. Скажімо, відстань між Львовом та Києвом експрес долав за шість годин. Однак його зняли, аби пустити по цьому графіку “хюндаї”... Тепер виявилось, що ці потяги небезпечні для пасажирів.

Заступник генерального директора “Укрзалізниці” Микола Сергієнко спочатку заявив, що потяги зняли з експлуатації через те, що в одному з них виявили несправність, яка сталася з вини виробника. Простіше кажучи, через заводський брак. Уже згодом пан Сергієнко заявив, що виявили тріщини кузовної частини одного потяга, а при детальнішій перевірці — ще у п’яти потягах! Тобто ці 10 електричок, за які заплатили 310 мільйонів доларів, розсипаються буквально на ходу! Невже досі цього ніхто не помічав?

Подейкують, що в “Укрзалізниці” і раніше мали претензії до якості електричок, однак представники компанії-виробника відмовлялись проводити гарантійний ремонт, бо усі несправності списували на незадовільний стан залізничного полотна. Тепер начебто вдалося переконати корейців, що товар бракований.

Що у той момент, коли керівництво приймало рішення про зняття з експлуатації злощасних “хюндаїв”, у залізничних касах все ще продавали квитки на них. Львів’янка Ірина Марушкіна 12 лютого (!) придбала квиток на потяг №170 Інтерсіті+ “Львів-Київ” на 20 лютого. А вже ввечері виявилось, що їх зняли з маршрутів. “У четвер обміняла квиток на звичайний 91-й потяг. Навіть паспорт не вимагали. Різницю у вартості компенсували відразу”, — розповіла Ірина Марушкіна. Тим, хто мав квитки на 14 лютого, пощастило менше. З огляду на те, що це свято, та ще й п’ятниця, квитків на потяги на популярні напрямки просто не залишилось. Тому обмінювати не було на що. “Маю квиток на “х*йдай” до Харкова на14-те. Хотів обміняти на інший поїзд. Ніхто нічого не міняє. Можна один квиток здати, інший купити. Але нема що купувати! Квитків на 14-те вже нема. Сказали прийти з цим квитком на вокзал за графіком “х*йдая”. Мовляв, “щось поїде”. Так що, кохана, не знаю коли, але точно буду” — написав Артур Крупець.

Проблеми з компенсаціями виникли у тих, хто має електронні квитки. Як розповів “ВЗ” Олег Німчинов, він купив квиток на Інтерсіті+ через Інтернет. В касі електронний квиток взяли, видали відповідну квитанцію та сказали, що кошти за нього повернуть на банківську картку, але це буде не раніше, як за два тижні.