Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Військові в облозі барикад

Результатом переговорів між комендантами барикад на вул. Стрийській-Рубчака та керівництвом частини внутрішніх військ стала домовленість: розблокувати основні ворота військової частини, щоб надати машинам можливість виїзду.

Причиною таких дій, за офіційною версією, є потреба військових пройти медогляд, а також здійснити патрулювання містом. На ранок 13 лютого навколо барикад зібралося понад п’ятдесят активістів різних організацій, аби з’ясувати природу раптових компромісів.

Біля входу до частини стояли машини автомайданівців. Існує навіть версія, що активісти планують спеціально для військових розробити своє­рідний «ескорт», мовляв, якщо хтось мусить виїжджати за наказом, ми вас супроводжуватимемо. Інші варіанти для охочих покинути оточену територію — легкові автомобілі або «попутники» із Народної самооборони як додаткові пасажири. Громадськість, переважно, ще більш радикальна: пропонує військовим, як і раніше, всюди ходити пішки й чемно реєструватися в журналі.

Окрім автомайданівців, до ранкових переговорів приєдналися представники організацій «Народна самооборона» і «Правий сектор». Самооборона наполягає на тому, аби заморозити переговори й не приймати рішень без загальної згоди: «Зараз існує серйозне напруження, яке необхідно зняти. При цьому припускатися попередніх помилок не можна. Військові мають відступити, а ми — сісти за стіл переговорів і зробити все якомога виваженіше. Вчора після переговорів ворота відчинили, але одразу ж навісили на них ланцюги. Зараз кожен робить, що хоче», — вважає активіст Самооборони Валерій Веремчук.

Єдиним категоричним противником випуску автомобілів є «Правий сектор». Хлопці в «балаклавах» з дев’ятої ранку не покидали території частини й власноруч відбудували вже розвалені барикади. Озброєні рогатками та сокирами, активісти «Правого сектору» не називають своїх імен, поводяться агресивно й готові в будь-який момент вступити у силове протистояння з військовими. З пресою «праві» спілкуватися відмовляються, мотивуючи тим, що тоді їх будуть переслідувати. Також, на думку членів «Правого сектору», серед журналістів є агенти, які ведуть знімання з вікон верхніх поверхів військової частини.

Комендант барикад на вул. Стрийській-Рубчака Андрій Породко намагається заспокоїти громаду й каже, що сам не почувається впевнено: «Зараз не можна «перегнути палицю». Ми майже місяць випускали й запускали військових, самостійно вели їх облік. Тепер кожна організація тягне ковдру на себе й вимагає урахування її точки зору. Бити на сполох і все блокувати можна буде в тому разі, якщо автобуси не повернуться, але поки що все під контролем. Шкода, що люди цього не хочуть чути».

Аргументів не хочуть чути й у військовій частині. Близько одинадцятої години ворота відчинили зсередини й близько тридцяти військових почали розбирати барикади. Правий сектор одразу ж кинувся назустріч. Силами активістів барикад градус вдалося збити, але подібні сполохи відбувалися тричі за півгодини. В результаті солдати впритул підійшли до барикад з боку частини, а на переговори до активістів вийшов заступник командира військової частини Сергій Ховайло: «Учора ми мали домовленість з комендантами, згідно з якою активісти мусили розблокувати вихід для машин. Сьогодні о сьомій ранку ми відправили хворих солдатів у Золочів на медогляд, близько восьмої години — зміну нарядів консульських установ, жодних питань не виникало. Це така ж їхня робота, як робота журналістів — бути на місці подій. Зараз домовленість порушена, адже ми домовлялися ще про один автобус: наглядати за громадським порядком. На жаль, такої можливості активісти нам не дають». На запитання, чого чекати від військових, якщо барикад не розберуть, заступник командира не відповів.

За інформацією активістки Євромайдану Софії Федини, ввечері мала відбутися організаційна зустріч активістів барикад на Рубчака і командування військової частини, на якій мало би вирішитися питання розблокування цієї території. Станом на 18.00 ця зустріч ще не відбулася...

Схожі новини