Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Єврореволюція!

Мільйони українців вийшли на мирні протести! Вимагають змінити антинародний режим!

Символічно, що 1 грудня, у 22-у річницю Всеукраїнського референдуму на підтримку Акту проголошення державної незалежності, Україну охопив загальнонаціональний протест — на захист суверенної держави, зневажених прав її громадян, а також на підтримку європейського майбутнього України. Події суботньої ночі, коли озвірілий «Беркут» жорстоко розправився з мирними демонстрантами на Євромайдані, вивели на вулиці величезні маси обурених людей. Такого велелюддя Київ та інші міста країни не пам’ятають з часів листопада-грудня 2004 року, коли спалахнула Помаранчева революція. На центральний майдан української столиці у неділю вийшло, за різними даними, від 700 тисяч до мільйона громадян. Тобто у кілька разів більше, ніж позаминулої неділі — на мітингу щодо підтримки євроінтеграції. Під час народного віча було оголошено всеукраїнський страйк. Прозвучала вимога відставки президента Януковича, уряду Азарова, проведення дострокових виборів Верховної Ради.

Початок народного віча, анонсований на 12.00, затягнувся з об’єктивних причин — з різних точок країни до Києва продовжували прибувати охочі висловити свій гнів, біль і надію. Серед них були люди різного віку і соціального стану. Про своє бажання прийти на Євромайдан заявив, зокрема, уславлений голкіпер київського «Динамо» Олександр Шовковський…

Частина демонстрантів зібралася біля пам’ятника Тарасу Шевченку, інша — прийшла на скроплений кров’ю своїх соратників Майдан. Розлючені люди розтягнули міліцейські щити, якими напередодні «Беркут» «захищав» комунальників. Тих самих, які серед ночі надумали споряджати штучну новорічну ялинку. Розібрали її, а на гілки повісили національну і євросоюзівську символіки. Заявили, що біля зрошеної кров’ю «йолки» (лексика президента Януковича) святкувати дітям було би блюзнірством.

Міліція зникла з Майдану — ніби випарувалася, злякавшись народного бунту. Кажуть, вона відійшла, щоб охороняти останній форпост влади — її офіс на вулиці Банковій.

На народному вічі виступили один з лідерів громадської ініціативи «1 грудня» — кардинал Любомир Гузар, лідер польської опозиції Ярослав Качинський, віце-президент Європарламенту Яцек Протасевич, переможниця «Євробачення-2004» Руслана, письменниця Ірена Карпа, журналіст Віталій Портников, лідери опозиційних фракцій у Верховній Раді Арсеній Яценюк, Віталій Кличко, Олег Тягнибок, лідер громадського руху «Третя українська республіка» Юрій Луценко, народний депутат Петро Порошенко. Промовці заявляли: через те, що президент Янукович віддав злочинний наказ з розгону Євромайдану, він став нелегітимним. «Януковича для нас не існує!» — заявив Яценюк і закликав уряди зарубіжних країн вжити санкцій до нинішньої владної команди. Юрій Луценко попросив вийти у понеділок на вулиці всіх студентів. «Наш план зрозумілий: це вже не мітинг, не акція. Це — революція! — сказав він. — Сьогодні тут помирає УРСР. Це її похорон». Польовий командир Майдану-2004 закликав українців зі Сходу гуртуватися з братами з інших областей у боротьбі проти режиму. «Ми сьогодні змінюємо не президента, а систему влади в країні... Ми міняємо Україну», — заявив Луценко.

Окреме звернення було до членів Партії регіонів, які не поділяють злочинної політики нинішньої влади. Їх закликали переходити на бік народу, а народним депутатам від ПР, які мають відмінну від Чечетова і Ко позицію, — утворювати нову, проукраїнську, проєвропейську більшість у парламенті.

Зарубіжні гості заявили українцям про підтримку цивілізованого світу, про те, що двері Європи для України залишаються відчиненими…

Учасники народного віча прийняли резолюцію з вимогою відставки уряду, проведення перевиборів президента і Верховної Ради. Для координації дій створено комітет спротиву диктатурі.

Штабом опозиційних сил стало приміщення Укрпрофради, яке зайняли опозиціонери. У будівлі Київради, в яку теж увійшли демонстранти, облаштовують пункти обігріву. Якісь гарячі голови (а серед них лідер радикалів Дмитро Корчинський, який завжди грає на боці ПР) закликали штурмувати Адміністрацію президента, найняли для прориву потужний грейдер. Зупинив його і розлючені маси відомий співак Сашко Положинський, повідомивши, що «захоплення адмінбудівель» — свідома провокація влади, яка може стати виправданням для подальших її силових дій. Петро Порошенко заявив, що це влада навмисно звезла сюди понад тисячу «тітушків» із закритими обличчями і спеціальними пов’язками на руці, щоб згодом їхні деструктивні дії списати на опозицію. Коли виступав Порошенко, його помічника штрикнули ножем. Кажуть, дісталося і самому нардепу…

Таку ж провокацію, як повідомив «Високому Замку» політолог Олексій Гарань, було задумано і біля приміщення Київради. Міліція навмисно відчинила двері, щоб протестанти увірвалися у нього. «Ми всіляко стримували цих провокаторів, роз’яснювали ситуацію людям», — сказав пан Олексій. Про підготовлених провокаторів повідомила і нардеп від ПР (уже колишній) Інна Богословська. За її словами, ці провокатори живуть у готелі «Київ», їм платять по 250 грн. за день. Під вечір «Беркут» з допомогою кийків і шумових гранат відтіснив людей з Банкової…

З понеділка в Україні оголошено загальнонаціональний страйк. Протестанти блокуватимуть приміщення державних установ, вимагаючи виконання вимог недільного віча.

— Все це робитимуть мирно, цивілізовано, організовано, без застосування сили, — розповів «Високому Замку» народний депутат від «Батьківщини» Степан Курпіль. — Не як хто собі хоче, а за наказом штабу спротиву диктатурі. Важливо не піддаватися на провокації, які можуть спричинити нове насильство з боку влади.

На Євромайдані учора ввечері почали монтувати сцену. Дерев’яні будиночки, які Київрада планувала використати для новорічних ярмарків, стануть пунктами обігріву страйкарів.

Віктор Янукович у неділю мовчав. За одними даними він зібрав закриту нараду з підлеглими у своїй резиденції у Межигір’ї. Начебто з понеділка планує оголосити в Україні надзвичайний стан. Може й обмежи­тися лише одним Києвом. За іншими даними — покинув межі Києва і подався у рідний Донбас, де почувається безпечніше. Дехто казав, що президент, від гріха подалі, узяв курс на Москву. На Захід втікати йому не випадає — після фіаско минулої п’ятниці у Вільнюсі і після кривавої суботи у Києві його навряд чи там приймуть…

А тим часом…

В інтерв’ю «Громадському телебаченню» народний депутат Інна Богословська (Партія регіонів) заявила, що, на її думку, особами, які у неділю провокували ситуацію біля Адміністрації президента, можуть бути представники невеликої ультрарадикальної політичної сили, пов’язаної з Віктором Медведчуком. Нардеп також припустила, що це можуть бути футбольні фанати. Богословська вважає, що за всіма цими речами на Банковій може стояти і ФСБ Росії. «Регіоналка» припустила: якщо події розвиватимуться так, як зараз, ФСБ може реалізувати сценарій, подіб­ний до того, який Росія втілила у Молдові, у Грузії — тобто Кремль розколюватиме Україну. Богословська не виключила, що територіями, які Путін може відшматувати від України, найперше можуть стати Луганська область і Крим.

Думка з приводу

Олександр ПАЛІЙ, історик, політолог

Головний позитив — велетенський масштаб мітингу. Фото з літака будуть просто вражаючі. В тісноті на гектарі вміщається 30 тисяч мітингувальників. А там були запруджені всі широкі вулиці центру. Думаю, тисяч до 700 народу. Зранку їхав містом — вулиці порожні, усі пішли на Майдан.

Українці показали, що «не падають на сраку», як сподівалася банда. Ми — справді лицарська нація, з хорошими традиціями опору, великою кількістю самовідданих людей.

Головна неприємність — провокація. Нещодавно сказав в ефірі, що банда буде убивати, аби втримати владу. І, на жаль, не помилився. Вона в паніці, і абсолютно не розуміє реакцій українців. Поки що банда кидає вибухові пакети, а далі діятиме так, як пацюки, загнані в кут…

Схожі новини