Передплата 2024 «Добрий господар»

В Януковича прочинили двері для Тимошенко?

Парламент за крок до ухвалення законопроекту про лікування засуджених за кордоном

Почасти справдилася надія опозиції, політичних експертів і європейських чиновників на те, що у четвер, 7 листопада, станеться прогрес у «справі Юлії Тимошенко» і Верховна Рада України наблизиться до рішення, за яким екс-прем’єра Юлію Тимошенко відпустять на лікування за кордон. А відтак буде знято останню перепону на шляху підписання Угоди про асоціацію України з Євросоюзом. Співголови місії Європарламенту Кокс і Кваснєвський 7 листопада майже вмовили українських політиків піти на такий крок.

На початках все виглядало не так оптимістично. Поведінка чиновників з Адміністрації президента і народних депутатів від Партії регіонів за останні два тижні вказувала на різку, антиєвроінтеграційну переміну настроїв на Банковій. Вона була особ­ливо помітною після утаємничених сочинських перемовин президентів Росії і України. Кажуть, Володимир Путін «вламував» Віктора Януковича, щоб останній не йшов на «заручини» з Брюсселем. Як компенсацію за це, пропонував Україні суттєву знижку на російський газ, він начебто мав коштувати 120 доларів за тисячу кубів.

Після Сочі риторика спікерів ПР стала жорсткішою. Звільнення Тимошенко (один з головних чинників підписання Угоди про асоціацію) почали обставляти щораз новими умовами. Іншими словами, шантажували головну опозиціонерку та її захисників. Складалося враження, що обіцянку Януковича, дану представникам Євросоюзу, — розв’язати «проблему Тимошенко» — «регіонали» не мають бажання втілювати.

Ці побоювання підсилило середове засідання парламентського Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. З подачі «регіоналів» на ньому було «пригальмовано» усі чотири законопроекти, які стосувалися лікування ув’язнених за кордоном. Їх визнали недосконалими і відправили на доопрацювання. Тобто поклали у довгий ящик. А раз так, до 18 листопада, дня засідання Ради міністрів ЄС, позитивної відповіді у «справі Тимошенко» не було б. А отже, і рекомендації єврочиновників підписувати Угоду…

Попри підніжку «регіоналів», опозиція у четвер наполягала на прийнятті закону про лікування засуджених. Під парламентом відбувся мітинг на підтримку євроінтеграції. Фракції «Батьківщини», «УДАРу» і «Свободи» пішли на компроміс, погоджувалися прийняти у першому читанні «проблемний» законопроект позафракційної Анжеліки Лабунської у пакеті з двома іншими документами, які схвалювали у ПР, — виборчий кодекс і законопроект про прокуратуру. А вже наступного тижня, який хотіли зробити пленарним, з поправками проголосувати за підправлений законопроект у другому читанні.

«Регіонали», що називається, вперлися рогом. У четвер зранку голова їхньої фракції Олександр Єфремов категорично заявляв, що жодні «західні емісари» (натяк на співголів місії Європарламенту Кокса і Кваснєвського) не будуть їм вказувати, як голосувати. А під обід настрої у ПР змінилися. Підказку, як діяти, повинні були дати їм у президентській Адміністрації. О 12.00 четверга Віктор Янукович мав розмову віч-на-віч з Коксом і Кваснєвським. О 15.30 гості з Брюсселя прибули на зустріч зі спікером парламенту Володимиром Рибаком (замість 30 хвилин спілкування тривало понад дві години). У передчутті сенсації ложа преси була забита битком. З’їхалися посли іноземних держав. Нагодилися донька екс-прем’єра Євгенія Тимошенко і захисник колишнього глави уряду Сергій Власенко. Та й депутатів у залі, за винятком комуністів, в яких було своє свято (день жовтневої революції), зібралася тьма-тьмуща. Всі були в очікуванні «історичного» голосування. «Акули пера і мікрофона» найперше хотіли побачити обличчя Кокса і Кваснєвського. З їхнього вигляду можна було вгадати, чи пішов Янукович на компроміс. Відповіді преса так і не дочекалася. Вечірнє засідання Верховної Ради закрили — бо консультації спікера Рибака з посланцями Європарламенту вирішили продовжити у п’ятницю.

А перед тим у парламенті, за образним висловом нардепа Яворівського, «прошелестіла» чутка, що Янукович дав «добро» на голосування за законопроект Лабунської. Його мали підтримати у першому читанні, а потім робоча група під керівництвом «регіонала» Васильєва повинна була його доопрацювати, щоб до вівторка прийняти в цілому. Опозиція почала збирати підписи, щоб скликати 12 листопада позачергове пленарне засідання ВР. Однак склалося не зовсім так.

Політолог Вадим Карасьов каже, що господар Банкової полюбляє ефект­ність, «помпезну подачу». А відтак може оголосити про свій «гуманний крок» безпосередньо у залі, під час саміту у Вільнюсі, де відбуватиметься зібрання європейців. «Це буде зроблено для того, щоб новина прозвучала широко і гучно, — каже Карасьов, — щоб від цієї інформації було позитивне потрясіння». На думку експерта, у такий спосіб влада хоче отримати певний бонус і славу, зробити головним героєм світових новин не саму Тимошенко, а Януковича.

Коментар для «ВЗ»

Степан КУРПІЛЬ, народний депутат («Батьківщина»)

Було очікування, що у четвер проблема вибіркового правосуддя нарешті вирішиться. Але виглядає на те, що влада ще не готова її розв’язувати. Йде затягування процесу. Ми чули коментар спікера Рибака про те, що 25-а місія Кокса-Кваснєвського закінчиться успішно. Але пам’ятаємо також заяви Януковича та інших лідерів Партії регіонів про те, що вони все зроблять для того, щоб вирішити проблему Тимошенко — аби зняти бар’єри для підписання Угоди про асоціацію. Однак досі це не вирішено. Все відкладають на останній день. А часу нема. Ситуація критична. П’ятниця, 8 листопада, остаточно покаже, чи готова влада Януковича до асоціації з Євросоюзом. У мене складається враження, що у президента немає остаточної відповіді.

Схожі новини