Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Кличку завдали удару нижче пояса

У законодавство ввели норму, яка може завадити політику-боксеру балотуватися у президенти

Опозиційна меншість зазнала чергової невдачі. Підступну підніжку зробила їй провладна частина парламенту — руками одного з… опозиціонерів. З його подачі у Податковий кодекс проштовхнули, на перший погляд, невинний пункт економічно-фіскального спрямування, який матиме драматичні політичні наслідки — для тієї ж опозиції. Він щонайменше розсварить її. А може призвести до поразки опонентів Януковича на президентських виборах.

Народний депутат від «Батьківщини» Ігор Бриченко (до виборів — голова агрофірми у Миколаївській області) ні з того ні з сього вніс поправку до Податкового кодексу. Суть її зводиться до наступного: громадянин України, який має дозвіл на проживання за кордоном і платить там податки, вважається таким, що офіційно не проживає в Україні, не є її резидентом. Ці обмеження напряму можуть стосуватися народного депутата і потенційного кандидата у президенти Віталія Кличка. Він колись сам розказував, що 13 років жив у Німеччині, відрахування зі своїх боксерських гонорарів платив у бундес-скарбницю… Тобто невинною пропозицією Бриченка на політичній кар’єрі Кличка хочуть поставити хрест. Адже «нерезидент» не може балотуватися у президенти.

Коли у четвер вранці стало відомо про дивну ініціативу миколаївського нардепа, шоковане керівництво «УДАРу» запросило його і лідера фракції «Батьківщина» Арсенія Яценюка для співбесіди. Домовилися, що перед голосуванням Бриченко зніме свою пропозицію. Але такої нагоди не випало, бо не було обговорення законопроекту у другому читанні. Коли поправка пройшла за першим разом, опозиція заблокувала трибуну, мотивуючи тим, що «регіонали» голосували чужими картками. Коли ж спікер Рибак оголосив повторне голосування — цифра у підтримку скандального закону була ще більшою. Опозиція за нього не голосувала — за винятком… львівського «ударівця» Ярослава Дубневича. Але він тут же написав заяву Рибаку про те, що кнопку «за» не тиснув — мовляв, завинила система «Рада». А серед тих, хто справді підтримав положення про «резидентів-нерезидентів», була хмара «тушок» з «Батьківщини», включаючи Табалових і Кравчука, а також... позафракційний Олесь Доній. Той самий «незалежний», який вважає Кличка найоптимальнішим кандидатом від демократів у президенти.

У «Батьківщині» і «УДАРі» з’ясовують, як саме з’явилася поправка Бриченка, що за нею стоїть — елементарна підстава чи свідома провокація. Намагатимуться скасувати четвергове голосування, посилаючись на грубе порушення регламенту. Але, здається, поїзд уже пішов.

Цікаво, що «удосконалити» Податковий закон Бриченку порадив голова Комітету з питань податкової та митної політики — член фракції Партії регіонів Віталій Хомутинник. Сам він сказав, що, ратуючи за таку поправку, як голова комітету переймався лише питанням сплати податків. А чи матиме це якісь політичні наслідки, його, мовляв, не цікавить. Навіть профани у політиці скажуть вам, що від такого «щирого» пояснення несе лукавством…

На вечірньому засіданні парламенту у четвер сам Віталій Кличко заявив таке: «Щоб покласти край всім домислам і спробам розправитися зі мною як з можливим кандидатом, я хочу заявити: «Я балотуюся у президенти». Так, у мене є дозвіл на проживання в Німеччині. Але це у жодному разі не порушує українське законодавство. Я — громадянин України з моменту проголошення незалежності України, ним і залишуся. Спроби не допустити мене до виборів є спробами позбавити мене українського громадянства».

Чим «аукнеться» скандальна поправка Бриченка? Щонайменше прохолодою у стосунках між «Батьківщиною» і «УДАРом». Не виключено, що Кличко використає це як привід розірвати союзницькі стосунки із соратниками Тимо­шенко. А відтак поставлено під загрозу координацію дій опозиції. Про кращий подарунок для себе владі і не снилося.

«Вказівку «протягнути» цю поправку дав Віктор Янукович»

Арсеній ЯЦЕНЮК, голова фракції «Батьківщина»

У середу вночі сфальсифіковано поправку, її від імені нібито опозиції вносять до закону України про Податковий кодекс. Після цього за цю поправку нібито голосують у комітеті, хоча там її не розглядали. Після цього поправка потрапляє в парламентську залу. А сенс наступний: Партія регіонів вирішила зняти з президентських виборів Віталія Кличка і зробити це руками «Батьківщини». Вказівку ?«протягнути» цю поправку дав спікеру Володимиру Рибаку президент Віктор Янукович.

«Це була провокація влади, яку усі слухняно проковтнули…»

Віктор БАЛОГА, народний депутат (позафракційний)

Зрозуміло, що норма Податкового кодексу, яка б’є по Кличку, з’явилася у порядку денному не випадково. Якщо хтось з молодих політиків досі не зрозумів, пояснюю — це була провокація влади, яку усі слухняно проковтнули…

Схожі новини