Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Міністерство мовчить – університет чекає

Коли розпочнуться вибори на посаду ректора Франкового вузу, залишається таємницею

Франковий вуз — досі без ректора. Контракт на посаді ректора університету ЛНУ імені Івана Франка у його багаторічного голови Івана Вакарчука завершився ще 20 травня цього року. Конкурс на крісло очільника закладу розпочався 4 червня — кандидати на посаду керівника вишу подавали заявки у Міністерство освіти. У Міносвіти ще 10 липня отримали списки усіх кандидатів на почесну посаду ректора Львівського національного університету імені Івана Франка. І з цього моменту в міністерстві мовчанка... Досі університет не отримав від Міносвіти списків узгоджених кандидатів. Коли розпочнуться вибори — таємниця...

Як повідомили у прес-службі університету, жодних офіційних документів щодо кількості претендентів та призначення дати проведення виборів до ЛНУ не надходило. Тому називати прізвища осіб, які подали документи, у закладі не мають жодних підстав. Коли саме в університеті отримають відповідні документи із міністерства, невідомо. Без них університет не може розпочати вибори. “У Законі України про вищу освіту не вказано, як довго міністерство може розглядати подані документи і коли саме має передати їх університету”, — розповідає керівник прес-центру Львівського національного університету імені Івана Франка Тетяна Шемберко.

У прес-службі університету розповіли: щойно отримають відповідні документи із міністерства, почнуть готувати вибори. На засіданні Вченої ради університету буде визначено і затверджено квоти делегатів та дату проведення Конференції трудового колективу. В університеті організують зустрічі із претендентами на факультетах, у коледжах і структурних підрозділах, під час яких кандидати представлять свої програми. Як правило, цей процес триває протягом місяця.

Делегати конференції обиратимуть лише претендента на посаду керівника вищого навчального закладу шляхом таємного голосування і подаватимуть свої пропозиції уповноваженому органу. Призначатиме рекомендовану кандидатуру на посаду керівника вишу Міністерство освіти і науки України. Нагадаємо, виконувачем обов’язків ректора є перший проректор ЛНУ імені Івана Франка Василь Височанський.

Найвірогіднішими претендентами (поки що це всі відомі кандидати. — Авт.) на ректорське крісло є:

— Надзвичайний і Повноважний Посол України у Республіці Польща, професор, екс-декан факультету міжнародних відносин цього вишу Маркіян Мальський;

— колишній багаторічний ректор університету Іван Вакарчук;

— декан юридичного факультету цього закладу Андрій Бойко;

— декан філософського факультету Володимир Мельник;

— завідувач кафедри банківського та страхового бізнесу економічного факультету Сергій Реверчук.

“Вибори ректора на навчальний процес не впливають, — переконаний голова студентського уряду ЛНУ імені Івана Франка Роман Яцикович. — Навчання йде своїм ходом, навчальні програми затверджені, студенти вчаться. Відсутність ректора впливає на те, що заклад залишається без головної керівної посади”.

“Не знаю, чому процедура затвердження кандидатів так затягується. Напевно, Міністерство має на це свої причини, — припускає у розмові з журналістом “ВЗ” декан юридичного факультету ЛНУ імені Івана Франка Андрій Бойко. — Міністерство освіти повинно дати інформацію про затверджених кандидатів і терміни проведення виборів. Донині університет такого листа від Міносвіти не отримав”.

За словами декана, з незрозумілих причин університет не ставить питання перед міністерством щодо проведення майбутніх виборів. “В університеті повинен бути ректор, — переконаний пан Бойко. — Голова навчального закладу виконує не лише представницькі функції. Він потрібен для організації внутрішнього життя вишу та вирішення безлічі питань, у тому числі — з міністерством. Мені б не хотілося, щоб процес виборів з якихось причин затягувався штучно, не бачу жодних причин, щоб аж так довго затягувати цю процедуру. Не думаю, що кандидатів на пост ректора університету буде більше, аніж вже відомих п’ять”.

А тим часом...

Вибори ректора можуть визнати недійсними

Юристи юридичного факультету стверджують, що існує певна невідповідність між “Законом про освіту” та Статутом університету. Згідно із законом про вищу освіту, делегати зборів трудового колективу, які мають обирати ректора, самі мають бути обраними. Тобто на зборах трудового колективу мають бути вже обрані (!) делегати. Згідно ж зі статутом, на цих зборах має бути повний склад Вченої ради університету — 64 особи, а також 20 осіб президії профкому. Делегати не обрані трудовим колективом, затверджені «автоматично».

Представники юридичного факультету вважають, що ситуація із необраними делегатами може бути підставою для оскарження у судовому порядку результатів виборів, а також підставою для визнання виборів недійсними. Представники цього факультету пропонують внести ще такі зміни до Статуту університету. Кількість делегатів, які мають обирати ректора університету, має бути збільшена, тому що у багатьох вишах, які менші за Франковий, кількість делегатів є набагато більшою. Це питання мало б розглядатися на черговому засіданні Ради університету, яка і вповноважена приймати такі рішення. Відповідно, якщо Рада прийме рішення про внесення змін, тоді мають бути скликані збори трудового колективу, які мають затвердити їх. Після того ці рішення мають бути затверджені у Міністерстві освіти, і на їх підставі проводитимуться вибори.

“Я висловив свої міркування на засіданні асоціації деканів та на засіданні профкому університету, — пояснив “ВЗ” декан юридичного факультету ЛНУ імені Івана Франка Андрій Бойко. — Згідно з законом про вищу освіту, конференція трудового колективу є найвищим виборним колегіальним органом самоврядування в університеті. Відповідно, усі делегати, які обиратимуть ректора вишу, мали б обиратися шляхом голосування трудового колективу. Члени ж президії профкому та Вченої ради університету є не виборними, а “автоматичними” делегатами. Це положення суперечить закону про вищу освіту”.

За його словами, найближче засідання Ради університету, яка може ініціювати прийняття рішення про внесення змін до Статуту, відбудеться 25 вересня. Чи не затягуватимуть вибори делегатів на вибори ректора, якщо раптом прийде відповідний лист з міністерства? На це запитання пан Бойко відповів: “Все залежить від того, наскільки оперативно університет проведе вибори делегатів”.