Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Валерія Потюка «пішли», а Отто Вульфа не знайшли

Екс-начальник управління охорони культурної спадщини ЛОДА не погодився бути лише спеціалістом і «втік» на лікарняний

У Львівській ОДА продовжується впорядкування структури. Реформи не обходяться без кадрових ротацій. Заступник директора департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей, начальник управління охорони культурної спадщини ЛОДА Валерій Потюк позбувся посади. Зараз чиновник перебуває на лікарняному. Про це повідомила для “ВЗ” заступник голови ЛОДА з гуманітарних питань Ірина Романів.

«Департамент культури та охорони культурної спадщини підлягає реорганізації, — каже пані Романів. — З департаменту виводять охорону культурної спадщини в окремий структурний підрозділ. Новий відділ має бути окремою юридичною особою, виконувати дозвільні, контролюючі функції. Два місяці тому усіх працівників та керівника старої структури (департаменту. — Авт.) повідомили про звільнення. Тепер зареєстрували нову юридичну особу, працівникам запропонували роботу. Валерію Потюку не запропонували посаду керівника нової структури, а лише спеціаліста. Йому це не сподобалося, бо бачить себе лише керівником. Після цього він пішов на лікарняний».

Виконувачем обов’язків керівника відділу охорони культурної спадщини ЛОДА призначено Романа Онишка. Валерій Потюк навідріз відмовився коментувати “ВЗ” своє звільнення.

У середовищі фахівців пам’ятко­охоронної галузі Валерія Потюка називали одіозним чиновником. Він запам’ятався насамперед війною з Холдингом емоцій “!Фест”, хотів закрити “Криївку” та деякі заклади цієї мережі, начебто за псування пам’яток архітектури, відсутність деяких дозволів та пропагування “негативних ідей, що розпалюють міжнаціональну ворожнечу”. Натомість, пан Потюк не бачив “скалку у власному оці”. “ВЗ” уже писав, що “захисник” культурної спадщини Львівщини має кафе у пам’ятці архітектури національного значення — Пороховій вежі.

На своїй першій колегії у ЛОДА Віктор Шемчук назвав Валерія Потюка інтриганом. “Не забувайте, що ви державний чиновник, — сказав пан Шемчук до Потюка. — Через якісь приватні амбіції ми майже рік не можемо мати органу контролю за охороною культурної спадщини. Культурну спадщину Львова ділять на ту, яка подобається Потюку, і ту, яка йому не подобається. Або на людей, які охороняють її з Потюком, або проти Потюка. Прошу вас вийти нарешті зі стану інтриганства...”.

У квітні 2013 року через Валерія Потюка виник ще один архітектурно — пам’яткоохоронний скандал. На ім’я міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка та прем’єр-міністра України Миколи Азарова надійшли листи за підписом голови представництва Ради архітекторів Європи (АСЕ) такого собі пана Отто Вульфа. У зверненнях зокрема йшлося: “Щодо інформації, наданої начальником управління охорони культурної спадщини Львівської ОДА Валерієм Потюком, до руйнування культурного, й зокрема історико-архітектурного середовища об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО “Архітектурний ансамбль історичного центру Львова” причетні міський голова Львова Андрій Садовий, начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко…”. Не обійшлося у зверненні і без “наїздів” на Холдинг емоцій “!Фест”, якого так не любить пан Потюк. Після критичного листа усі кинулися шукати пана Вульфа, бо раніше про такого ніхто не чув. Після “розшукових заходів” виявилося, що Отто Вульфа у природі не існує...

Незадовго до того хтось підпалив машину Валерія Потюка. Чиновник пов’язував підпал зі своєю професійною діяльністю, натякнув, що це помста за його “принципову” позицію щодо порятунку пам’яток Львівщини.

Схожі новини