Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Бунт двірників

Прибиральники львівських вулиць вимагають зарплати та людського ставлення

У Львові вже не вперше бунтують двірники. Останній раз вони пікетували Ратушу 27 червня, вимагаючи впорядкувати норми праці та підвищити зарплату.

У четвер, 18 липня, “помаранчеві жилети” знову оточили львівську мерію, заблокували вхід, скандували “Ганьба!”. Повноцінний штурм, щоправда, не вдався, оскільки вхід до міськради охороняла міліція. Невеличка купка двірників таки прорвалася на другий поверх, де продовжувала виголошувати свої гасла перед входом до сесійного залу. Далі їх не пускала охорона.

Решта комунальників мало не цілий день скандували “Ганьба!” під міськрадою, розмахуючи плакатами. У порядку денному сесії стояло питання «Про внесення змін до міського бюджету Львова на 2013 рік», яким пропонувалося виділити 15 мільйонів гривень (за рахунок вільного залишку коштів загального фонду міського бюджету) для забезпечення належного утримання об’єктів благоустрою міста. Дві гілки влади не можуть знайти порозуміння — міські виконавчі органи звинувачують депутатів у тому, що ті при формуванні бюджету не додали 15 мільйонів на прибирання вулиць, через що двірники не отримують зарплату. Депутати ж звинувачують виконавчі органи у тому, що ті нібито неправомірно використали ці гроші (на покос трави та інші роботи), у той час як їх треба було заплатити двірникам.

Та не про одні гроші йшлося. Двірники вкрай обурені не тільки безгрошів’ям, а й тим, що їх примушують робити “не свою” роботу, а також зневажливим ставленням з боку міських чиновників. “У мене 800 гривень заробітна плата, — обурюється двірник ЛКП №267 пані Ольга. — За ці гроші нас примушують чистити підвали, горища, нічийні (не прибудинкові. — Авт.) території.

Коли жек укладав угоди з мешканцями, там було чітко прописано: якщо мешканці хочуть почистити горища або підвали, вони мають за це додатково оплатити. Тоді з цих грошей нам йдуть якісь кошти. Але нас примушують працювати задурно. Ми залазимо на горища, які люди сорок років не чистили. Ми робимо поребрики на тротуарах. А після того нам кажуть — виходьте о 4-й ранку на роботу, бо Синютка буде їздити перевіряти (перший заступник міського голови Олег Синютка. — Авт.). Синютка має 30 тисяч зарплати, а я маю 800 гривень! Нам на оздоровлення ні копійки не дають, не маємо премій. А нас усі мають в одному місці!”.

Обурені ДВІРНИЧКИ перестріли в коридорі міського голову Андрія Садового, який йшов на сесію, з криками “Ганьба!”. Мер запевнив їх, що не закриє сьогодні сесії, поки не вирішить їхнє питання. “Я солідарний з нашими двірниками, — заявив він. — Вони не винні в тому, що депутатський корпус не до кінця розуміє специфіку бюджетного процесу. При формуванні бюджету ми не додали 15 мільйонів на саночистку, тому що ці кошти були в нерозподіленому прибутку. І була домовленість, що ці кошти будуть додатково виділені для того, щоб ми могли нормально прибирати місто. Сьогодні бюджетні призначення фактично вичерпались, і ми стоїмо перед тим, що не буде за що прибирати місто. Те саме було торік, люди протестували, з мітлами ходили. Навіщо зараз доводити до колапсу? Навіщо втручатися у функціонування міста?” Мер заявив, що вимоги про підвищення зарплати двірникам також є правильними, але не вдавався до конкретики.

Тим часом на допомогу міській депутатській більшості поспішив їхній побратим із Верховної Ради, “свободівець” Юрій Михальчишин. Він вийшов до обурених двірників під стіни Ратуші і почав їм доводити, що у тому, що сталося, винні не депутати, а саме виконавчі органи. А наприкінці пообіцяв допомогти матеріально зі своєї депутатської зарплати. “Ми люди небагаті, але допоможемо, чим можемо, — сказав він. — Приходьте у мою громадську приймальню, приносьте заяви. Зі своєї зарплати виділю хоча б по 500 грн. дітям хоча би фрукти купити на літо...”.

У сесійному залі також вирували пристрасті. “Депутати і міська влада роблять наших двірників заручниками — ті показують на тих, ті показують на тих, — розповіла “ВЗ” голова профспілки ЛКП Львова Ольга Юринець. — На сьогодні з липня по кінець грудня на зарплату двірникам, які прибирають територію комунальної власності, немає ні копійки. Із липня у них немає зарплати...”. Директор департаменту фінансової політики Олег Іщук пропонував прийняти ухвалу про виділення 15 млн. гривень на зарплату двірникам, але голова бюджетної комісії Яромир Самагальський стверджував, що це не потрібно, оскільки “знову роздерибанять”. Виступив і Михальчишин — із різкою критикою міської влади. Коли верстався цей номер, питання щодо двірників так і не вирішили...

Схожі новини