Передплата 2024 «Добрий господар»

Угорщина вже «плаває». На черзі – Україна!

«У Львівській області, – прогнозує директор Гідрометцентру, – очікується найбільша за всю історію повінь»

Аномальна негода, яка пронеслася Україною минулих тижнів, нині загрожує повенями. Сусідня Угорщина уже “плаває”: такої повені там не пам’ятають впродовж останніх десятиліть. Вода загрожує угорським фермерам — поля там залиті “по вінця”. Рівень води в Дунаї зашкалює, на набережних перекрито рух транспорту. З окремих районів евакуювали людей... Угорщина від нас недалеко, тож загрожує і Україні.

Невтішну СТИХІЙНУ ПЕРСПЕКТИВУ для України оприлюднив на прес-конференції директор Українського гідрометцентру Микола Кульбіда: через кілька днів у деяких регіонах очікується сильна повінь, якої не було впродовж кількох сотень років! Сніг почне різко танути, в річках північних і західних регіонів вода підніметься до критично небезпечних позначок. Перше небезпечне підтоплення зафіксовано в одному з районів Ужгорода. Окремі райони Києва — у воді: біля станцій метро “Святошино”, “Лук’янівська” і в районі Ленінградської площі. Також під загрозою повені опинилася Західна Україна.

«Найскладніша ситуація очікується на території Волинської, Житомирської, Рівенської областей. Ситуація буде лише ускладнюватися, — сказав пан Кульбіда.

— Складна гідрологічна ситуація очікується на територіях Львівської, Тернопільської, Хмельницької, Вінницької, Київської та Чернігівської областей. У Львівській області очікується найбільша за всю історію повінь”.

Як врятувати Львівщину від великої води, обговорював під час селекторної наради голова Львівської ОДА Віктор Шемчук. Всеукраїнську нараду організував віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул. Урядовець наголосив: “Недопущення аварійної ситуації — це персональна відповідальність керівників територій. Необхідно залучити всі резерви для боротьби зі стихією. Люди мають бути в безпеці”.

Як розповів Віктор Шемчук, у Львівській області перевірено дев’ять тисяч малих річок, три тисячі водойм, очищено русла річок, закінчується чистка водоприймальних колекторів, перевірено роботу восьми водосховищ, двох акумулюючих басейнів. “За прогнозами синоптиків, сьогодні можливе часткове підтоплення двох населених пунктів Львівщини, частини міста Червонограда. Усі підрозділи області працюють у посиленому режимі. Ситуація є контрольованою”, — відзначив губернатор Львівщини.

Як розповіла “ВЗ” завіду-вач сектору гідропрогнозів Львівського регіонального гідрометцентру Надія Михайлишин, у період з 30 березня по 1 квітня на річках Львівської області почалася друга хвиля весняної повені. “На річках басейну Дністра зафіксовано підйом води на 0,5-1,2 метра за добу. На річках басейну Західного Бугу — на 10-30 сантиметрів за добу. Є затоплення територій біля міста Кам’янка-Бузька та поблизу Червонограда. Біля річки Стир трохи затоплено територію біля с. Щуровичів. Різкого потепління немає, сніг тане поступово. Поступовий підйом води в річках наразі не призводить до масштабної повені. Від 3 квітня на Львівщині очікуються дощі, місцями сильні. Це призведе до ще більшого підвищення рівня води в річках області”.

Цього тижня на заході країни буде плюсова температура (вночі 1-2 градуси тепла, вдень — плюс 8), наприкінці тижня на термометрі буде навіть 11 градусів. В окремі дні — сильний дощ. На сході та півдні — плюс 18-21.

Як повідомляє gismeteo.ua, у вівторок, 2 квітня, у Львівській області хмарно, але опадів не обіцяють, вранці невеличкий вітер, туман. Температура повітря вночі — від 6 градусів морозу до плюс 1, вдень — від 2 градусів морозу до плюс 4. У середу, 3 квітня, на Львівщині небо затягнеться хмарами, весь день буде дощовим, негоду доповнить вітер. Вночі на термометрі від мінус 1 до плюс 2, вдень — плюсова температура (2 градуси).

У четвер, 4 квітня, на заході сильна хмарність, сильний дощ, який триватиме весь день. Вночі обіцяють 1-2 градуси тепла, вдень — від нуля до плюс 2. 4 квітня — Василя теплого. Народна прикмета: якщо утворилося коло навколо сонця, буде добрий урожай.

У п’ятницю, 5 квітня, у Львівській області небо буде хмарним, дощу не прогнозують, вранці та вдень вітер. Температура повітря вночі — 1-3 градуси тепла, вдень — 3-8 градусів вище нуля.

Схожі новини