Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Нагострили лижі у Карпати? А снігу нема!

У містах замітає, а в горах снігом лише притрусило.

Нагострили лижі у Карпати? Треба зачекати. Лижний сезон стартував ще не на всіх гірськолижних курортах. Кататися на засніжених спусках нині краще на Франківщині чи Закарпатті. Попри те, що у містах ніяк не можуть розгребти снігові замети, у горах на Львівщині снігу малувато...

ЛЬВІВ`ЯНКА ОРИСЛАВА з друзями на вихідних побувала у Славському Сколівського району. Повернулися звідти розчаровані і з подряпаними лижами. “У Львові снігу було по пояс, — ділиться враженнями Орислава, — а там ледве притрусило. На витягу до вершини Тростян добиратися 20 хвилин. У відкритих кріслах дуже холодно. “Гармат” немає. З гори спустилися лише раз — лише подряпали лижі”.

Жителька Славського Світлана Колодруб здає туристам кімнати у садибі. Каже, у вихідні було мало людей, головно зі Львова та Києва. “Усе через погоду, — нарікає жінка. — У неділю було плюс 3, уночі — нульова температура. На Тростяні снігу небагато”. Ліжко-місце на одного коштує від 80 гривень, зі зручностями — 120. На Новий рік ціни зростуть до 250 гривень, з комфортом — ще на сотню дорожче. “Лишилися економ-варіанти, — каже пані Світлана. — Усі кращі номери на новорічний період заброньовані”.

У суботу відкрився сезон катання на гірськолижному курорті “Захар Беркут”, що у селі Волосянка, неподалік Славського. Снігу ще небагато — до п’яти сантиметрів. “У вихідні було багато людей, — повідомила “ВЗ” адміністратор туристичного комплексу “Захар Беркут” Любов Семенюк.

— З трьох трас поки запустили дві, витяги на них працюють. На “чорній трасі” (для професіоналів) ще недостатньо снігу”.

Не варто наразі їхати з лижами у село Плав’є Сколівського району на Львівщині. “Сезон ще не розпочався, — розповідає пані Оксана, менеджер гірськолижного комплексу “Плай”. — Підводить погода: вдень — плюсова температура, вночі — нуль градусів. Снігу трохи є, але він не для катання. Торік сезон стартував у 20-х числах грудня”.

Краща ситуація на відомому гірськолижному курорті Буковель. За вихідні тут побувало чотири тисячі туристів.

“Підйомники працюють, снігу вдосталь, — розповідає тренер лижної школи у Буковелі пані Марія. — У суботу було феєричне передноворічне свято — II Всеукраїнський фестиваль Дідів Морозів. Відкрили головну ялинки Карпат, з вершин спустилися Діди Морози та Снігуроньки”. На Буковелі у режимі нон-стоп працюють снігові гармати.

Василь Мотрук — власник трьох садиб у селі Поляниця. Звідси рукою подати до Буковелю. “Цими вихідними усі номери у мене були заброньовані, — розповідає пан Василь. — Через ситуацію на дорогах не всі змогли добратися. Погода у нас гарна. На термометрі — мінус п’ять градусів”. Ліжко-місце у садибі коштує 100 гривень. На Новий рік буде у шість разів дорожче. “Усі номери на Новорічні свята заброньовані, — хвалиться ґазда. — Ще два місяці тому у мене все було розписано наперед”.

Долина Драгобрат у Рахівському районі на Закарпатті користується великою популярністю серед лижників-екстремалів та сноубордистів. Саме тут найбільш високогірний лижний курорт Українських Карпат. На Драгобраті вже запустили підйомник. Зі снігом проблем немає. “Усі місця на вихідні були зайняті, — розповідає адміністратор місцевого готелю пані Світлана. — У будні номери заповнені на 70%. На Новий рік уже немає жодного вільного місця”.

На Франківщині ситуація зі снігом краща, ніж на Львівщині. За повідомленням Івано-Франківської авіаційної метеостанції, сніговий покрив поблизу Яремча — до десяти сантиметрів, тримається мінусова температура.

Коментар для «ВЗ»

Лариса ЛУЦАН, в.о начальника відділу метеопрогнозу Львівського гідрометцентру

Наші метеостанції є в Турці і Славському. З 1 грудня прийшла календарна зима і випав сніг. 14 грудня висота снігового покриву при мінусовій температурі у Славському сягала 18 сантиметрів. У зв`язку з надходженням теплих нестійких повітряних мас циклону з центром над Британією у гірських районах Львівщини температура підвищилася. 14 грудня становила вночі до мінус 5, вдень — 1 градус морозу. Наступного дня вночі було мінус 3, а вдень — плюс 4-5 градусів. У неділю температура протягом доби коливалася від 0 до плюс 3 градусів. Нині висота снігового покриву у Славському — два сантиметри. З 18 по 24 грудня на Львівщині очікується мороз. У гірських районах температура поступово знизиться до мінус 13-18 градусів уночі і до мінус 5-7 удень. Істотних опадів не очікується. Цей період для наших гірськолижних курортів буде несприятливий. Можливо, наприкінці місяця випаде сніг.

Схожі новини