Передплата 2024 «Добрий господар»

Народна комедія «Хроніки» шукає фінансової підтримки

Або Щиро і без пафосу про Галичину – незабаром на екранах країни

В арт-кафе «Квартира 35» презентували проект повнометражного художнього фільму «ХРОНІКИ» спільного виробництва України, Австрії та Німеччини. Свою підтримку ініціативній команді уже надало Державне агентство України з питань кіно, відтак початок зйомок заплановано на весну 2013 року. Тим часом знімальна група займається промоцією, аби здобути останню частину необхідних коштів до бюджету.

За словами режисера Івана Кравчишина, його майбутній фільм — щира і лірична комедія про один день галицького села, що має на меті показати Галичину без шароварщини і пафосу. “Хроніки” складатимуться із трьох новел, із різними сюжетними лініями, але тими ж персонажами. Перша новела про футбол, друга — про весілля, третя — про тестамент. В основу сюжету фільму лягли оповідання, автором яких є Богдан Волошин.

— Коли писав оповідки, до мене прийшов Іван і сказав, що то треба знімати і то вже! — пригадує пан Богдан. — Вже не вийшло. Треба було відчекати двадцять років, щоб знову підняти сценарій і віддати його на розгляд Державного агентства України з питань кіно...

— Хочемо показати, які ми є насправді, не припудрені і не в шароварах, не через призму чергових катаклізмів, а через феєрверк яскравої емоції, насичених фарб та свіжих взаємостосунків, — каже Іван Кравчишин. — Зніматимемо лише акторів з Галичини, людей з цих земель. Відтак мова буде природньою, з красивою фактурою. Такими характерами, образністю і архетипами хочемо показати справжніх людей.

Режисер запевнив, що “як закінчиться п’яний місяць”, тобто з середини січня, на Галичині розпочнуться кастинги, де відбиратимуть акторів, в тому числі із львівських, дрогобицького та інших театрів, а також дітей у студіях. Проби відбуватимуться до 1 квітня щопонеділка. Про місце кастингів обіцяють попередити додатково. Паралельно готуватимуть декорації. Основним ж місцем зйомок буде Верховинський та Самбірський райони, а також Закарпаття. Словом, там, де Галичина — прадива і смачна, де ще немає “європейських ремонтів”.

Загальний бюджет “Хронік” — 2 мільйони доларів. Проект здобув фінансову підтримку Держкіно, відтак половина із необхідної суми уже є в скарбничці. Загалом на фільм зібрано більше половини необхідних коштів — 10 млн. Зараз група займається промоцією фільму задля пошуку останньої частини коштів.

Довідка «ВЗ»

Іван Кравчишин — режисер, сценарист, продюсер. Зняв понад 70 документальних фільмів на соціальну тематику, в рамках програми «Закрита Зона». Його документальний фільм «В пошуках ковчега» отримав головний приз на міжнародному кінофестивалі у Бейруті.

Удостоєний премії «Телетріумф» та визнаний кращим режисером 2004 року.

Схожі новини