Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Не будують, а руйнують!

Сучасна історія будівництва у Львові рясніє будівельно-архітектурними скандалами. Одна із таких суперечок не на жарт розгорілася навколо будівництва багатоквартирного житлового будинку з підземними автостоянками на вулиці Околичній, 10 (в районі вулиці Княгині Ольги, межує із вулицями Куликівською та Сміливих).

Під час громадських слухань на цю тему, які відбулися у Львівській міській раді, від крику учасників аж дах мерії піднімався! Зійшлися інтереси забудовника, мешканців навколишніх будинків і людей, які уже почали викуповувати квартири у цьому будинку.

Мешканці вулиць Околичної і Куликівської

12 листопада взяли в облогу будівельний майданчик на вул. Околичній, 10. Вимагали пояснити, на підставі чого забудівельник (ТзОВ “Грифон-Буд”, замовник будівництва — Петро Зубик) зводить будинок просто під їхніми вікнами і на їхній прибудинковій території. Адже тутешня житлова забудова — ущільнена, увесь район стоїть на підпірних стінках, тут дуже часто зсувається земля. Має бути згода мешканців на нове будівництво, громадське обговорення, заява про екологічні наслідки.

Як стверджують люди, земляні роботи порушили гідроізоляцію та фундамент багатоквартирного будинку на Околичній, 16, у навколишніх будинках осипалася кахельна плитка, пішли тріщини, парканом перегородили людям тротуар і проїжджу частину вулиці. Під час акції протесту до людей не вийшов жоден представник від забудовника. Натомість підійшло керівництво Франківського району. Заступник голови Франківської РА Орест Тимчишин пообіцяв, що звертатиметься в Інспекцію Держархбудконтролю з вимогою перевірити, чи відповідає будівництво погодженому проекту, проведе розмову із забудовниками...

А вже 14 листопада виконком Львівської міськради скасував наказ директора департаменту містобудування ЛМР про затвердження містобудівних умов забудови земельної ділянки (тобто наказ про дозвіл ведення будівельних робіт на цій ділянці). Де-юре будівництво припинили. А от де-факто картина була з точністю до навпаки — на ділянці почали працювати в авральному темпі, вантажівки їздили всупереч протестам мешканців. Згодом чиновники РА пояснили людям, що рішення виконкому не зобов’язує власника припинити роботи.

Про усі свої біди мешканці розповіли під час громадських слухань. Представник громади Тетяна Незговорова зачитала колективну скаргу мешканців і їхню вимогу припинити будівництво, яке ведеться з грубими порушеннями законодавства України і несе загрозу безпеці усього мікрорайону. Скаргу розіслали Генеральному прокурору України, міській і обласній владі Львова, відповідним державним службам.

Натомість представники забудовника не менш емоційно доводили, що вони будують згідно з усіма правилами і мають усі дозволи. Представник замовника Петро Луцишин заявив, що будують не на прибудинковій території сусіднього будинку, а на території загального користування, використання проїжджої частини погоджено з ДАІ, будівництво не спричиняє жодних вібрацій, зсувів землі не було... Крім того, активно підтримали будівельників люди, які буцімто уже внесли частину пайового внеску, купили у цьому будинку квартири. Близько двадцяти таких “пайовиків” активно опонували мешканцям, які постраждали через будівництво. Постраждалі натомість наполягали на тому, що пайовики — “липові”, їх спеціально запросив на слухання замовник будівництва...

Були у залі і представники управління архітектури Львівської міської ради, але вони зайняли нейтральну позицію. Заступник начальника управління Олесь Лужецький заявив, що дозвіл на будівництво дає Інспекція Держархбудконтролю (її представників на слуханнях якраз і не було. — Авт.), а погодження органу місцевого самоврядування не має впливу на будівництво. Це обурило людей, а депутат міськради Віра Лясковська заявила, що в законі написано, що Львівська міська рада зобов’язана перевірити проект-ну документацію.

Виступила і директор єдиного дитячого садочка, що є у мікрорайоні. Вона стверджує, що будівництво завдає шкоди і цьому дошкільному закладу, ведеться із грубим порушенням законодавства, яке забороняє проводити роботи ближче, ніж за 25 метрів від садочка. Будівельна техніка розміщена на силових кабелях дошкільного закладу і на їхній підпірній стінці. А у 2008 році ця підпірна стінка вже падала... Учасники громадських слухань так і не дійшли згоди. Вирішили створити робочу групу за участю усіх зацікавлених сторін і представників влади, яка й шукатиме шляхів розв’язання проблеми...

А тим часом...

Будівельний конфлікт отримав і політичний присмак: замовник будівництва Петро Зубик — племінник народного депутата України від Партії регіонів Володимира Зубика. Саме з цим 54-річним “регіоналом” пов’язаний скандал, що розгорівся у 2010 році навколо компанії «Лівела», внаслідок діяння якої бюджет України недоотримав чималих коштів. І хоча на громадських слуханнях представники забудовника запевняли, що будівництво на Околичній, 10, до політики не має жодного стосунку, мешканці були абсолютно протилежної думки. “Я запитав його (Петра Зубика. — Авт.): “Синку, де ти візьмеш гроші на будівництво?”, — виступав на слуханнях один із мешканців, інвалід першої групи і ветеран війни. — Він мені сказав: “Мені держава буде допомагати”. То що це за держава — донецька?”.

Схожі новини